A Qualcomm megrázta magát végre, és hamarosan új központi egységet kaphatnak a következő generációs wearable eszközök.

Snapdragon wear 01

2014-ben jelentek meg a Google Wear OS-sel szerelt okos eszközök első fecskéi. Azóta egy nagy probléma van ezekkel, mégpedig az, hogy régebbi hardvereket kaptak, így a megjelenés pillanatában is elavultnak számítottak technika terén. Még a múlt évben bemutatott Snapdragon 3100-as is a 2013-as „ős-magból” építkezett, hiába volt nagy előrelépés az elődjéhez képest. Ugyan ez a SOC hozott pár újdonságot, például a gépi tanulást támogató egységet (a QCC1110-es ko-processzor) vagy a gigabites LTE modemet, legnagyobb előnye a hosszabb üzemidő volt. Most végre észbe kaptak, így egy új Snapdragon Wear chipet készítenek, amelyet a jövőbeli Wear OS hardverének szánnak, és a „429” nevet kapta. Jelenleg két platformot tesztel a cég, ezek a WTP2700 és a WTP429W. A Snapdragon Wear 2700 vagy a Snapdragon Wear 429 még a korai „Equipment Verification Testing” fázisban van, ezek egyelőre a Snapdragon 429 chip módosított változatai. Mellesleg ez található a múlt évben bemutatott Nokia 3.2-ben is, ez egy 12 nm-es FinFET node-os, 4 x Cortex-A53 maggal rendelkező, maximálisan 1,95 GHz-en futó központi egység. Ebből adódik, hogy a korábbi 32 bites architektúrát elhagyva már az elvárható 64 bitesre építkezik az új rendszer. A jelenleg tesztelt platformok már a többi hardverkomponensben is fejlődést mutatnak, így 1 GB RAM és 8 GB belső memóriát raktak mellé, ami duplája az előző memória/tárhely opcióknak.

Snapdragon wear 03

De ennél is fontosabb az energiahatékonyság, mert a régebbi 28 nm-es csíkszélesség szemben a mostani 12 nm-es jóval takarékosabb, valamint támogatja az LTE-t és a Bluetooth 5.0-át is.

Jelenleg a legtöbb Wear OS rendszerrel szerelt óra a Qualcomm lapkakészleteivel üzemelnek, nagyobb részt a Snapdragon Wear 2100-al, kisebb részben pedig a 3100-al. Míg a 3100-as csak egy kis ugrást jelentett az elődhöz képest, addig úgy tűnik, hogy a 429 hatalmas lépés lesz minden téren. Azt viszont nem tudni, ebből a tesztfázisban járó fejlesztésből mikor is lesz végleges, piac kész modell, de elképzelhető, hogy még a következő évre sem lesz kész vele a gyártó, ami azt jelentené, hogy a megjelenés pillanatában ismét egy elavult chipet kapnánk.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: