Ugyan a Huawei ellen a szankciók egy részét eltörölték, ők gőzerővel folytatják a saját operációs rendszerük fejlesztését.

Huawei 03

Zsen Cseng-fej (a Huawei alapítója) egy interjúban elmondta, hogy nem állnak le a HongMeng OS fejlesztésével, hiába használhatják újra/tovább a Google operációs rendszerét. Emellett egyéb dolgokat is elárult a bojkott óta gőzerővel fejlesztett saját megoldásukról. Eddig csupán annyit hallottunk innen-onnan, hogy gyorsabb, mint az Android, és képes apk fájlok futtatására. Most kiderült, hogy sebességben 60%-kal (!!!) veri a zöld robotot, de állításuk szerint az Apple féle macOS-nál is hatékonyabban dolgozik. Valamint az egyik legnagyobb előnye, hogy univerzális a rendszer, így nem csak mobiltelefonokon és tableteken képes futni, de routerek, számítógépek, és adatközpontok kiszolgálására is alkalmas.

Huawei Ark oak 02

Így kijelenthetjük, hogy nem egy ad-hoc tűzoltásról van szó a Huawei részéről, teljes függetlenséget tud elérni az amerikai szoftvervállalatoktól – így bármilyen újabb szankció esetén a rendszer már stabilan a kezükben van. Bár újra használhatják az Androidot a kínai vállalatnál, (egyes hírek szerint) lehet mégsem térnek vissza rá, és még gyorsabb sebességre kapcsolva fejlesztik tovább saját megoldásukat. Ezt az eshetőséget kizártnak tartanám, nem fogják kukázni a legnépszerűbb operációs rendszert, inkább azt tartom valószínűnek, hogy a termékpalettában megjelennek a saját szoftverrel ellátott készülékek is – például megvehetjük majd a Huawei P40-et akár Androiddal, akár HongMeng (Ark/Oak) OS-sel is, kinek melyik tetszik. Aztán, ha a vásárlók többsége „átáll” az új rendszerre, akkor lehet kivezetni az Androidot – ha még akkor lesz, és nem váltja le a Fuchsia.

Fuchsia

A Fuchsia-ról még nem írtunk – igaz, nincs is nagyon mit, de ezt most pótolom. Igazából csak infómorzsák vannak a rendszerről, annyit tudni biztosan, hogy a Google egy új operációs rendszeren dolgozik évek óta, amely az Android és a Chrome OS keverékének tekinthető. Kompatibilis az androidos alkalmazásokkal, ám minden hardvert maximálisan kihasznál, és remek felhasználói élményt nyújt a mobilokon, a tableteket és a számítógépeken egyaránt – így egy multiplatformot készítenének. Ezáltal könnyebb lenne az átjárhatóság a különböző eszközök között, ami igen jól hangzik. Viszont azt, hogy hol is tart a fejlesztés, azt a Google-ön kívül senki nem tudja, a cég szerint egyszer majd ez a rendszer válthatja le az Androidot, amire azért még jócskán várnunk kell.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: