Korábban már mi is beszámoltunk – ebben a hírben – hogy a Xiaomi Haylou Solar névre hallgató okosórája megvásárolható, így hát jöjjön a teszt róla!

A vállalat égisze alá (ökoszisztémájába) tartozó Haylou – itt jegyzem meg, hogy „Hello”-nak kell ejteni – előrukkolt a Solar (LS05) órájával. A név miatt gondolhatnánk, hogy talán napfénnyel (is) képes táplálkozni a szerkezet, azonban ez nagyon nem igaz. A név inkább utalhat arra, hogy jó pár napnak el kell telnie, mire a töltőért nyúlna az ember.

Itt is elmondom, immár sokadszor, hogy hiába nevezem okosórának, tulajdonképpen nem az a Haylou Solar sem. Sokkal inkább egy óra formába bújtatott aktivitásmérő, de mivel hangzatosabb az okosóra mint az aktivitásmérő – és szerintem emiatt is lehet egy kicsit drágábban adni – ezért hívja mindenki ennek. Miért is mondom ezt? Azért, mert az óra nem rendelkezik saját operációs rendszerrel, a funkciókról a firmware gondoskodik. Így plusz programokat telepíteni nem lehetséges az eszközre, be kell érni azzal, amit a gyártó szánt nekünk – ellentétben egy valódi okosórával, mint például a Xiaomi Wear. A részletes technikai paraméterekbe már nem mennék bele, ezt megtettem korábban, így lássuk inkább a benyomásokat. Eddig a tesztig a BlitzWolf BW-HL2-es óráját nyúztam, de ideje visszatérni a Xiaomi égiszéhez szorosan kapcsolódó eszközök viseléséhez.

Csomagolás

A csomagolásról nem sokat szoktam mondani, egy doboz, benne a termékkel. Nos, ez itt sincs másképp, de egy kis csavart a készítők azért belevittek a történetbe. A külső rész csak egy „héj”, a belső elemet ki kell csúsztatni belőle – amely egy fekete kartondoboz. Ez nem oldalról bontható ki, hanem az aljától hajtható fel, így egy kis prémium érzet is társul hozzá. Persze csak korlátozottan, ilyen ár mellett sokat nem szabad várni, de arra mindenképp jó volt, hogy egy kicsit elfogott egy különleges érzet. A dobozt kinyitva az óra tárul a szemünk elé, amelyet egy szivacs vesz körül. Ezt kivéve alatta pihen a töltésre szolgáló kábel – amely 70 centi hosszú, illetve a használati útmutató. Az USB kábel már fogásra sem rossz – jobb minőségűnek tűnik, mint a BlitzWolf órákhozhoz, vagy a Mi Banndjeimhez kapottak – és a vége is masszívnak tűnik, minőségi darab. Tulajdonképpen itt vége is ennek a résznek, nem sok minden kell a Solar-hoz.

Külső, első benyomás

Ebbe nagyon részletesen nem mennék bele, a tok kerek és le van kerekítve, az átmérője 45 milliméter. Így a kinézete nem annyira markáns, mint a korábban tesztelt órának, de azért femininnek sem mondanám. A tok sötétszürke, szépen meg van munkálva, sehol sincs a legapróbb hiba sem, anyagát tekintve cink ötvözet, míg a hátlap műanyag lehet. Jobb oldalt a bekapcsológomb türemkedik ki kissé, de az is szolidan, nem lötyög, stabilan ül a helyén. A Solar meglepően vékony, nagyjából 11,4 milliméter, de ez pont jó, így nem akad bele semmibe. A szíj tapintásra olyan, mintha vékony műanyag-szerű anyag lenne, kellően rugalmas, és ugye bőrbarát – valamint természetesen cserélhető. A kijelző 1,28”-es, felbontását tekintve 240 x 240 pixel. Digitális számlappal használva teljesen rendben van minden, ha analóg számlapra váltunk, akkor egy hangyányit pixeles az animáció, de ettől nem mászik senki a falra. A fényereje megfelelő, négy fokozatban állítható, a legmagasabb szinten szinte vakít. Én az arany középutat találtam megfelelőnek, ezzek is erős napfényben is könnyű leolvasni az értékeket.

Elsőre nem is rossz, nem olyan markáns, mint a férfi karórák szoktak lenni – ezért azt mondanám, hogy unisex darab. Persze csak azoknak a hölgyeknek ajánlom, akiknek vastagabb a csuklójuk, vagy a nagyobb órákat kedvelik, ez a méret általában a férfiaknak kedvez.

Belső

A hardver maximum a fanatikusoknak számít, ugyanis – mint már oly’ sokszor elmondtam – az óra rendszere zárt (firmware működteti) így nagyjából mindegy is, mi lapul benne, ha teszi a dolgát. A legfontosabb, hogy a telefonnal Bluetooth 5-ös kapcsolattal képes kommunikálni, az összes adatot a Haylou Fit alkalmazással tudjuk nyomon követni. Operációs rendszerből a minimum követelmény az Android 4.4/iOS 8, vagy ezeknél frissebb rendszer, így nem hinném, hogy manapság bármelyikkel is gond lenne. Az órában egy G-szenzor és egy pulzusszám-érzékelő kapott helyet, így az olyan jól hangzó funkciók, mint a vérnyomás- és vér-oxigén mérés kimaradt – amik nagyjából fölösleges feature-ök, az adatok gyakran eléggé pontatlanok. Az akkumulátor 340 mAh-ás, ami elsőre nem tűnik túlságosan combosnak, azonban ez megtévesztő. A tesztidőszak alatt egy hétig 24 órás pulzusméréssel, majd szintén egy hétig anélkül futott, és így is több, mint 30% (34%, ha jól emlékszem) maradt benne. A teljes feltöltés sem tart egy örökkévalóságig, ez nagyjából 2,5 óra alatt zajlik le – ami megszokott idő az ilyen eszközöknél.

Funkciók és vezérlés

Az óra sok jósággal van felvértezve. A hagyományos funkciók – idő, dátum kijelzése – mellett ugye követhetjük a megtett lépésszámot, a megtett távolságot és az elégetett kalóriát is. Adott a pulzusmérés (itt akár 24 órás megfigyelés is kérhető), az alvásadatok nyomon követése, de az aktuális időjárást – és 3 napos előrejelzést – is megnézhetjük, van stopperóra és visszaszámláló is. Megkereshetjük a Solarral a telefonunkat, vezérelhetjük róla a zenét, de légzőgyakorlatokat is végezhetünk a segítségégével, hogy a stressz-szintünket lejjebb faragjuk. Sportmódokkal tele van tűzdelve, összesen 12 féle tevékenységet követhetünk nyomon vele:

  • kocogás
  • séta
  • kerékpározás
  • spinning
  • túrázás
  • jóga
  • futópad
  • gimnasztika
  • torna
  • kosárlabdázás
  • evezés

A sporttevékenységek nyomon követéséhez a telefonra mindenképpen szükségünk van. A program ugyan mutatja a GPS jel erősségét, ez azonban a telefonra vonatkozik, a szerkezetbe nem fért bele – sem hardverileg/helyileg, sem az ára miatt. A kerékpározás részt teszteltem, ott elég pontosan méri az adatokat, és hangosan jelez a szoftver, ha a pulzusunk magas lenne – ez elsőre furcsa volt. Egy dolog nem jött még össze… A megtett távot ugyan mutatja, de nem térképen jeleníti meg, hanem sötét háttérre vetíti. Ha valaki tudja a trükköt, ne tartsa magában 🙂

Az órát mellesleg az érintőképernyővel és a gombbal tudjuk vezérelni. A gomb a ki- és bekapcsoláshoz kell, illetve a menüben a visszalépésre szolgál. A funkciókat a kijelzőn jobbra-balra-fel-le söprésével lehet elérni. Számlapból ötféle áll a rendelkezésünkre, nekem az alap tetszik a legjobban – itt minden fontos információ megjelenik azonnal. A sebessége nem egy észvesztő, az animációk kissé lassúnak hatnak, azonban ez szerintem direkt van így, nehogy átcsússzon valami felett az ember. Akadást nem tapasztaltam egyszer sem, az optimalizáció a szoftver és a hardver között megfelelő.

Szoftver

A telefonra – mint korábban is mondtam – a Haylou fitet kell telepíteni, itt állítható be minden, illetve itt gyűjti össze az összes információt. Telepítés után az első dolgunk az órát párosítani a telefonnal, és neki is láthatunk a dolgoknak.

Az első oldalon (Home) a legfontosabb adatokat láthatjuk, a napi lépésszámot, a pulzusunkat, illetve az utolsó éjszakai alvás adatait. Az egyes kártyákra rákattintva részletesebben is megtekinthetjük az adatokat, akár heti- vagy havi lebontásban is, illetve az alvásadatoknál tippeket is ad, miként javíthatunk a pihenőidő minőségén.

A következő oldal a sportmódoknak lett megalkotva. A jobb felső sarokban a + jellel lehet a leggyakrabban űzött sportokat kitenni a kezdőlapra, hogy gyorsan elérhessük, és mérhessük az aktivitásunkat. Itt annyi hiányosságot tapasztaltam, hogy a térképre nem illeszti rá a pontos útvonalat – erre jelenleg nem találtam megoldást, miképp lehetne összefűzni.

A harmadik a sorban a Device menüpont – tulajdonképpen az óra első használatakor ez a legfontosabb. Itt állítható be az ébresztőóra, de szintén itt kell megadni, hogy milyen alkalmazásoktól kapjunk értesítéseket. Ennél a legjobb, hogy nemcsak a gyárilag megadott programokat tudja kezelni a Solar, hanem magunk is kiválaszthatjuk, kitől/mitől szeretnénk kapni push üzeneteket. Ami különösen jó, hogy az értesítéseknél az ékezetes betűk helyesen jelennek meg az órán, a magyar nyelvet szereti, az emojik viszont kifognak rajta.

Az utolsó lap a Me. Itt jelenik meg a profilunk – életkor, magasság, súly – amit pontosan kell megadni az órának, hogy az aktivitásainkat megfelelően tudja követni, illetve érdemes beállítani, hogy a program folyamatosan fusson a háttérben, valamint minden engedély meg legyen neki adva, így rendeltetés szerűen tud működni.

Tapasztalatok

Jöjjön a legfontosabb része a bemutatónak, a vélemény az óráról. A Solart rendkívül kényelmes hordani, én éjjel-nappal a csuklómon viselem, és már fel sem tűnik, hogy rajtam van. A mérete pont jó, ahogy a tömege is, nem húzza a karomat. Egyedül zuhanyzás során válok meg tőle egy kis időre, bár a vizet bírja, mégsem szeretném, hogy bármi baja legyen. A kijelző rendben van, minden körülmény között (erős napfényben is) olvasható. Az értesítéseket (hívás/SMS/push üzenet) rendben megjeleníti, még a szöveges üzeneteket is rendben el lehet olvasni, nem kell hozzá a telefont előkapdosni. Az érintésekre jól reagál, azonnal teszi a dolgát, de határozottan kell rányomni a menüpontokra. A menüben egyszerű a navigálás, nem érzem, hogy akadna, a hardver és a szoftver összhangban dolgozik. Eddig semmiféle problémát nem tapasztaltam, egyszóval flottul megy minden. Az üzemidő pedig… parádés.  A tesztelés miatt az elején elég sokat nyomkodtam, illetve rengeteg üzenet érkezik rá a munkám miatt, de így is egy hét használat után bőven 50% felett áll az akkumulátora. Úgy, hogy a folyamatos pulzusmérés nincs bekapcsolva, de cserébe napi 20-30 értesítés jön – amiket nem veszek észre azonnal. A korábbi (BlitzWolf) órához képest ez kecsesebb, de mégsem nőies. Annak – számomra – picit szebb, férfiasabb a tokja, de ezt kárpótolja a Solar tudása és üzemideje, úgyhogy ez lett számomra a befutó.

Egyszóval, aki szeretne egy megbízható aktivitásmérőt, ami úgy néz ki, mint egy óra, annak bátran ajánlom. Ha nem vagy a kerek formák híve, akkor ennek a kistestvére is jó ajánlat, a Haylou LS02, amely a szögletes vonalakat követi (hamarosan ő is bemutakozik majd oldalunkon). Kicsit kisebb az akksija, de a tudása megegyezik ezzel a modellel. A Solar egyáltalán nem drága, a Tomtop webshopjában most mindössze 34,99 $ (~10 900 Ft) ellenében hozzájuthatsz, a szállítás pedig ingyenes! A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Haylou Solar (LS05)


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!
facebook button final

Vásárlási segédlet: