Idén tavasszal rajtolt el a Xiaomi almárkájának első hordozható gépe, akkor még Intel chippel, de már jön a frissített változat.

RedmiBook14 01

Október 21-én kerül piacra a kínai vállalat új gépe, amelyet az AMD központi egységével szerelnek fel. Nem okoz nagy meglepetést a döntésük, elvégre a kisebbik processzorgyártó kedvező áron kínál versenyképes megoldást az Intellel szemben. A start előtt azért a vállalat gyorsan bemutatta az újonnan kifejlesztett fájlátviteli funkciójának támogatását, amelyet ez a gép is támogat. A szolgáltatás idén indult, amely három vállalat együttműködéséből származik (Xiaomi-Oppo-Vivo), ennek segítségével fájlokat lehet küldeni a laptop és az okostelefon között. Ami újdonság, hogy nincs méretkorlátozás a fájlnál, illetve a sebessége is tekintélyes, pillanatok alatt több mint 1000 képet és HD videót képes átküldeni ez a technológia.

Ami biztosra vehető, hogy a RedmiBook 14 Ryzen Edition kétféle processzorral lesz elérhető. A gyengébb konfiguráció az AMD Ryzen 5 3500U-t használja, míg az erősebb kiszerelés az AMD Ryzen 7 3700U CPU-t takarja – ezen kívül mást nem tudni a laptopról, természetesen a 14”-os kijelző méretet leszámítva. Arra számítunk azonban, hogy a két modell specifikációja ezen kívül megegyezik.

RedmiBook14 02

A Ryzen 5 3500U processzor négymagos, maximális órajele 3,7 GHz. A CPU-ba egy Radeon Vega 8 GPU van integrálva, ennek hála költséghatékony megoldást jelent azoknak, akik játékra is használnák az eszközt, de a mindennapokban is megállja a helyét, akár hobbi videó vágásra, képszerkesztésre is használható ez a páros. Az erősebb gép már a Ryzen 7 3700U négymagos APU-val érkezik, amely az AMD Zen + magokat használja. Ugyan ez még a régebbi – 12 nm-es csíkszélességre épül – de így is hatalmas erő lakozik benne. A központi egység órajele maximum 4 GHz lehet, a grafikus kártya szerepét itt a Radeon RX Vega 10 tölti be, tehát 3D alatt is több a kraft.

RedmiBook14 03

Az új funkció bemutatása mellett a vállalat megszellőztette a közelgő készülék árait is. Elárulták, hogy a hamarosan piacra kerülő RedmiBook ára “XX99” jüan lesz. Míg az AMD Ryzen 3500U processzorral szerelt készülékek ára 4000 jüan felett szokott alakulni, a Redmi terméke ennél biztosan olcsóbb lesz, várhatóan 3.499 jüant (~ 145 000 Ft) kérnek majd érte. A Xiaomi kijelentette, hogy a RedmiBook 14 Ryzen Edition bevezetésével a vállalat háborút hirdet az ésszerűtlenül magas árú prémium laptopok ellen, a cél pedig a kedvező ár/teljesítmény arány elérése. Ismerve őket, ezt az ígéretüket be is tartják, ezzel árverseny alakul(hat) ki ebben a szegmensben, amivel mi csak jól járhatunk. Amint tudunk konkrét árat – netalántán egy jó kupont a laptopokra – frissítjük cikkünket.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final