Most jöjjön egy alapnak számító kiegészítő, ami figyeli az ajtók vagy ablakok kinyitását és becsukását!

XiaomiDoor 03

 

Úgy vélem, ez egy alapdarab egy Smart Home rendszerben, szerintem mindenkinek van legalább egy ilyen kütyüje. Nem mondanám hatalmas kiegészítőnek, de a méret nem minden, mint tudjuk. Ez erre is igaz, hiszen mindössze 4 x 4 x 1 és 2 x 1 x 0,8 centiméteres, a tömege alig 35 gramm. Két részből áll maga a szerkezet, a működési elve egyszerű. A két résznek közel – maximum 22 milliméterre kell elhelyezkednie egymástól, és ha elmozdulnak a síkban, akkor azt jelzik. A rögzítés nagyon egyszerű, mellékelnek mindkét részhez kétoldalú ragasztót, amivel rögzíthetjük őket. Arra kell csupán figyelni, hogy a szerkezetek belső oldalán van egy-egy kis vonal, azok egy vonalban legyenek a felhelyezés után, akkor működik megfelelően az érzékelő.

XiaomiDoor 02

Mint mondtam, két részből áll a szerkezet, színük matt fehér, alakjuk ovális.  Utóbbiról nincs is értelme beszélni, a „főegységről” azonban pár mondatot érdemes ejteni. A külseje letisztult, az elején a Mijia logo látható, alatta egy picike kis kék visszajelző LED. Ezt nem sokat fogjuk látni, csupán párosításkor fog villogni, vagy világítani. Az alján van egy picike lyuk, ezzel lehet resetelni vagy párosítani az eszközt. Ugyan nem adnak hozzá semmilyen célszerszámot, de a SIM tű tökéletesen megfelel erre – vagy ha az nincs, egy gemkapocs is jó. Ebben a részben kapott helyet minden elektronika, a kommunikáció ZigBee-vel történik, és a működéshez szükséges energiát pedig egy CR1632-es elem biztosítja. Ezzel – a gyártó ígérete szerint – nagyjából egy évig képes működni. A beüzemelés pár pillanat csupán.

XiaomiDoor 01

A Xiaomi Home programot megnyitva a jobb felső sarokban lévő + jelre kell kattintani. Itt is – mint minden egységnél – három választási lehetőségünk van. Az „Add manually” opció esetén kézzel választjuk ki a listából, ez a „Sensor – window/door” részen található, vagy a „Devices nearby” részen kerestetjük meg a programmal/Gateway-jel. A harmadik lehetőség a szenzorhoz kapott leírásban található QR kód beolvasása lehet, nagyjából ezt az egy dolgot tudtam értelmezni a kis füzetecskében. Mint mondtam korábban, én a manuális megoldást használom minden alkalommal, így ennél maradok most is. Egyszerűen rá kell bökni az ikonjára, ami után egy új képernyő jelenik meg. Ezzel egyidőben a Gateway-ünk valamit mond nekünk – a kínai nyelv továbbra sem az erősségem, pedig ismerek onnan pár embert. Első mini szívrohamunk után 30 másodpercünk van arra, hogy a szenzor alján lévő kis lyukba bedugjuk a SIM tűt (egy gemkapocs is tökéletesen megfelel erre a célra). Nagyjából 3 másodpercig kell így benyomva tartani a kis gombot, amikor is kéken fog villogni a kis LED. Ha mindent jól csináltunk (elrontani nem lehet), akkor a program jelzi is, hogy sikerült hozzáadni a rendszerünkhöz, örülhetünk. Ezután nincs más dolgunk, mint felszerelni egy ajtóra vagy ablakra, amit menedzselni szeretnénk.

XiaomiDoor 04

Ha megvagyunk a felhelyezéssel, akkor már sok teendőnk nem is akad. A Xiaomi Home programot megnyitva megjelenik a listánkban, és hozzáláthatunk a konfigurálásának. Nekem már át van nevezve (Bejárat), de eredetileg a Mi Window and Door Sensor nevet kapja. Ezt ugye szabadon alakíthatjuk, ha hosszan nyomjuk le a kártyáját. Az elhelyezése alapértelmezetten a default room volt nálam is, de én létrehoztam pár szobát magamnak, hogy könnyebben átláthassam a dolgokat, ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva.

XiaomiDoor 05

A szenzor kártyájára bökve úgynevezett jeleneteket (Scenes) hozhatunk létre. Nekem ugyan csak kettő van, de a kombinációk száma elég magas – az eszközöktől függően. Amennyiben nyílik a bejárati ajtóm – mivel arra szereltem fel az érzékelőt – a központi egységem kopogó hangot játszik le, ezzel jelezve, hogy kinyílt. Valamint a bejáratot figyelő kamerám automatikusan felvételt készít az eseményről. A kameráról most nem mondanék semmit, egy későbbi részben az is bemutatásra kerül. De lehetőségem lenne akár arra is, hogy a Yeelight égő (erről is majd később) felkapcsolódjon, vagy az okos konnektor bekapcsoljon, de sorolhatnám.

XiaomiDoor 06

Tényleg rengeteg folyamatot be lehet állítani, a meglévő kiegészítők/pénztárcánk, és azok lehetőségei szabnak csak gátat képzeletünknek és vágyunknak. Nemcsak automatizálhatunk ezzel a kis eszközzel, de naplózza is a történéseket. Azaz annyit, hogy mikor, és milyen időpontban nyílt ki- és záródott be az ajtó. Így, ha nincs is más szerkezet, ami például rögzíti az eseményeket, ebből is látszódik, ha valaki járt ott. Ezen kívül még a megszokott jobb felső sarokban találjuk a három pöttyöt, amire rábökve a Settings menüpont bukkan fel. Itt a „Replace icon” -nal tudunk ikont kiválasztani az eszköznek, a „Device name” opcióval átírhatjuk a nevét. A „Manage locations” opció választása esetén megadhatjuk a helyét az érzékelőnek – esetleg alul a + jellel újat hozhatunk létre neki, és ott van még utolsónak a „More settings”. Ebben az első a „Timezone”, ahol az időzónánkat adhatjuk meg – én ezt kihagytam, enélkül is tökéletesen működik az időbélyegzője. A második a „Report an issue”, ahol a gyártónak lehet írhatunk visszajelzést probléma esetén. Az utolsó menüpont az „Add Home screen shortcut”, amivel a kezdőképernyőre tehetjük ki az érzékelő parancsikonját a gyorsabb elérés érdekében – ezt viszont megtettem, bármikor jól jöhet.

XiaomiDoor 07

Tulajdonképpen itt véget is érhetne a bemutatóm, de pár dolgot megemlítenék, miért érdemes a Xiaomi Door & Window Sensor-t használni:

  • Biztonság: védelmi funkciót is ellát(hat), amennyiben senki nem tartózkodik a lakásban, és mégis elmozdul a szenzor, azt jelenti, valami történt/történhetett. Ha nincs például egy kamera, amivel megnézzük mi is történt, megkérhetünk valakit, nézzen már rá a lakásra
  • Energiatakarékosság: Esetleg a kamra ajtajára is felszerelhetjük, és ha kinyílik az ajtó, akkor az okoslámpa felkapcsolódik automatikusan, ha bezárjuk az ajtót, akkor lekapcsol. Másik közkedvelt példa, hogy az ablakra szerelve amennyiben azt kinyitjuk, a klíma vagy a légtisztító berendezés (egy okos konnektor segítségével) arra az időre lekapcsol, hogy ne pazaroljuk fölöslegesen az energiát.

De biztos van még ezer módja és felhasználási területe, ez tényleg csak az ötleteinktől (és a szenzorjainktól) függ. Számomra alap volt, hogy a központi egység után egy ilyet szerezzek be, tulajdonképpen ezzel a kis szerkezettel indultam el az okos(abb) otthon felé.

XiaomiDoor 08

Ebből a szenzorból is kétféle verzió létezik, én a sima, olcsóbb verziót mutattam most be nektek, de ebből is akad Aquarás verzió, ami kicsit szögletesebb, és kicsit drágább. A funkciók tekintetében viszont nincs eltérés köztük. Amennyiben szeretnéd megvenni ezt az érzékelőt, a Gearbest oldalán most villámakció keretében 9,29 $ (~ 2700 Ft) ellenében a tiéd lehet, a szállítás 0,38 $-ba (~ 110 Ft) kerül.  Az Aquara verzióért 10,99 $-t (~ 3200 Ft) kérnek, amihez a posta további 0,47$ (~ 140 Ft) A vásárláshoz kattints az alábbi linkek egyikére:

Xiaomi Smart Door & Window Sensor

Xiaomi Smart Door & Window Sensor Aquara version

Hamarosan újra jelentkezem egy másik okos eszközzel, addig is a cikksorozat korábbi részeit itt találjátok, ha lemaradtatok volna valamelyikről:

Okos otthon – 1. rész – Bevezetés

Okos otthon – 2. rész – Xiaomi Home applikáció

Okos otthon – 3. rész – Xiaomi Gateway, avagy a központi egység


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: