Most egy “alap” kamerát mutatok be nektek, amellyel bárhonnan megfigyelhetjük lakásunkat, ha éppen nem vagyunk otthon.

Xiaofang 01

Számomra ez is alapfelszereltségnek tekinthető egy okosotthonnál, elvégre, ha nyílik az ajtó, ha nem vagyok otthon, szeretném látni, ki settenkedik számára tiltott helyen. Sokat nézelődtem, keresgéltem, olvasgattam a különböző kamerákról – a Xiaomi széles választékot kínál ezekből is – és a végén erre az alapmodellre esett a választás. A funkciók száma nem igazán érdekelt, csupán távolról szerettem volna elérni a kamerát, és látni a történéseket. Erre ezt találtam megfelelőnek, ráadásul kedvező áron. Nagyjából 10 hónapja működik folyamatosan – egy nagyobb galiba volt vele, erre majd kitérek a bemutató során.

Xiaofang 02

A Xiaofang kamera kicsi és könnyű, mindössze 5 x 5 x 5,6 centiméteres, a tömege pedig 100 gramm. Alakja kocka, színe fehér, csak a lába szürke. A talp mágneses, így fém felülethez könnyen rögzíthető, a magassága is állítható, illetve 360o-ban forgatható is a szerkezet. A formája követi a vállalat designvonalát, letisztult kinézetet kapunk. Elöl csupán a kamera lencséje kapott helyet, míg átellenben (a termék hátulján) szellőzőnyílások találhatóak, egy USB csatlakozó, valamint a tápellátáshoz szükséges micro USB aljzat társaságában. A kamera 1920 x 1080 pixel felbontásban rögzíti a mozgóképet (F/2.8, 110°-os látószög), és a beépített négy infra lámpáknak köszönhetően éjjel is használható képet kapunk. A termék alján – a kihajtható talp alatt – van a micro SD kártyanyílás, és a Reset/Setup gomb, valamint további szellőzőnyílások. Micro SD kártyából mellesleg maximum 64 GB kapacitásút fogad a gép, így még állandó felvétel mellett is kibír 1-2 napot a tárhely. Van még két extra funkciója, amiről előzetesen nem is tudtam, ez pedig a beépített füst- és szén-dioxid érzékelő, ami szintén hasznos lehet.

Xiaofang 03

A dobozban a kamerán kívül egy használati útmutató (természetesen kínai nyelven), egy töltőfej, valamint az áramellátáshoz szükséges micro USB kábel található. A töltőfejet hagyjuk is, nem a mi szabványunk szerint készült szokás szerint. A kábel ugyan nem túl hosszú, de ezt szerencsére bármekkora micro USB kábellel helyettesíthetjük. Az eszköz képes akár egy powerbank segítségével is üzemelni, de a lakásban csak akad egy aljzat, amibe egy sima töltőfejet illeszthetünk (maximum 3A-eset használjunk!).  

A beüzemelés itt egy kissé kacifántosabb, mint a korábbi eszközöknél – de itt sem vészes. Az eszközt helyezzük áram alá, majd az alján található Setup gombot kell megnyomni, amikor is a hátoldali LED sárgán kezd villogni. Ezután indítsuk el a Xiaomi Home alkalmazást, és a szokásos módon (automatikus kereséssel vagy manuálisan) adjuk hozzá a kamerát. Ha megtalálta, a Wi-Fi-re kell csatlakoztatni, majd ezután megjelenik a telefon képernyőjén egy QR kód, ezt kell beolvastatni a kamerával. Néha többször is meg kell ismételni ezt a folyamatot, van, hogy elsőre nem tudja leolvasni. A sikeres végrehajtást kis kattanó hang kíséri. Ha ez is megvan, akkor innen már automatikusan regisztrálja magát a hálózaton, a művelet végén a LED kék színnel fog világítani folyamatosan. Levezetésképp megadhatjuk a szokásos paramétereket (hol található a kamera, átnevezhetjük stb.), és használatba is vehetjük.

Xiaofang 04 resize

Amennyiben minden kész, máris látjuk a listánkban a kamerát, és be is állíthatjuk a részleteket.  Az eszközt elindítva az élőkép fogad minket, alul és felül pár piktogrammal. Alul a Speaker az első – aminek segítségével a telefonnal tudunk kommunikálni a kamera irányába, ott a hangszórón keresztül hallanak minket. A következő a „Voice”, azaz ha távolról szemléljük az eseményeket, akkor hanggal is hallgathatjuk a történéseket. A Következő a „Full screen”, ezt nem ecsetelném, egyértelmű a funkciója, majd a „Reply” következik – gondolom, ehhez sem kell hozzáfűzni semmit (a rögzített videót tekerhetjük a timeline segítségével). Utoljára maradt a „More” menü, erre kattintva további lehetőségekhez jutunk. Itt a „Timelapse” az első funkció, ezzel ilyen típusú felvételeket készíthetünk. A „Motion Alarm” következik, ezt bekapcsolva riaszt a kamera, amennyiben mozgást érzékelne. A „Small screen” funkció a soros, ezt elindítva a telefonon egy kis lebegő ablakban figyelhetjük az eseményeket, miközben mást is csinálunk a telefonon. Ebben a sorban az „Off” a legutolsó gomb – értelemszerűen kikapcsolja a kamerát, amit bármikor vissza is kapcsolhatunk ezzel a gombbal.

Xiaofang 05 resize

Az élőkép jobb oldalán a fényképezőgép ikonjával állóképet, míg a kamera ikonnal mozgóképet készíthetünk azonnal. A kép felett a program mutatja az átviteli sebességet baloldalon, amelyet mi szabályozhatunk – ez lehet SD, HD vagy Extreme Speed. Átellenben a képet nagyíthatjuk ki, illetve a hold ikonra kattintva beállítható, hogy a kamera normál – éjszakai – vagy automata üzemmódban működjön. E fölött kapott helyet a megszokott további menüpontokat rejtő három kis pötty. Sorban haladva a „Video Record” és a „Photo album” az első kettő. Itt a korábban rögzített álló- vagy mozgóképeket nézhetjük vissza, illetve menthetjük őket, vagy törölhetjük. Ezek alatt a „Camera settings” lapul, ahol konfigurálhatjuk a kamerát. A „Detection alarm” menüben beállíthatjuk, hogy mozgásra induljon a felvétel, az milyen érzékenységgel működjön, de itt lehet ki- vagy bekapcsolni a füst- és CO érzékelőt – ami nagyon hasznos lehet. Persze ez nem helyettesíthet egy valódi, erre a célra gyártott készüléket, de jól jöhet egy ilyen kis extra azért. Az „SD card” menüpont a behelyezett memóriakártya konfigurálható.

Xiaofang 06 resize

A többi menüpont már egy kapcsolóval kelthető életre, ezek az alábbiakat takarják:

  •                 Immersion mode: a kép háttere sötétre vált
  •                 Distortion correction: a kép torzítását korrigálja
  •                 Flip image: a képet fordítja meg – ez akkor jöhet jól, ha a kamerát fejjel lefelé helyezzük el
  •                 Time Watermark: dátum és idő kijelzése mind az élő- mind a rögzített képen
  •                 Status indicator light: a kamera visszajelző LED-jét lehet vele kikapcsolni
  •                 Check the notificatin: értesíti a többi megosztott felhasználót, hogy én éppen a kamera képét nézem
  •                 Mobile direct connection: ez az az opció, amit nem használtam soha – és nem is fogok. Ekkor elvileg a mobil közvetlenül csatlakozik a kamerához, viszon így a Gatewayről le fog válni.

Xiaofang 07 resize

Az „Autmation„ menüpont alatt – akárcsak a többi eszköznél – automatizálhatjuk a felvétel folyamatát. Példának okáért nálam a kamera bejáratot figyeli, és az ajtóérzékelővel van összekötve. Ha nyílik az ajtó, felvétel készül. A „Share device”-szal megoszthatjuk az eszközt másokkal, míg a „General settings” a korábban megismert menüpontokat tartalmazza.

Xiaofang 08

Műszaki adatok:

  • Márka: Xiaomi Hualai XiaoFang 1S intelligens kamera
  • Modell: iSC5
  • Objektív specifikációk: f/2.8 rekesz, 110 °-os látószög, Full HD videó (1920 x 1080 pixel)
  • Éjszakai üzemmód: 9 méter
  • Hangrendszer: Támogatja a kétirányú hangátvitelt
  • Memória funkció: micro SD kártya (Xiaomi router esetén felhőbe is menthetjük a rögzített anyagot)
  • Bemenet: DC 5V/1A
  • Működési hőmérséklet: 0 ℃ – +40 ℃
  • Támogatott operációs rendszer: Android 4.2 vagy újabb
  • Termék mérete: 5,6 x 5 x 5 centiméter
  • Termék tömege: 100 gramm
  • Csomag mérete: kb. 10 x 6 x 6 centiméter
  • Csomag tömege: 194 gramm

Xiaofang 09

Mindent egybevetve ez is egy remek termék a Xiaomi égisze alatt. Ez egy alap kamera, ennél vannak sokkal fejlettebbek, mégis, ha arra van szükségünk, hogy használható képet kapjunk egy helyiségben történő eseményekről, remek választás lehet. Megmondom őszintén, néha eljátszom a gondolattal, hogy lecseréljem egy komolyabb szerkezetre, de aztán rájövök, hogy arra, amire nekem kell, ez is tökéletesen megfelel. A legjobb pedig az, hogy a képe megfordítható. Én a bejáratot figyelem meg vele, és egy csőre lógattam fel fejjel lefelé – a mágneses talp segítségével. Így nem kellett furkálni, csak fellógattam, és azóta is teszi a dolgát.

Amennyiben szeretnél egy ilyen kis kamerát, most a Joybuy weboldalán 24,42 $ -ért (~ 7 500 Ft) megvásárolhatod, a szállítás ingyenes.

Xiaomi Xiaofang kamera

Hamarosan újra jelentkezem egy másik okos eszközzel, addig is a cikksorozat korábbi részeit itt találjátok, ha lemaradtatok volna valamelyikről:

Okos otthon – 1. rész – Bevezetés

Okos otthon – 2. rész – Xiaomi Home applikáció

Okos otthon – 3. rész – Xiaomi Gateway, avagy a központi egység

Okos otthon – 4. rész – Xiaomi Smart Door & Window Sensor

Okos otthon – 5. rész – Yeelight színes okos égő (1. generáció)

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Dizájn=5

Képességek=4

Hardver=5

Szoftver=5

Ár=5

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: