A keresőóriás több területen is frissíti az alkalmazásboltját, remek új funkció is érkezik hozzá, ami időszerű volt.

Google play 01

Az elmúlt hetekben kezdte kiadni a Google az új kinézettel rendelkező appjait (Drive, Gmail), de ennyinél nem állnak meg, hamarosan a Play áruház is megkapja a Material Design felületet. A legszembetűnőbb változás a hátteret érinti, ez teljesen fehérré változik, az eddig megszokott felső sávból a kategóriák alulra költöznek, így egységesebb lesz a különböző alkalmazások kinézete, és ikonok jelennek meg a témakörökhöz. A témakörök színe megmarad (zöld – piros – kék) de ezek már csak az ikonokban jelennek meg, és az ikonoknál már a lekerekített sarkokkal is találkozhatunk, a fejlesztők így is alakíthatják őket, de maradhatnak a most megszokott szögletes formánál. A Play Store tetején a keresősáv is megújul, amely lekerekített sarkokkal és magasabb árnyékhatással operál. A benne lévő Google Play kifejezés helyett pedig az „Alkalmazások és játékok keresése”, „Filmek és TV-k keresése” vagy „Könyvek keresése” lesz olvasható.

Google play 02

Az alsó sávnak köszönhetően a Play Store már nem igényel beágyazott lapokat. Így a „Neked”, „Toplisták”, „Kategóriák”, „Szerkesztői ajánlat” stb. már a főoldalra kerül ki, nem kell a menüben bogarászni őket.

Az alkalmazások fejlécei merészebbek lettek, az ikonjaik a legújabb Google Play-irányelvek alapján lekerekített négyzet alakú ikonokat kaptak, és a betűk is újra lettek tervezve a Google Sans betűkészletével.

Google play 03

A nem telepített alkalmazásoknak teljes szélességű gombot kaptak, és telepítéskor már nem egy csíkban jelenik meg a telepítés állapota, hanem az ikon körül halad a folyamatjelzés.

A telepített alkalmazások esetében is találkozhatunk változással, itt az egyes appok között eltűnt az elválasztó csík, a „Telepítve” menüpont alatt pedig megjelent az „Alkalmazások kezelése”, illetve az „Engedélyek” menüpont is, így átláthatóbb lesz a programok működése.

Google play 04

Természetesen ezek még fejlesztés alatt állnak, így nem tudni pontosan mikor jelennek majd meg a mindennapokban, illetve az is biztosra vehető, hogy nem egyszerre kapja meg mindenki. Az ilyen updateket a cég hullámokban adja ki, így garantálva, hogy a szerverek bírják majd a terhelést.

És ha ennyi nem lenne elég, akkor jöjjön még pár funkciófrissítés is. Ami biztosra vehető, hogy az alkalmazások frissítését is átalakítják kissé. Eddig egyszerre csupán egy programot töltött le a rendszer, addig a többi várakozott, most ez megváltozik, így párhuzamosan több letöltés fog futni, így jelentősen lecsökken a frissítési idő. Az utolsó dolog, amit még csak a madarak mernek csiripelni, hogy a Google azt szeretné elérni, hogy az Android rendszert közvetlenül a Play Store-on keresztül lehessen frissíteni (ahogy az iOS-t az iTunes-on keresztül), így csökkentve a verziók fragmentációját, és a hibajavítások gyorsabb eljutását a felhasználókhoz.

Összességében tetszenek ezek az újítások, a Material Design különösen tetszik, személy szerint szeretem a letisztult, egyszerű formákat – remélem hamarosan a Dark Mode-ot is integrálja a keresőóriás az össze rendszerappba, az lenne a hab a tortán. És az Android verziók frissen tartásában is egységesebbek lehetnének a telefonok a Google elképzelése szerint – de kérdés, a gyártók mit szólnak majd mindehhez.

Forrás: 9to5Google