A cikksorozat mai részében egy okos aljzaté a főszerep – amelyet bárhonnan vezérelhetünk az interneten keresztül.

Xiaomi Plug 01

Kezdeném azzal, hogy ebből a termékből kétféle verzió létezik, egy „sima” Wi-Fi-s, és egy ZigBee-s verzió, most az előbbiről lesz szóEhhez nem kell feltétlenül Gateway, mindössze a Xiaomi Home alkalmazás és vezeték nélküli internet. Vágjunk is bele, a csomagolásról nem sok mindent lehet elmondani – egy kis kartondoboz, amibe belepréselték a dugaljt. Ahogy megszoktuk, minimalista a pakk, benne egy kis leíráson kívül – amely ékes kínai nyelven íródott – maga az eszköz található. Ennek mérete 50 x 44 x 31 milliméter. A design szokás szerint letisztult és egyszerű, alakja kocka, színe fehér.Az alján a UK típusú csatlakozó pihen, az oldalán egy darab kerek alakú bekapcsológombot találunk, a tetején pedig egy apró LED-et és az univerzális aljzatot. Ebbe szerencsére minden típusú csatlakozóval (US, UK, EU) kompatibilis, a LED pedig sárgán vagy kéken képes világítani.Ennyit a kinézetéről és a bevezetésről, lássuk mire is jó ez a dugalj.

Xiaomi Plug 02

Ha nem lenne okos, értelme sem lenne – de szerencsére okos, és értelme is van. A beüzemelése a szokott módon történik – a Xiaomi Home program segítségével – ami után vezérelhetjük a kis szerkezetet.Az integrálása pofonegyszerű, mindössze három lépésből áll. Bedugva a konnektorba sárgán villog a kis LED, ekkor a Xiaomi Home-mal keressük meg az eszközt, és regisztráljuk a Wi-Fi hálózatunkon. Ha minden rendben, a kis lámpa kéken világít folyamatosan.

Xiaomi Plug 03

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a móka. Bármit csatlakoztathatunk hozzá, a lényeg, hogy a teljesítménye maximum 2500 W (10A, 250 V)lehet! Természetesen a védelemre is gondoltak, ellátták túlterhelés- elleni védelemmel, túlhevülés ellen is védve van, a borítás pedig ellenáll akár a 750 Celsius foknak is – és nem kap lángra. Az eszköz használható hálózat nélkül – offline módban is – ekkor az oldalán található gombbal lehet ki- és bekapcsolni, de az összes funkciók elérésében szükséges az internetes kapcsolat. Ekkor a mobilunk/tabletünk segítségével is képesek vagyunk vezérelni, legyen szó akár az alap funkciókról, akár a többi extra funkcióról. Ezekből akad néhány, mivel nemcsak távolról tudjuk ki- és bekapcsolni, hanem időzíthető is, hogy mikor helyezze magát áram alá, és kapcsoljon le. Ez nagyszerű lehet például reggel – ha van elektromos kávéfőzőnk amikor is megadjuk neki, hogy mire felkelünk gőzölgő fekete arany várjon minket a konyhában. Esetleg amennyiben elutazunk, a dugaljba bedugott lámpa automatikusan fel-le kapcsoljon bizonyos időben, így azt a látszatot keltve, hogy nem üres a lakás – amennyiben nincs például egy Yeelight égőnkAz utolsó funkció – amit a legtöbbet használok – az időzített kikapcsolás. Ekkor megadhatjuk, hogy mennyi idő múlva kapcsolja le magát a szerkezet, így áramtalanítva a rákötött eszközt. Este elalvás előtt a mobilomat szoktam a töltőre rakni, és beállítom, mikor kapcsolja le magát, hogy teljesen feltöltődjön a telefonomPersze nem ez a végleges rendeltetése, később a szoba LED világítását szeretném erről vezérelni kapcsoló nélkül – de az még a jövő zenéje.

Xiaomi Plug 04 resize

Ezek voltak az alap funkciók, amik, mint említettem központi egység nélkül is remekül működnek, azonban további lehetőségek is rendelkezésre állnak, viszont ezekhez a központi egység nélkülözhetetlen. Ekkor az Automation menüt kell előcsalogatni, ahol „New Scenes” –t vagyis új jelenetet adhatunk meg a többi érzékelővel közösen. Példának okért (ha nincs okoségőnk), akkor az ajtó kinyitásakorvagy a mozgásérzékelő észlelésével felkapcsolódhat egy lámpa. De sorolhatnám, a kombinációk száma szinte végtelen, csak az eszközeink és ötleteink szabnak határt. Viszont, ha ilyen jeleneteket hozunk létre, vagy csak használjuk az eszközt, figyeljünk a teljesítményre. Példának okáért egy klímát soha ne kössünk rá, ahhoz másféle aljzat dukál.

Xiaomi Plug 05 resize

Mindent egybevetve – ez is – egy remek kis szerkezet. Ezt kifejezetten a kényelmi funkciók miatt szereztem be, és eddig, a tesztelési folyamat során hibátlanul teljesítette a szolgálatot. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szeretne egy ilyen dugaljt. Mint a cikk elején említettem, kétféle verziója van, ezeket az alábbi linkeken lehet megvásárolni:

Xiaomi Mijia Smart Socket Wi-Fi Version 
– 14,49$ (~ 4 300 Ft)

Xiaomi Mijia Smart Socket ZigBee Version 
– 16,99$ (~ 5 000 Ft)

Hamarosan újra jelentkezem egy másik okos eszközzel, addig is a cikksorozat korábbi részeit itt találjátok, ha lemaradtatok volna valamelyikről:

Okos otthon – 1. rész – Bevezetés

Okos otthon – 2. rész – Xiaomi Home applikáció

Okos otthon – 3. rész – Xiaomi Gateway, avagy a központi egység

Okos otthon – 4. rész – Xiaomi Smart Door & Window Sensor

Okos otthon – 5. rész – Yeelight színes okos égő (1. generáció)

Okos otthon – 6. rész – XiaoFang kamera – Nocsak, ki van ott…

Okos otthon – 7. rész – Philips Zhirui E14 égő – Ég a gyertya ég…

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Külső=5

Anyaghasználat=5

Képességek=5

Szoftver=5

Ár=5

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: