Az EB (Európai Bizottság) jóváhagyta az új irányelvet, ami hamarosan életbe is léphet.

drone 01

Korábban mi is írtunk cikket a magyarországi drónhasználat legális használatáról – ezt itt olvashatod – de eddig nem volt egységes szabályozás az Európai Unióban. Most ez (szerencsére) megváltozni látszik, mivel az EB által elfogadott jogszabály elsődleges célja az egységes drónhasználat megalkotása, amely kötelező érvényű lesz mind a hivatásos, mind a szabadidős jellegű tevékenységre használt eszközök esetén. Ez a gyártók részére kötelezően előírja, hogy a repülő eszközök tervezése és gyártása során be kell tartani az unió alapvető biztonsági és személyes adatok védelmére vonatkozó követelményeit, így a drónoknak azonosíthatónak is kell lenniük.

drone 02

Az elfogadott kiegészítő végrehajtási rendelet szerint minden uniós tagállamnak biztosítaniuk kell:

  • A drónokat tömegüktől függetlenül egyedi azonosítóval kell ellátni, és regisztrálni az illetékes hatóságnál.
  • 2020-től kezdődően az üzemeltetőnek is azonosíthatónak kell lennie, mivel a reptetésre alkalmas eszközök veszélyt jelenthetnek az emberekre, a magánéletre, a környezetre nézve, de akár kárt is okozhatnak vagyontárgyakban – ez minden drónra vonatkozni fog tömegtől függetlenül.
  • A tagállamoknak repülési zónákat kell meghatározniuk, ahol a drónokat – a tömegük által meghatározott szabályoknak megfelelően – használni lehet. Ugyanígy létrehozhatnak no-fly zónákat is (ahol tilos a reptetés), ezeken a területeken csak speciális esetben lehet majd használni az eszközöket – ilyen területek lehetnek a repülőterek, és azok környéke, városközpontok, vagy tájvédelmi körzetek.
  • Az Európai Bizottság további feladata lesz, hogy konkrét követelményeket határozzon meg a maximális működési távolságra, és arra vonatkozóan, hogy beépített, automatikus rendszerek segítségével biztosíthatóvá kelljen tenni a balesetek elkerülését, a repülés stabilizálását és az automatikus leszállást.
  • Viszont könnyítés is lesz, a 25 kilogrammnál kisebb tömegű drónok üzemeltetői bizonyos feltételek mellett előzetes engedély nélkül is reptethetik majd eszközeiket, amennyiben nem repülnek 120 méternél magasabbra, és a drón minden körülmény között az üzemeltető látómezejében, emberektől távol repül.

drone 03

Véleményem szerint a szabályozás a legtöbbünknek előnyére válhat, valamint akár meg is könnyítheti a hobbiból reptetők dolgát, ha szabályozott – és nem agyonkorlátozott – keretek között tudják használni majd az UAV-kat. Ha jól sejtem, amint életbe lép a szabályozás, akkor az EU-n kívülről érkező drónok ellenőrzését komolyabban veszik majd, hogy elkerüljék a nem engedélyezett eszközök használatát. Hogy pontosan mikortól lép életbe a szabályozás minden pontja, még nem tudni, de ha lesz friss infónk, megosztjuk veletek.

Természetesen mi is kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre, hogy mit is gondoltok ezekről a szabályokról, így ha van kedvetek, osszátok meg velünk.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!