Az elmúlt időben sorra kapta a pofonokat a kínai vállalat, viszont a mostani hírek reménnyel tölthetnek el mindenkit.

Huawei 03

Most pozitív hírek érkeztek a gyártó háza tájáról, a szigorítások (tiltások) egy részét eltörölték. Kezdjük azzal, hogy az amerikai SD Association kereskedelmi szövetség visszavette partnerei listájára a Huaweit, így továbbra is használhatja az SD-szabványt, magyarán bővíthető lehet microSD-memóriakártyával a telefonok belső tárhelye. Ez az intézkedés annyira nem vágta mellbe a Huaweit, mivel tavaly ősztől a csúcskategóriás mobiljaikban már a Toshibával közösen fejlesztett Nano Memory Card (NM Card) rendszert alkalmazzák, és egyre több olyan készülék is akad a piacon, amelyek memóriája nem bővíthető.

Huawei 005 1

Továbbá újra szerepelnek a wifi-technológia használatát engedélyező WiFi Alliance és a Bluetooth SIG partnerlistáján is. Utóbbi egy nonprofit szervezet, az ő kezükben összpontosul az összes kereskedelmi jog, amivel Bluetooth-képes készüléket lehet gyártani. A szervezetnek minden egyes ilyen eszköz építésére rá kell bólintania,  a technológiát az ő tanúsítványukhoz kapcsolódóan lehet csak használni. Ez nem tűnne túl nagy érvágásnak, de gondoljunk bele, hogy egy ilyen telefon mennyire versenyképtelen a piacon – nem lehet okosórához/aktivitásmérőhöz csatlakoztatni, vagy vezeték nélküli füleshez, esetleg az autó rendszeréhez. Mivel a WiFi Alliance ismét a partnerének tartja a Huaweit, így továbbra is használhatja a szabványt. Enélkül életképtelen lenne a gyártó, egyszerűen elképzelhetetlennek tartok egy vezeték nélküli hálózatra kapcsolódni képes telefont. Persze létezik korlátlan mobilnet, de ott is van egy határ, ami után vagy csökken a letöltési sebesség – vagy fel is függesztik az adatforgalmat, valamint minden ilyen hálózatot használó eszköz elérhetetlen lenne.

Huawei 005 4

A helyzet jelenleg úgy fest, hogy a hirtelen felindulásból mindenhonnan „kirúgott” Huaweit szép csendben visszavesznek a soraikba az eddigi szövetségesei, és ez alól a Google sem kivétel. Míg múlt héten arról a listáról is levették a Huawei Mate 20 Pro okostelefont, amin azok a készülékek szerepeltek, amik megkapják az Android Q tesztverzióját, most – szerencsére – ide is visszaszivárgott a gyártó, így a 10-es rendszerre frissülhetnek majd a Huawei korábbi telefonjai is. Amennyiben viszont a cég nem kerül le az Egyesült Államok feketelistájáról, úgy az ezután érkező készülékei biztos nem kaphatják meg a Google újabb mobilos operációs rendszereit.

Reméljük, ilyen eset nem következik be, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba, így továbbra is jobbnál jobb telefonokkal övendeztet(het) meg minket a gyártó.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: