Máris itt a Haylou Smart Watch 2. generációja, az LS02 – ami megmutatja, hogy lehet olcsón sokat adni.

A Xiaomihoz köthető (van már pár ilyen) Haylou a Haylou Smart Watch 2-vel valószínűleg új fogalmat akar felállítani a generációváltás kapcsán, vagy Sztahanov újjászületett, és ennél a cégnél vállalt szerepet. Miért mondom ezt? Alig egy hónappal azután, hogy piacra került a Haylou LS01 órája,  máris bejelentették a némileg ráncfelvarrott változatot, ami most meg is érkezett a tesztasztalunkra. Hozzá kell tenni, a termék egy ideje már kapható, az első példányok bő 1 hónappal ezelőtt már gazdára találtak. Jobb később, mint soha – tartja a mondás, így a Tomtop webáruház segítségét igénybe véve hozzánk is megérkezett a friss aktivitásmérő, ami ezúttal is az ár/érték arány bajnoki címre hajt.

Megint egy okosóra, de a Haylou LS02 (is) meg kell mutatnom nektek, annyira jó áron van.

Doboz, tartozékok

A Haylou termékek kapcsán érezni lehet, hogy a háttérben a Xiaomi áll, legalábbis a filozófia tekintetében – ez már akkor is visszaköszön, amikor rápillantunk a csomagolásra. Egyszerű, fehér külső kartonborítás, hatalmas, színes termékfotó – a Haylou márka kékjével megspékelve, a hátoldalon pedig rengeteg specifikációs adat. A beltér feketére vált, ahol az órát és a szíjat puha szivacsréteg öleli körbe. A szíj gyárilag fel van szerelve az óratestre, nekünk ezzel már nem kell bajlódni.

A kiegészítők köre az árazásra visszavezethetően eléggé visszafogott, az apró felhasználói kézikönyvön kívül a töltőkábel fért bele a csomagba, melynek egyik végén hagyományos USB-t találunk, a másik oldalon viszont egy mágneses csatlakozó várja, hogy érintkezésbe léphessen a Haylou LS02-vel.

Dizájn, kijelző, belbecs

Az óra külsőre nem tér el az elődmodellhez képest, a mérete 40,9 x 35,7 x 11,6 milliméter, míg a tömege 38 gramm, a formája is maradt szögletes. A kijelző itt 1,4 hüvelyk átmérőjű lett (1,3”-ról „hízott” meg), amelynek felbontása 320 x 320 pixel, és  egy TFT LCD panel. Rá is fért a megjelenítőre a pixelszám növelése (320 ppi), amely még így sem kimagasló, de a kategóriában szépen virít és mostanra jóval “kisimultabb”, szebb képet mutat.

A színekkel eddig sem volt gond, de azért itt is tetten érhető némi fejlődés, az LCD technológia ellenére a fekete is egészen rendben van és a kijelző napfényben is jól látható, könnyen leolvasható. A fényerőt manuálisan tudjuk állítani, viszont szenzor nincs beépítve, így automatikus szabályozásra nincs lehetőség. Az LCD-t egyéb iránt 2.5D-s (lekerekített) edzett üveg védi. Az óratestet grafitszürkének mondanánk, a szögletesség persze idézőjelesen értendő, mert a sarkok erősen le vannak kerekítve.

A gombok garmadájától nem fogunk megzavarodni, ugyanis egyetlen darabot építettek be a mérnökök, ami a készülékház jobboldalán érhető tetten. A test hátoldalán az optikai érzékelőt találjuk a pulzusméréshez, valamint a töltőcsatlakozót, amely mágnes segítségével “tapad” a kábelhez. Az akkumulátor 260 mAh-s, ezzel az ígéretek szerint 15 – 20 napot képes (függ a pulzusmérés gyakoriságától), a töltés pedig megvan 2,5 óra alatt. A ház anyaga cink ötvözet, míg a szíj a szokásos bőrbarát TPU anyagból készült. A pánt nem mellesleg 20 milliméter széles, míg a hossza 180 – 230 milliméter között állítható, így nők is bátran viselhetik.

A meghajtásról a Nordic NRF 52840 chip felel, a telefonnal való kommunikációt pedig a Bluetooth 5.0-ás modul biztosítja, amiért nagy pirospont jár a Haylou Smart Watch 2-nek, hiszen a legfrissebb szabvány nem csak a leggyorsabb, hanem a legtakarékosabb is. Természetesen erre az órára sem lehet programokat telepíteni, ahogy az ilyen árfekvésű eszközöknél már megszokhattuk, tehát inkább beszélhetünk egy aktivitás mérőről, mint egy valódi okosóráról. Az elődhöz képest a szoftver is átesett egy kis tuningon, de az alap szolgáltatások megvannak, úgymint a különböző események értesítése (hívások, üzenetek), az alvásmonitorozás, a pulzusmérés, a riasztás, vagy a telefon megkeresése, esetleg a bejövő hívás elutasítása az órával. A fejlesztés a sportmódokat érintette, itt kilenc helyett már tizenkettőt lehet nyomon követni, ezek pedig:

  • futás
  • séta
  • kerékpározás
  • hegymászás/túrázás
  • spinning
  • jóga
  • beltéri futás
  • összetett tréning
  • gimnasztika
  • kosárlabda
  • futball
  • evezés

Az utóbbi sportmódokból is kikövetkeztethető, hogy az IP 68-as védelem adott, így a fröccsenő víz, verejték nem akadály az órának.

Telefon oldali szinkronizáció – Haylou APP

Természetesen minden aktivitásmérő félkarú óriás lenne, ha nem tudnánk okostelefonnal szinkronizálni és áttekinteni a segítségével összeszedett adathalmazt. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a Haylou névre keresztelt alkalmazást kell letölteni a Play-áruházból (Android esetén), de ebben segítségünkre lesz a bekapcsolást követően az óra kijelzőjén megjelenő QR-kód is. Ha telepítettük az alkalmazást és létrehoztuk a használathoz szükséges fiókot, már csak meg kell adnunk néhány személyes adatot (magasság, tömeg, napi lépésszám-célkitűzés, stb), és kezdődhet a móka!

Ja nem! Még hozzá kell adni az órát a programhoz, illetve párosítani a telefonnal a My Device/Add device menüpontál, ami szerencsére pillanatok alatt lezajlott. Ezután már teljeskörűen hozzáférünk a Haylou Smart Watch 2 funkcióhoz. Az eszköz főpanelén a legfontosabb jogosultságokat és jellemzőket állíthatjuk be az órának, mint például bejövő hívások jelzése, ébresztőóra, tétlenségi figyelmeztetés (sok ülés), értesítés bejövő üzenet esetén, időformátum, pulzusmérő vezérlése, kijelzőébresztés, stb. Ezek egy része almenüvel is rendelkezik és tovább paraméterezhető.

A Message notice-nél lényegében egyesével kioszthatjuk a jogosultságokat az egyes alkalmazásoknak, melyek között minden közösségi- és üzenetküldő szolgáltatót megtalálunk, aki valamit is számít (részletes lista a képen). A Haylou app Sport főpanelén természetesen a mozgással kapcsolatos dolgokat találjuk. A Haylou LS02 beépített GPS-szel nem rendelkezik, ami ilyen vételárnál egyáltalán nem meglepő, ennek megfelelően a telefon GPS-ét használja. A Home főpanel egyszerű és egyértelmű, ezen kísérhetjük végig a megtett lépészámot, a sporttevékenységet, a szívritmust, illetve az alvással kapcsolatos adatokat is.

Nem csoda tehát, hogy ez utóbbi a program alapértelmezett képernyője, ugyanis itt kapjuk meg azt a hatalmas adathalmazt összefoglalva, amit a Haylou LS02 nyújtani tud a számunkra. Az áruházban a szoftver 2.0-s értékelése véleményünk szerint erős túlzás, hiszen minden olyan opciót támogat, amivel a készülék tudása kihasznákható, a 2.3.4 verzióval pedig stabilitási problémáink sem akadtak.

Haylou LS 01Haylou LS 02
ÁltalánosMárkaHaylouHaylou
ModellLS01LS02
KülsőTok anyagacink ötvözetcink ötvözet
Óra mérete40,9 x 35,7 x 11,6 mm40,9 x 35,7 x 11,6 mm
Óra tömege34 gramm38 gramm
Szíj hossza180 mm -230 mm180 mm -230 mm
Szíj anyagabőrbarát szilikonbőrbarát szilikon
Szíj szélessége20 mm20 mm
HardverChipNordic NRF 52840Nordic NRF 52840
Bluetooth verzió4.25.0
VízállóságIP68IP68
Minimális

rendszerkövetelmény

Android 4.4/iOS 8.0 vagy ennél magasabb verzóAndroid 4.4/iOS 8.0 vagy ennél magasabb verzó
KijelzőTípusaTFT színes kijelzőTFT színes kijelző
Mérete1,3″1,4″
Felbontása240 x 240 pixel320 x 320 pixel
Formájaszögletesszögletes
Működéseérintőkijelző + gombbal vezérelhetőérintőkijelző + gombbal vezérelhető
AkkumulátorKapacitása210 mAh260 mAh
Töltési idő2,5 óra2,5 óra
Készenléti idő30-35 nap30-35 nap
Működési idő10-20 nap10-20 nap
FunkciókEgészségfigyelő tulajdonságokPulzusmérés, alvás nyomon követésePulzusmérés, alvás nyomon követése
Bluetooth értesítésekSMS, QQ, WeChat, Skype, Facebook, Twitter, Line, WhatsAppSMS, QQ, WeChat, Skype, Facebook, Twitter, Line, WhatsApp
Értesítés módjarezgésrezgés
Támogatott sportmódokfutás, kerékpározás, gyaloglás, fitnesz, futópad, hegymászás, túrázás, spinning, jógafutás, séta, kerékpározás, hegymászás/túrázás, spinning, jóga, beltéri futás, összetett tréning, gimnasztika, kosárlabda, futball, evezés
Egyéb funkciókriasztás, esemény emlékeztető, hívás kijelzés, telefon megkeresése, hívás elutasítása, felemelésre bekapcsoló kijelző, OTAriasztás, esemény emlékeztető, hívás kijelzés, telefon megkeresése, hívás elutasítása, felemelésre bekapcsoló kijelző, OTA
ApplikációApp neveHaylou SportHaylou
Támogatott nyelvekorosz, japán, angol, németangol
Óra nyelveorosz, japán, angol, németangol
Csomag tartalma1 x HAYLOU LS01 okosóra1 x HAYLOU LS02 okosóra
1 x használati útmutató1 x használati útmutató
1 x töltőkábel1 x töltőkábel
Ár25,99 $ (~7500 Ft)28,99 $ (~8500 Ft)
Link a vásárláshozHaylou LS01Haylou LS02

 

Használat, összegzés

A Haylou LS02 használata igen egyszerű. Ha már össze van párosítva az eszköz a telefonnal, akkor aktív bluetooth kapcsolat esetén a szinkronizáció automatikusan megtörténik, ezt követően nem csak az óra kijelzőjén, hanem a Haylou szoftverben is láthatjuk a friss adatokat (a Xiaomi Mi Note 10-zel sem kapcsolódási, sem stabilitási problémák nem voltak tapasztalhatóak).

Maga Smart Watch 2 vezérlése sem egy ördöglakat, pillanatok alatt meg fogunk vele barátkozni. A csuklómozdulatra való felébresztést érdemes bekapcsolni, mivel elég jó hatékonysággal működik a szenzor. A főképernyő alapértelmezetten apró piktrogammokból és számokból áll, tehát egy könnyen áttekinhető adathalmaz, de a beállításokban ezt van lehetőség megváltoztatni és további négy számlap közül választani. A test oldalán lévő gomb manuális felébresztésre, illetve a menükben történő egy léptéket jelentő visszalépésre szolgál. Egy fentről lefelé történő mozdulatal egy olyan almenüt érünk el, ami négy részre tagolódik: meg tudjuk keresni a telefont, be tudjuk állítani a fényerőt és az éjszakai módot, illetve beléphetünk a beállításokba. Ugyanez a mozdulat fordítva egy listás menüt eredményez, ahol gyakorlatilag az összes szolgáltatáshoz és infóhoz hozzáférünk. A főképernyőről balról jobbra haladva az első lapon az akutális lépés/km/kalória adatokat láthatjuk részletesen, a következő lap a pulzusinformációkat részletezi, majd az utána lévő az alvás minőségét taglalja. A sort az időjárás tab és a “szünettartó” (“take a break” légzőgyakorlat) zárja, illetve aktív bluetooth kapcsolat esetén van lehetőség a zenelejátszás vezérlésére a bővebb menüből.

Ezekből is látható, hogy a Haylou LS02 szoftvere nem kínál egyetemi elemző technológiákat, de amire 10-ből 8 embernek szüksége van és amit elvárunk egy aktivátásmérőtől, azt minden tekintetben tudja, amit olyan anyaghasználattal és kijelzővel sikerült párosítani, ami az adott árcédula ismeretében igen erős ajánlattá avanzsálja a Haylou Smart Watch 2-t. A második generáció pontosan ott erősödött, ahol arra szükség volt (kijelző), az akkuidőre eddig sem volt panasz, és ezután sem lesz, a körülbelül 20 napos működési idő simán abszolválható, persze ez mindig függ a felhasználói szokásoktól is. A telefonos alkalmazás nem kimagasló, de nem is tragikus, egyszerű és átlátható. Az értesítések rendben megjönnek, bár ezen a felbontáson hosszú mondatokat nem fogunk tudni megjeleníteni és elolvasni, arra viszont tökéletes, hogy lássuk, ki írt nekünk, így el tudjuk dönteni, mennyire fontos, hogy a kezünkbe vegyük a telefont. A Haylou LS02 viselést tekintve is kényelmes, a szíj és a csatt stabilan fogja a kart, és mivel szilikonból készült, a fémallergiásoknak sem kell azonnal alternatív megoldás után nézni. Puha és jó a tapintása, bár tény, hogy egy minimálisan a bőr be tud alatta izzadni a mostani melegekben.

Ha a Haylou Smart Watch 2 elnyerte tetszésedet az eddigiek alapján, gyanítom, hogy nem fogsz visszavonulni a vásárlástól, ha elárulom (a szemfülesek a specifikációs táblázatból már kipuskázhatták), hogy a termék ára a TomTop webáruházban jelenleg 28,99 dollár, ami átszámolva körülbelül 8500 forintot jelent, a szállítás pedig ingyenes! Szerintünk nem túlzás azt mondani, hogy ár/érték mutató tekintetében ez most jelenleg a piac egyik legjobb ajánlata, de ha a téglalap forma nem nyerte el a tetszésünket, akkor ugyanezt a szolgáltatáscsomagot megkapjuk a Haylou Solar személyében kerek dizájnnal, némileg drágábban.

A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Haylou Smart Watch 2 (LS02)

Kerek alternatíva: Haylou Solar Smart Watch (LS05)
A tesztet itt találod róla: LINK

facebook button finalPintér Gábor és Nagy István


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: