Lassan begyűrűzik életünkbe a legújabb vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációs szabvány, lássuk mit érdemes tudni róla!

Az elmúlt néhány hónapban már mi is beszámoltunk néhány eszközről, amely a támogatja a Wi-Fi 6-ot. A Wi-Fi 6 (IEEE 802.11 ax) a legújabb, vezeték nélküli szabvány, akárcsak az 5G-s (5. generációs) mobil hálózat.

A létrejötte legfőképpen az adatkapcsolatok és a sávszélesség iránt megnőtt igény kiszolgálásának köszönhető, a szabványt a Wi-Fi Alliance hozta létre. A Wi-Fi6 sebessége elérheti az elméleti maximum 9,6 Gbps-ot, szemben a Wi-Fi 5-tel, amely csupán 3,5 Gbps-ra képes. Hangzatos ez a sebesség, de erre a való életben senki ne számítson, a laborokban tudják ezt produkálni. Persze nemcsak a sebesség az egyetlen különbség a két szabvány között.

Az egyik legfontosabb, hogy több eszközt képes kiszolgálni a Wi-Fi 6, mint a korábbi társai. Így a hálózathoz csatlakoztatott eszközök nem lassítják le egymás sebességét. Ezt a legkönnyebben úgy lehet elképzelni, ha egy autópályához hasonlítjuk a vezeték nélküli kapcsolatot. Ebben az esetben a Wi-Fi 5 (ac) legyen egy út, amelynek egyik sávja az egyik irányba haladó járműveket, a másik sáv pedig egy másik irányba haladó járműveket szolgál ki. A Wi-Fi 6 esetén több sáv tartozik minden irányhoz, ennek köszönhetően hiába van még több autó az úton/több eszköz csatlakozik a hálózathoz, a több sáv miatt ezek sebessége nem csökken. Ez két technológiának köszönhető, amelyek a MU-MIMO (több felhasználó, több bemenet és több kimenet) és az OFDMA (ortogonális frekvenciaosztásos többszörös hozzáférés). A MU-MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output rövidítése – többszörös kimenet, többszörös bemenet), és azt a módszert takarja, ami alapján a router felosztja a sávszélességet a különböző eszközök között a hálózaton. A legtöbb modern router a “SU-MIMO” szabványt használ, ez a “Single User, Multiple-Input, Multiple-Output” rövidítése, ami azt takarja, hogy az ilyen routerek esetén egyszerre csak egy eszköz kaphat adatot. Általában ezt nem vesszük észre, mivel az SU-MIMO routerek rendkívül gyorsan osztják szét az adatcsomagokat, persze ehhez megfelelő sebességű internetkapcsolat is szükséges.

A MU-MIMO (8 x 8) működési elve teherautókkal magyarázható el konyhanyelven. Ez lehetővé teszi, hogy az útválasztók egyszerre 4 eszközhöz is csatlakozzanak (még ha több is van), de a Wi-Fi 6 esetén az eszközök száma 8-ra növekszik. Azaz olyan, mintha egyszerre több teherautó indulna el árut szállítani az ügyfeleknek.

Az OFDMA még tovább megy. Maradva a teherautók példájánál, az OFDMA lehetővé teszi a teherautók számára, hogy az árut (adatcsomagokat) egyszerre több helyre (eszközre) is szállítsanak – az alábbi kép ezt jól szemlélteti. Persze nemcsak a sebesség, és a több eszköz kiszolgálása a plusz, amit az új szabvány nyújtani, példának okáért ott a biztonság.

Az új technológia elhozta a WPA3 nevű biztonsági protokollt (Wi-Fi Protected Access 3-as verzió), amely felváltja a WPA2-t. A WPA3 titkosítja a kapcsolatot az eszköz és a hozzáférési pont között, amelyhez csatlakozik. Ezenkívül védelmet nyújt a támadások ellen is, ha gyenge lenne a Wi-Fi jelszava. A WPA3 ugyan nem új megoldás – mivel néhány jelenlegi nem WiFi 6 eszköz és útválasztó támogatja – de a Wi-Fi 6 esetén ez most követelmény lett.

A 1024-QAM szabványnak hála több adatot képes küldeni a rendszer, a Wi-Fi 5 256-QAM-hez képest akár 25%-kal gyorsabban teszi mindezt.

A BSS (Base Service Station) Colornak hála elfelejthetjük az interferenciát is, az útválasztót figyelmen kívül hagyja a nem használt hálózatokat. Az utolsó említésre méltó újítás a megnövekedett működési idő az eszközök (mobilok/tabletek) esetében.

A Target Wake Time nevű szolgáltatásnak köszönhetően csökken az akkumulátor fogyasztása, amit úgy értek el, hogy a rendszer létrehoz egy ütemtervet, amikor az eszköz az útválasztóhoz kapcsolódik. Ily módon egy eszköznek nem kell állandóan ébren lennie, ha éppen nincs kommunikáció, akkor lekapcsolja magát.

Lényeges, hogy ha szeretnénk ezt az új Wi-Fi szabványt használni, akkor minden eszköznek (routernek és telefonnak is) ismernie kell azt. Jelenleg még kevés eszköz tudja kezelni, mobiloknál csak a felsőkategóriásak (Samsung Galaxy S 10 és S20, Samsung Galaxy Note10, Xiaomi Mi 10, ZTE Axon 10s Pro, és a hamarosan érkező Black Shark 3). Router esetén sem nagy a kínálat, a Xiaomi Mi AIoT AX3600, a TP Link egyes modelljei, valamint az Asus kínál ilyen hálózati útválasztókat. Az idő múlásával természetesen egyre több készülék fogja majd az ax (Wi-Fi 6) szabványt használni, és ezeknek az ára is egyre barátibb lesz. Míg utóbbi két gyártó igen borsos áron kínálja ezen eszközeit, addig a Xiaomi – hűen önmagához – kellemesebb árcédulával adja saját Wi-Fi6 képes modelljét. A Banggood oldalán már előrendelhető, és 149,99 $ (~46 000 Ft) ellenében megvásárolható, a szállítás – EU Priority Line – mindössze 0,32 $ (~100 Ft). Március 14-én kezdődik a kiszállítás, lefoglalni az alábbi linken tudod:

Xiaomi Mi AIoT AX3600 Wi-Fi6 router


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: