Ki ne ismerné azt a helyzetet, hogy a nagyvárosokban parkolóhelyet találni valóságos rémálom. Főleg ott nincs szabad hely, ahol pont jól jönne nekünk, így csak jóval messzebb tudunk megállni az autóval, mint ahová tartunk. Az utcákon eleve kevés a megállásra/várakozásra kijelölt hely, mindeközben viszont rengeteg szabad hely van az elzárt terekben (társasházak garázsaiban, szállodákban, esetleg irodaházakban hétvégék alkalmával). Ezek a garázsok nem használhatók bárki számára, pedig rengeteg értékes férőhely van itt parlagon, és eme helyzet megoldására próbál gyógyírt találni a Parkl nevű startup, amit Somogyi Zsolt indított útnak.

parkl 02

Természetesen nem tegnap született ez az ötlet, még 2016-ban kezdték az egész projekt fejlesztését. Szerencsére találtak befektetőket is a megvalósításhoz, és 2017-ben elindulhatott a tesztüzem, amihez nem csak felhasználók kellettek, de üzemeltetők is, akik “kiadják” a parlagon heverő parkolókat. Szerencsére sokan kapva kaptak az alkalmon, mivel az üzemeltetőknek kvázi semmibe nem került belépni a rendszerbe, és így az üres órákban is állnak majd autók a parkolóhelyeiken, amivel plusz bevételhez jutnak. A fejlesztés közben az is hamar kiderült, hogy az ötletben jóval több rejlik, mint az eredeti terv volt, mert nemcsak a nagyközönség elől elzárt helyek bevonására jó a rendszer, de a nyilvános parkolóházak bevonására is alkalmas, mivel könnyedén digitalizálni lehet vele a parkolást, mint szolgáltatást. Így nem kell a pénzbedobós jegykiadó automatával bíbelődni – főleg, ha “out of order” – de az SMS alapú megoldáshoz képest is lehet időt spórolni, és kényelmesebb. A tavalyi évben indult el a projekt második köre, amikoris már a külső rendszereket integrálták a programba, így azok is elérhetőek lettek a felhasználóknak. A 21. század követelményeinek megfelelően a rendszer készpénzmentes, így a parkolás végén egyenlíthető ki a számla a bankkártyánk segítségével. A fejlesztés azonban nem áll meg, mivel az autósok nagy része utcán parkol, így a közterületeket is beépítették az alkalmazásba. Ebben az esetben sajnos az nem látszik, van-e szabad hely a kinézett szakaszon, de ha a helyszínre érve szabad helyet találunk, a parkolás indítása, leállítása, valamint a fizetés is gond nélkül megoldható az appon keresztül. Ehhez arra van szükség, hogy a térképet átváltsuk utca módba, ami után kirajzolódnak az egyes díjzónák. Ha pedig mégse találunk szabad helyet az utcán, egyszerűen visszaválthatunk a parkolóházakat kijelző módba, ahol már az is látszik, hol van szabad hely.

parkl 04

Az utca mód már az egész ország területén működik, a parkolóházas nézet sajnos még csak Budapesten – azon belül is a belső kerületekben –, de már dolgoznak ennek a funkciónak is a bővítésén, aminek minden gépjármű tulajdonos örülhet majd. Ezzel még mindig nincs vége a funkcióknak, ugyanis az egyre népszerűbb elektromos autók használóinak is nagy segítség lehet a program. Ugyanis kitalálták, hogy a velük együttműködő parkolóházakba elektromos töltőket szerelnek fel – szerencsére a legtöbb márkával már összehangolták a rendszerüket – és engedélyük is van elektromos áram árusítására, így ezt is teljes mértékben integrálták az alkalmazásukba. A távlati tervekben szerepel továbbá, hogy minél több céggel kössenek partneri szerződést, akik a dolgozóiknak úgynevezett cafeteria-rendszerben adhatnának parkolási szolgáltatást, és ezt egy egységes adminisztrációs felületen követhetik majd nyomon. Alkalmazottként így bekerülve a rendszerbe nem a saját bankkártyáját kell használni, hanem a munkáltatójának számlázzák ki az adott összeget havonta (amit parkolásra, vagy töltésre használt). „2019 végére szeretnénk elérni, hogy minden autósnak a Parkl legyen az első gondolata, ha parkolóhelyet keres Budapesten. Hiszünk benne, hogy nyújtunk annyival többet a konkurens alkalmazásoknál, hogy piacvezetővé váljuk, hiszen már messze nem csak arról van szó, hogy eldugott helyekre lehet beállni az app segítségével” – foglalja össze célkitűzéseiket Zsolt.

parkl 03

Az alkalmazás használatát nem bonyolították túl, értelemszerűen regisztrációhoz kötött. Amint ezzel megvagyunk, kapunk egy megerősítő kódot, ezt kell belépés után beírnunk a programban, majd a bankkártya adatokat kell megadnunk – a SimplePay 100 forinttal terheli meg a kártyát, ezzel bizonyosodva meg az adatok helyességéről. Mindez pár percet vesz igénybe, és ha ezekkel megvagyunk, máris használatba vehetjük az appot. Ezután a kezdőképernyőn térképes nézetben láthatod a közelben található parkolási lehetőségeket, és amint kiválasztunk egyet, az app odanavigál, majd amikor odaérünk, a telefonnal kinyitjuk a sorompót, behajtunk, a parkolás végén pedig ugyanúgy kinyitjuk a sorompót, és levonják az összeget a kártyáról.

parkl 05

Meg kell mondani, ez egy nagyszerű alkalmazás, ami minden autós hasznára válhat, és külö öröm, hogy magyar fejlesztés. Ezúton kívánok sok sikert a fejlesztőknek, remélem hamarosan az egész országban (vagy akár a világon) mindenki használhatja majd.

A hivatalos honlap elérhető itt: Parkl.net

A program letölthető innen: Google Play