Hétvégén tartották Oszakában a G20-as csúcstalálkozót, ahol az amerikai és a kínai elnök megbeszélést tartott, és a mobilgyártó volt a fő téma.

Huawei 03

Ott született meg a megállapodás, hogy az amerikai kormányzat nem növeli tovább a kínai termékekre kirótt vámot, illetve engedélyezi a Huawei számára, hogy ismét üzletelhessen amerikai cégekkel – ami a legfontosabb hír az elmúlt hónapokból. Ahogyan arról mi is beszámoltunk több ízben – a legutolsó hír az Android alternatívájáról szólt – a Huawei május 19-én került nehéz helyzetbe, amikor a kínai céget az amerikai kormányzat feketelistára tette, ezáltal megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy az egyik legnagyobb távközlési vállalattal üzleti kapcsolatot tartsanak fenn. Az egész ügy onnan indult, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok potenciális veszélyforrásnak tartották a kínai távközlési óriást hálózati eszközei miatt, mivel a kínai államnak is részesedése van a cégben, és nagy befolyással bír fölöttük. Ezt a cég természetesen cáfolta – az amerikaiaknak nem volt bizonyítéka a kémkedésre, és más vádakra sem, de több országban szolgáltatók vonták ki a kínálatból az érintett cég mobiljait.

Huawei 02

Az elmúlt időszakban sorra jelentették be a cégek (Google, Intel, Microsoft, Qualcomm, Micron, stb.), hogy megszakítják kapcsolatukat a Huawei-jel, ami elsőre kvázi a cég végét vetítette előre. Az első megtorló csapás után nem sokkal (nem kellett 48 óra) az amerikaiak 90 napra felfüggesztették az intézkedést – valószínűleg rájöttek, hogy így a saját vállalatai is tetemes bevételtől esnek el. A kínai cég is megrázta magát, és kiderült, már korábban több hónapra elegendő alkatrészeket halmozott fel a gyártáshoz, valamint az Android helyettesítésére is van tervük, a saját HongMeng/ArkOS/OakOS nevű operációs rendszer, amit évek óta fejlesztenek, ha gond lenne az Androiddal. Nem sokkal ez után az amerikai cégek is elkezdtek lobbizni a kormánynál, hogy nem kellene megszakítani a kapcsolatot a kínai óriással, így egyre többen álltak a Huawei „pártjára”, természetesen az üzleti érdekek, és nem kevés pénz miatt. A korábbi hetek során

Huawei 04

Nemrég még az az amerikai kormány egy elemzést készített, amelyben azt vizsgálták, hogy megoldható-e egyáltalán az, hogy az USA-ban a mobilszolgáltatók kínai alkatrészek nélkül tudnak-e hálózatot építeni és üzemeltetni. Ehhez képest meglepő, hogy a két elnök a négyszemközti találkozójuk megbeszélése után azt nyilatkozta, hogy ismét engedélyezni fogja az USA kormányzata, hogy a Huawei amerikai cégekkel működjön együtt azokban az esetekben, amelyek szerintük nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Így egyelőre a kínai vállalat nem kerül le a „feketelistáról”, ehhez több szinten is végig kell mennie az egész ügynek, és bármikor megszakadhat ez a folyamat. A reális forgatókönyv elsősorban arrafelé mutat, hogy a végfelhasználói termékek tekintetében (okostelefonok, okos eszközök, notebookok, stb.) gyártásához szükséges licenszek és alkatrészek tekintetében nem lesz korlátozás, de a hálózati berendezésekhez szükséges szoftverek és hardverek szállítása továbbra sem lesz engedélyezett. Természetesen a piacon más gyártók is kínálnak hálózati eszközöket – de ezeket sejthetően magasabb áron, mint a kínaiak, így a hálózatépítés nem torpan meg, viszont a költségek jóval magasabbak lehetnek a tiltás hatására.

Huawei 005 4

Az mindenesetre biztos, hogy most a Huawei-nél fellélegezhetnek, ahogyan mi is, de sok időbe fog telni, amíg a bizalmat minden szinten visszaépítik, illetve az eddig elpártolt felhasználók / üzleti partnerek újra bízni tudnak a cégben, és nem motoszkál a fejekben, hogy ez az incidens mikor ismétlődhet meg – esetleg más végkifejlettel. Mert az elmúlt idő történései a Samsung malmára hajtotta a vizet, ők nyertek a legtöbbet (mobilfronton) az egész üggyel. Valószínűleg még több erőforrást fordít a gyártó arra, hogy minél kevésbé függjenek a Kínán kívüli beszállítóktól. Mi is beszélgettünk a legfrissebb fejlemények tükrében az aktuális helyzetekről, hogy mi lesz ennek a végkifejlete, és én mindig arra jutottam, hogy ezt hamar lezárja az amerikai kormány – pozitív végkifejlettel. Örülök is, hogy így alakult, mivel nagyszerű készülékeket gyártanak, és minél többen vannak a piacon, annál jobb eszközöket kapunk mi végfelhasználók, és több innovatív megoldás közül választhatjuk ki a nekünk legszimpatikusabbakat.

Sok sikert a továbbiakban is, Huawei!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: