Két (plusz egy) új központi egységet mutatott be a San Diego-i vállalat, sajnos kevés konkrét információval szolgáltak a nagyérdeműnek.

Snapdragon 01

Tegnap lett vége a vállalat Hawaii-n tartott Snapdragon Tech Summit nevezetű eseménynek, ahol bemutatták a Snapdragon 700-as és 800-as szériájának új üdvöskéit. A piacra kerülés előtt már borítékolni lehet a sikert, részben amiatt, hogy mindkét chip rendelkezik integrált 5G-s modemmel, másrészt a teljesítményük miatt. Most lássuk, mi derült ki a két termékről.

Kezdjük a bemutatást az esemény legjobban várt termékével, a Snapdragon 865-tel. Ez lesz a következő év csúcsprocesszora, amiről annyi derült ki (eddig), hogy az X55-ös, 5G képes modemmel szerelték föl, így a 7,5 Gbps-os letöltési sebességet is támogatja. Az NSA és SA hálózatokat egyaránt képes kezelni, valamint az ötödik generációs MI rendszer már 15 TOPS teljesítménnyel rendelkezik. Ugyan a konkrét sebességekről ( mind a CPU mind a GPU esetében) hallgattak, de azt elárulták, hogy a GPU-nál 25 %-os lesz a gyorsulás, valamint a Snapdragon Elite Gaming is támogatás. Az IPS-t sem hagyhatták érintetlenül, így az akár 200 megapixel felbontású kamerákkal is elboldogul a rendsze, amely videót maximum 8k-ban képes rögzíteni, mindezt 30 fps-sel.

Snapdragon 02

A sorban a kistestvér következik, amely a Snapdragon 765 nevet viseli. Ebbe a processzorba is integrálták az 5G-s hálózati modemet. Az X52 nevű modell az X55 alapjaira épül, viszont sebességbe nem lesz olyan fürge – ahogy azt a nevéből is sejteni lehet. Azonban még így is képes a 3,7 Gbps letöltési sebességre, amely miatt egy rossz szavunk nem lehet. A SOC-ban a Qualcomm Spectra 355 ISP található meg, ez 4K-ban képes videót rögzíteni 60 fps sebesség mellett. A kamera támogatottsága is alulmarad a 865-höz képest, bár a maximum itt sem lebecsülendő, elvileg akár a 192 megapixeles egységeket is támogatja. Az IGP szerepét az Adreno 620 kapta, a nevén kívül egyéb technikai részleteket itt sem osztottak meg a cég munkatársai. Ennél a processzornál is kapunk AI Engine támogatást, ebből szintén az ötödik generációs került a repertoárba.

Snapdragon 03

Elvileg ezt a két újdonságot mutatta be a Qualcomm, azonban van egy plusz termék is. Ez pedig nem más, mint a Snapdragon 765G. Ez ugye a sima 765-ös processzorra, épül, annyi a különbség, hogy támogatja a Snapdragon Elite Gaming szolgáltatást. Ennek köszönhetően ezt a típust az olcsóbb gamer telefonokba szánják – ahogy azt a 730-as esetében is megtették a 730G-vel. Most ugyan csak ennyi újdonságot mutattak be, azonban évközben további termékek is érkeznek majd, amik már „silent update”-ek szoktak lenni. Az első gyártók, akik ezekkel a chipekkel adják ki a telefonjukat a Nokia, a Motorola, és az Oppo lesz. A Xiaomi már idén lerántja a leplet a Mi 10-ről, ebben a készülékben már biztosan a 865-ös processzordübörög majd.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: