A WiFi Finder nevű applikációnak hála több mint százezer felhasználó hálózati jelszava került ki a netre.

 Wifi finder 01

A program pontosan arra jó, amit a neve is sugall, megmutatja, hol tudunk WiFi-re csatlakozni. Ez eddig jól is hhangzik, spórolhatunk a mobilnettel, vagy ha nincs, akkor tudunk netezni adott helyeken, azonban most kiderült, hogy a kínai székhelyű cég programja egy kissé szószátyár volt. Az app lehetővé tette a felhasználóknak, hogy feltöltsék a tárolt jelszavakat, viszont nem tudott különbséget tenni a nyilvános és a privát hálózatok között, így a most kikerült adatokban nemcsak a jelszavak kerültek ki, hanem a hálózatok nevei és pontos földrajzi koordinátái is. Ennek pontos következményei nem ismertek, de elviekben belehallgathatnak a hálózaton folyó kommunkiációba, megszerezhetik az érzékeny adatokat, vagy épp átvehetik az irányítást az otthoni okos eszközök felett.

Ezzel az incidenssel ismét kiderült, hogy a felhasználók mennyire felelőtlenül használják a különböző programokat, mivel a használattal engedélyezték, hogy hozzáférjen a teljes névjegyzékhez, születésnapokhoz, közösségi oldalakon található profilokhoz, a GPS adatokhoz, de a tárolt adatok törlését és módosítását is engedélyezték számára.

Wifi finder 02

Rengeteg app létezik, amely kémkedik utánunk, fölöslegesen engedélyezünk számunkra jogokat, és adjuk ki minden adatunkat másoknak. Ezért érdemes körültekintőnek lennünk, milyen programokat használunk, és mit engedünk meg nekik.

Forrás: TechCrunch