A napokban furcsa e-mail érkezett a virtuális postafiókomba, ami inkább tűnt átverésnek, mint egy hivatalos értesítésnek.

Nade kezdem a sztorit az elején, hogy a végére is érjek valamikor. December 27-én rendeltem a Banggood-tól egy USB Type-C – USB 3.0-ás átalakítót – pontosan ezt, hogy minden részletre ki is térjek.

Év vége, haverok, COVID, Fanta, úgyhogy úgy voltam vele, hogy mire Kínából megjön a csomag, talán már a Mandalorian 3. évadát nézem. Nem is volt SOS, úgyhogy nem izgattam magam, kissé meg is feledkeztem eme rendelésemről.

Azonban január 11-én egy nem várt e-mail-t kaptam, egy számomra (eddig) ismeretlen feladótól. Ez pedig nem volt más, mint a csomagkuldo.hu csapata, hogy adott helyen és nyitvatartási időben átvehetem a pakkomat.
Kicsit furcsálltam az e-mail szövegét, az ilyen automatikusan generált levelek nekem mindig is érdekesek voltak. Azért nem kellett kibogozni, mit is akarnak – nem úgy, mint az a nigériai hercegtől kapott levélnél, aki gazdaggá tesz hamarosan, mert utaltam neki pár száz dollárt.
Ami még gyanakvásra adott okot a levél hitelességével kapcsolatban, hogy a muj-eshop.cz oldal (webáruház) nekem semmit nem mondott, mint a rejtélyes csomag feladója. Külföldről csak a partnereinktől rendelek, azokat az árukat pedig vagy a posta vagy egy futárcég szállítja ki a címemre. Eddig ezzel nem is volt túl sok gond, kivéve, amikor a csomagom a Magyar Posta berkein belül felszívódott. No, de eltértem a tárgytól, vissza az eredeti sztorihoz.


A levelet többször elolvasva, kollégával is megbeszélve, hogy ez mi lehet, a tanácstalanság lett úrrá rajtam. Nem ma kezdtem a netezést, így a megadott linkre nem kattintva arra a döntésre jutottam/jutottunk, hogy meg kell tudni, mit tartalmaz a rejtélyes csomag. A megadott időintervallumban – amikor a csomag átvehető – én a munkahelyemen lógatom a lábam, így édesanyámat kértem meg, hogy temérdek szabadidejéből áldozzon ennyit rám, vegye fel a csomagot. Szerencsére nem utasította el kérésemet, így értement. Az átvevőpont egy kis üzlet – amiről nem is gondolnánk, hogy ott csomagokat lehet vételezni – és csak a jelszó megadásával (az e-mailben) megkapta a küldeményt. Semmi ostoba kérdés, hogy ki is ő valójában, vagy a lakcím egyezne-e, semmi. Ha tudod a titkos jelszót, tiéd a kincs.
Megkapván a csomagot kissé kikerekedett a szemem. Aprócska nejloncsomag, pont olyan, mint amilyenben a kínai áruk érkeznek, de a szokásos címzés és adatok helyett egy teljesen más kép fogadott.

Mint látható, a nevemen kívül csak egy kód, és a cím egy része van a címzett résznél, míg a feladónál is csak a shop neve, és kódok. Hiányoltam is a megszokott 0,1 $-os árat, vagy a „gift” szót, amit mindig feltüntetnek, nehogy megsarcoljanak VÁM-mal a gonosz hatóságok (ez csak vicc), amiért nem hazai termékeket vásárolok.
Kibontva a csomagot láttam meg az USB átalakítót, amit korábban rendeltem – és azzal a lendülettel meg is feledkeztem róla.

A termék adatlapja szerint az áru Kínából érkezett volna, a szállítás is „sima” Banggood Express volt, semmi extra, mint mondjuk nyomkövetés. Azaz én a megszokott módon, a postaládába vártam a kis nejlontasakot, vagy az értesítőt, hogy keressem fel a legközelebbi fiókot a személyes átvételhez – ami nem így történt.

Összegezve az egyik szemem sír, a másik nevet. Pozitívum, hogy a csomag 15 nap alatt megérkezett. Viszont, az üzlet nyitvatartási ideje – ahol a csomag átvehető – pont egybeesik azzal, amikor jómagam is dolgozom, így segítségkérés nélkül nem tudom átvenni. Emiatt pedig eljönni a munkahelyről/szabadságot kivenni nem igazán akarnék, főleg, ha sok csomagot rendelek, ami azért előfordul.
Az is kérdés, hogy ezt a szállítási módot tesztelik, vagy esetleg az új törvények miatt vezetik be ezt. Az is jó kérdés, hogy ez csak a Banggood megoldása, esetleg más webáruházak is átállnak (a jövőben) ilyen típusú kézbesítésre.

Ha esetleg nektek van tapasztalatok erről, osszátok meg velünk – és persze másokkal is – hogy minél többet tudhassunk meg.

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: