Ma már senkinek nem elérhetetlen egy 3D nyomtató beszerzése, sőt, akár a fa alá is bekerülhet!

Magam is elképedtem kicsit, mikor megláttam, hogy a belépőszintű 3D nyomtatók vételára mennyit csökkent az elmúlt időszakban, és meg kellett dörzsölnöm a szemem, hogy jól olvastam-e le az összeget. 3D nyomtatót bizonyára már sokan láttak, sőt, az ilyen témájú facebook csoportok tagszámából kiindulva már sokan használnak is. Akik még nem, előbb-utóbb ők is meg fognak vele ismerkedni, mert a jövő egyik legígéretesebb technológiája. Talán éppen most van itt az ideje?

Aki esetleg nulláról indul, annak elmondom, hogy a 3D nyomtató egy olyan szerkezet, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellek (tervrajzok alapján). A megoldás sokoldalúsága és nagyszerűsége abban rejlik, hogy vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, és ezt többféle anyagból képes megtenni.

A folyamat kezdetekor a vezérlő beolvassa a modell adatait, melyet követően megkezdi az alap (0. réteg) lefektetését, majd sorban egymásra illeszkedő rétegeket hoz létre képez, így egy fokozatosan felépített anyagot hoz létre a munkapadra.

Természetesen a folyamatot még sokáig lehetne részletezni, de hamarosan úgy is látható majd, hogy ez hogyan is történik a gyakorlatban.

A Creality gyártó nagy népszerűségnek örvend itthon is, hiszen potom összegért kínál 3D nyomtatókat, melyek otthoni, hobbi és kezdő célokra tökéletesen alkalmasak. Az Ender 3 a cég legolcsóbb modellje, ennek megfelelően nem a nálunk lévő példány az, ami elsőként Magyarországra érkezett, a magyar 3D nyomtatós közösség mér egy ideje ismeri és használja. Kerüljünk vele hát mi is közelebbi kapcsolatba!

CSOMAGOLÁS, KIEGÉSZÍTŐK

A termék egy meglehetősen méretes és nem túl könnyű kartondobozban érkezett meg hozzám. A masina tömege 6,9, a csomag pedig nem kevesebb, mint 8,9 kilogrammot nyomott. Szerencsére ügyeltek arra, hogy ne szilánkokra tört állapotban lépjen be a házba, belül alaposan ki voltak bélelve az egyes alkatrészek, amik annak ellenére nem tűntek soknak, hogy a szerkezet DIY, vagyis a 3D nyomtatót nekünk kell összeszerelni – de aki 3D nyomtatással szeretne foglalkozni, annak ez közel sem lesz egy megugorhatatlan feladat. Szám szerint, egészen pontosan 13 darabból legózhatjuk össze az Ender 3-at, nem számolva persze a csavaros zacsikat, az imbuszkulcsokat és az efféle apróanyagokat.

A gép lelke — a legnagyobb darab, vagyis a tárgylemez, az azt mozgató motor — az elektronika nagyrésze már össze van szerelve, tehát legalább ennek az összeépítésére nem kell időt szánnunk. Meglepő módon nem csak az összeszereléshez kapjuk meg a szükséges eszközöket,  a készlethez mellékelnek egy csípőfogót is, hogy a nyomtatószál, vagy — ahogy a profik mondják — a filament elvágásakor ne kelljen a fejünket vakarni.

Az alkatrészek úgy vannak csomagolva, hogy tényleg még véletlenül sem sérülhet semmi. A csavarok fajtánkként külön szortírozva, mindegyik méretjelöléssel van ellátva. Külön pirospont jár érte, hogy sehol egy kínai írásjel, minden angolul olvasható.

ÖSSZESZERELÉS

Eleinte én is tartottam tőle, hogy a kelletténél több időt fog elvinni az összerakás, de Creality Ender-3 erre alaposan rácáfolt. Szabályosan elöntött a nyugalom, amikor megpillantottam, hogy az összeszerelési útmutató mindössze 12 lépést tartalmaz, és egyik sem volt egy ördöglakat.

Első lépésként, a már egyben lévő blokkra fel kell csavarozni a függőleges oszlopokat (4 csavar), erre két csavarral megy egy mikrokapcsoló (végálláskapcsoló), majd újabb két csavarral a nyomtatófejet függőleges irányba mozgató motor. Két csavar tartja a tápegységet, újabb kettő a nyomtató kijelzőjét, és már túl is vagyunk az első 4 lépésen – ezt talán már a 3 éves lányom is meg tudná csinálni.

A következő hat mozzanat azt mutatja be, hogy kell összerakni a fejet az X vektoron mozgató részt: a sínre felhelyezzük a fejet tartó kocsit, az egyik oldalra felcsavarozzuk a motort (2 csavar), a másik oldalra egy görgőt a bordásszíj feszítéséhez (2 csavar), ezek után feltesszük a szíjat és meg is vagyunk. Az utolsó lépés ebből a hatosból szekcióból az, hogy az imént összeszerelt blokkot a helyére tesszük.

Ezután már csak a felső kereszttartót kell felcsavarozni (4 csavar), feltenni a filament dobját tartó állványt (2 csavar), a helyére dugdosni a kábeleket, majd megbontani a pezsgőt.

A DIY mozdulatsor egyszerűségét az is jól kifejezi, hogy az egész művelet nem tartott tovább fél óránál – kicsomagolással együtt.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor már csak egy kritikus fontosságú művelet maradt hátra: a tálca vízszintbe állítása. Ezt a következő módon csináltam (biztos lehet máshogy is, nem néztem utána, nekem ez bevált). A tálcát négy nagyméretű tekerentyűvel tudjuk állítani. Ezeknek a tengelyén rugó van, ezeken a rugókon ül az egész cucc, amire a nyomtató a nyomtatandó műveket biggyeszti, emiatt fontos, hogy ez vízszintes legyen.

Szóval én így oldottam meg a kérdést:

Fogtam a spatulát (olyan, mint egy spakli), amit a kész műveknek a tálcáról való lefeszegetéséhez adnak. A tálcát eltoltam úgy, hogy a nyomtatófej a sarok fülé kerüljön, ezután a spatula fém részét távtartónak használva addig tekertem a sarok alatti kereket, amíg a fémlapot finoman ki tudtam húzni a tálca és a fej közül. Ezt megismételtem a következő három sarokkal is, majd még egyszer körbementem, és ellenőriztem, hogy mindenhol azonos-e a távolság.

Szinte vicces, hogy ez a művelet az összeszereléshez képest elég sokáig tartott, elszüttyögtem vele körülbelül 10 percet, de cserébe a vadiúj 3D nyomtatóm nagyjából 45 perc alatt munkára kész állapotba került. A hardver kilövésre kész volt, így a következő lépésként elkezdhettem ismerkedni a szoftverrel…

A SZOFTVER

A géphez a Creality Slicer nevű alkalmazást kapjuk, többek között ez is rajta van azon a pendrive-on, amit a csomagban találunk. Magyarul sajnos nem tud, de németül, angolul, lengyelül, meg egy csomó egyéb nyelven igen. Szerencsére a használata annyira egyszerű, hogy aki egyik nyelvet sem tudja magáénak, az sem fog elveszni benne.

Az installálás a megszokott, a varázsló végig vezet minket, kattintgatunk az oké gombra. Ha a program feltelepült és elindult, akkor a beállításoknál meg kell adnunk a 3D nyomtatónk típusát, és természetesen azt is, hogy milyen filamentet töltöttünk be, mert minden egyes alapanyag más paraméterezésű megdolgozást igényel.

Ezek után össze kell kötnünk egy USB kábellel az Ender-3-at a számítógépünkkel, amely pontnál felírhatjuk az első pirospontot is: USB kábel speciel pont nincs a csomagban. Ezt tehát érdemes előre beszerezni, ha nem lapul egy a fiókban, de ha nincs, nem jelenti azt, hogy addig nem tudnánk valamit gyártani, ugyanis nyomtathatunk memóriakártyáról is, ami még egy fokkal egyszerűbb is, de kevésbé paraméterezhető, mintha a PC-s szoftvert használnánk.

Szóval, ha maradtunk a számítógépnél, akkor a beállításokban meg kell adnunk, hogy milyen porton kommunikál a gép a nyomtatóval. Aki elakadna, lesz segítsége: a szoftverhez mellékelt dokumentum (a pendrive-on), olyan részletességgel és képekkel vezet végig a teendőkön, hogy aki ezzel együtt sem jut túl rajta, valószínűleg nem ez lesz az ő hobbija.


Ha végre megvan a kapcsolat a PC és a 3D nyomtató között, akkor be tudjuk tölteni a nyomtatandó modellt, tudjuk forgatni, át tudjuk méretezni, el tudunk akár több dolgot is helyezni a tálcán, nagyjából másra nem is lesz szükségünk az első időkben. Tudjuk mozgatni a nyomtatófejet és alatta a tálcát. Ha az a meglátásunk, hogy a fej túl messze van a tálcától, akkor 10- 1- és 0,1 milliméteres léptékekben ezt is tudjuk állítani.

Ha mindennel megvagyunk, akkor a program kiszámolja, majd ki is írja, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk (kijelzi méterben és grammban is), és azt is megtudhatjuk, hogy körülbelül mennyi ideig fog tartani a nyomtatás. Ha a port beállítása korrekt volt, a nyomtató össze van kötve a géppel és a nyomtató tápegysége be van kapcsolva, akkor miután rábökünk a programban a számítógépet jelképező monitor piktogramra, már indul is a móka!

A NYOMTATÁS

Az előző mozzanatsor előfeltétele, hogy mielőtt bármit elkezdenénk nyomtatni, a nyomtatószálat be kell töltenünk az Ender-3-ba. Pozitívum, hogy a csomaghoz mellékelnek egy demo mennyiséget, de ez csak az első szárnypróbálgatásokhoz lesz elég. Én gyakorlatilag pillanatok alatt „előttem” ezt a mennyiséget, most pedig izgatottan várom az azóta megrendelt új tekercset, mert rengeteg ötlet van a tarsolyomban a további munkálatokhoz.

Tehát… a filamentet nem bonyolult betölteni. A fejet is tartalmazó kocsin van egy fogaskerékre hajazó elem, előtte egy rézzel (bronzzal?) bélelt apró lyuk. Ide kell a huzalt befűzni, majd a rugós szerkezetet kézzel összenyomni, hogy a filament beüljön a fogaskerék mellé, aztán pedid abba a járatba, ami eljuttatja az anyagot a fejhez. A szálat addig kell a csőben tolni, amíg el meg nem torpan, ekkor ér el a fejhez.

Végre ezen is túlvagyunk. Kábelek a helyükön, a táp bekapcsolva, nyomtatószál bedugva – magyarán a csekklista kipipálva.

Amikor elküldjük a PC-ről a nyomtatandó modellt, akkor egy hosszabb folyamat veszi kezdetét. Első lépésben a tálcát kezdi el előmelegíteni a nyomtató, mivel ennek legalább 60 fokosnak kell lennie a munkához. Ha ez megvan, csak ezután kezdi a nyomtatófejet hevíteni, ahol általában 200 fokos a célérték, de ezeket az adatok a filament anyagának függvényében változhatnak. Ha a hőfokok megvannak, akkor kezdődik el a szál olvasztása és az első réteg kinyomtatása a munkapadra, aztán így tovább…

Korábban ez a mondat kimaradt, de fontos adalék, hogy a Creality Slicerben a nyomtatás minőségét is be kell állítani. Ez azt jelenti, hogy a rétegvastagság lehet durva, közepes és finom – utóbbinál egy tized milliméteres rétegekkel dolgozik a gép. Lenyűgöző lesz a végeredmény, de remélhetőleg senkit nem ér meglepetésként, hogy ez tart a legtovább. Megint elkanyarodtam. Szóval indulásnál minden modell alá kapunk egy talpat, ezen fog állni amíg a nyomtatás tart, ha elkészült, akkor szikével simán körbe lehet vágni.

A nyomtatás ideje alatt semmi dolgunk, nagyobb tárgyak elkészítése sok órás művelet, ezeket, ha olyan helyen van a gép, hogy nem zavar minket, akkor érdemes éjszakára halasztani. Ha a nyomtatás elkészült, akkor leáll minden, a fej és a tálca is visszahűl, mi pedig lefeszegethetjük a művünket a tálcáról.

CREALITY ENDER-3 részletek

Az eddigi lépések számos nyomtatóra igazak/érvényesek voltak, ezért most essen néhány szó konkrétan a Creality Ender-3 modellről! Ami már elhangzott, hogy a legfinomabb nyomtatásnál 0,1 milliméteres a rétegvastagság, ez pedig becsülendő egy ilyen olcsó nyomtatótól. A maximálisan kinyomtatható tárgyméret 220 x 220 x 250 milliméteres lehet, vagyis a legtöbb kezdő igényt bőségesen kielégíti.

Persze lehet ennél nagyobb tárgyakat is kreálni, de ilyenkor nem egy, hanem több munkafolyamattal hozhatóak létre az egyes elemek, magyarán valamit például négy darabban nyomtat ki a gép, aztán a létrehozott elemeket nekünk kell manuálisan egymásba illeszteni.

Elméletben van lehetőség többszínű nyomtatásra is, de egyidőben csak egy színnel képes dolgozni az Ender-3. Léteznek olyan termékek, amik egyszerre több színt tudnak használni (tehát két fejjel dolgoznak), de ezek a verziók nagyságrenddelekkel több pénzbe kerülnek. Nem biztos, hogy erre a tulajdonságra kezdő 3D-nyomtatós kalandorként szükségünk van.

A fej által kibocsájtott anyag 0,4 milliméter vastag, a maximális nyomtatási sebesség 180 milliméter másodpercenként. Természetesen a munka ideje nagyban függ a minőségtől, a tárgy méretétől, szóval inkább 30-60 milliméterrel számolhatunk maximális sebességként. De egyébként is, hova rohannánk, amikor nem tömegtermelésre gyártunk?

Nyomtatószálnak használhatjuk az elterjedtebb anyagokat, ez lehet PLA, ABS vagy TPU. FONTOS: A Creality Ender-3-hoz 1,75 milliméteres filamentet (szálat) vásárolj majd!

Mivel ez egy közkedvelt gyártó elterjedt modellje, lehet hozzá kapni mindent, ami az üzemeltetéshez szükséges: például nyomtatószálat több színben, fúvókát a nyomtatófejhez (ez nem fog túl hamar kelleni, mert egy van egy tartalék a csomagban is), meg úgy általában minden alkatrész beszerezhető hozzá, kis túlzással a kerti zöldségesnél is. Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a saját szoftverén kívül többféle programmal is képes együttműködni, ilyen például a Cura, a Repetier-Host és a Simplify3D, és ismer többféle fájlformátumot is, mint az STL az OBJ és az AMF.

Mint az már korábban elhangzott, az Ender-3 van annyira sokoldalú, hogy a vezérlése történhet számítógépről, de ennek hiányában simán memóriakártyáról is, ilyenkor a gép kijelzője természetesen kiemelt szerepet kap, de a mérete és a felbontása elég ahhoz, hogy az ilyen jellegű munkafolyamat is elvégezhető legyen. Akár extraként is felírhatjuk, hogy az Ender-3 képes az elkezdett, de megszakadt munkát is folytatni, tehát áramszünet esetén nem kell azonnal az alkoholhoz vagy a cigisdobozhoz nyúlni mérgünkben.

Annak, hogy a Creality Ender-3 ennyire népszerű, olyan előnyei is vannak, hogy ehhez a modellhez rengeteg kiegészítő található a neten. De nem ez benne a poén, hanem az, hogy nem kész formában, hanem ezek az „add-onok” tervek/fájlok formájában érhetőek el, és utána magunk hozhatjuk létre őket. Néhány példa: szálvezető (ezt például le is töltöttem, majd ki is nyomtattam, mert sokkal jobban szuperál vele a gép, mint a gyári megoldással), szerszámtálca, elektromos doboz a kijelző mögé, és még sorolhatnám.

ÖSSZEGZÉS

Minden kétséget kizáróan a Creality Ender 3 az egyik legjobb gép a 200 dollár alatti kategóriában, hozzátéve, hogy az ára szerencsére mélyen benyúlik az előbb említett összeg alá, legalábbia a Tomtopon jelenleg mindenképp. Ha jól beállítjuk, jó az anyag és jó a tervzrajz, akkor szinte hibátlan nyomtatási minőséget kapunk az adott felhasználásra.

Böngészve más felhasználók véleményeit, sokan a tálca beállítását szokták negatívumként említeni, de mint feljebb írtam, erre egyszerű, és jól működő megoldást “fejlesztettem ki”. Hozzátéve: a tálca beállítása tényleg kiemelten fontos, mert ha erre nem fordítunk elég figyelmet és elrontjuk, akkor rossz esetben a nyomtatófej fel is sértheti a tálca bevonatát, kevésbé rossz esetben csak a nyomatok lesznek selejtek, és nem fogjuk érteni, hogy miért. Lényeg a lényeg: ezt időt, energiát nem sajnálva, odafigyelve kell elvégezni.

Talán senkit nem lepek meg azzal, ha a cikk végén a leírtakat összegezvén kijelentem: a Creality Ender-3 nem okozott csalódást. Nem véletlenül az egyik, ha nem a legkedveltebb 3D nyomtató itthon, hiszen az ára meglepően alacsony, a nyomtatás minősége pedig gyakorlatilag ellent mond az árnak.

Nem kérdés, hogy a jövő egyik meghatározó gyártási folyamata a 3D nyomtatás, mely ezekkel az olcsó gépekkel piciben, otthon is kivitelezhető. Nem csak munka, jó móka is, amely persze időt, energiát és tanulási hajlandóságot is igényel, ami utánaolvasással és tapasztalati úton szerezhető meg. Szerencsére a hazai 3D-nyomtatós közösség is rengeteg tagot számlál, a különféle facebook csoportokban is kérdezhetünk és segítséget kaphatunk.

Ha nincs még ötlet karácsonyra, és egy nagyobb volumenű ajándék a cél (akár több ember összeállásával), akkor a Creality Ender-3 adja magát, hiszen a Tomtop áruházból rendelve német raktárból feladva még mindig kényelmesen meg kell érkeznie karácsonyig. A webáruház 3-5 munkanapot ad meg szállítási időnek, a csomag feladását 24 órán belül elintézik. Természetesen ebből a raktárból a Creality Ender-3-at vám és ÁFA nélkül rendelheted meg, ráadásul most szállítási díjat sem számít fel a TomTop. Ára jelenleg verhetetlen, a mostani (egyébként igen gyorsan apadó) készletet 149,99 dollárért kínálja a webshop, tehát ~45.000 forintért megkapjuk a piac egyik legjobb belépőszintű nyomtatóját, mindenféle további költségtől mentesen! Ha te is úgy érzed, hogy ezt nem kellene kihagyni, akkor a vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

CREALITY ENDER-3 3D NYOMTATÓ

(ne felejtsétek el a német raktárat kiválasztani!)

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: