A 220 V 24 g/h O3 ózongenerátor egy újabb olyan eszköz, aminek hosszú távon és több helyzetben is hasznát tudjuk venni.

Mint minden betegség esetében, a koronavírus kapcsán is akkor járunk a legjobban, ha meg tudjuk előzni, és nem kapjuk el. Ezt persze mondani nagyon könnyű, és a szerencsén is múlik a dolog, de ha mindent megteszünk, ami tőlünk telik, jelentősen javíthatunk az esélyeinken.

Szükséges biztonsági óvintézkedés lakásunk, házunk, munkahelyünk, autónk levegőjének tisztán tartása, amit folyamatos szellőztetéssel, esetleg ózonos tisztítással tudunk elérni. Például egy olyan masinával, mint ez:

220V 32g/h O3 Ozone Generator Ozonator Machine Air Purifier Air Cleaner

Mire jó ez az eszköz? A levegő minőségének javítására, a benne lévő káros anyagok semlegesítésére, illetve a különféle tárgyak sterilizálására. Ez természetesen nem csak a COVID-19 kapcsán lényeges, ha penészgomba jelent meg valamely helyiségben, neki sem fog ízleni az ózon, illetve a klímák, autóklímák ózonos tisztítása már sok-sok éve bevett gyakorlatnak számít.

Nagy előnye, hogy könnyen használható és professzionális levegőtisztítást kínál. Csak be kell helyezni a tisztítandó helységbe vagy az autóba, beállítani a tisztítási időt, majd elhagyni a helyiséget. A művelet után 1 órával visszatérhetünk és élvezhetjük a tiszta levegőt, illetve az erőteljes szagtalanítást és penészgátlást is: Gyakorlatilag kiküszöböli a penészt, a cigaretta- és szivarfüstöt, a háziállatok szagát, a festékek kipárolgó anyagait, a tisztítószerek levegőbe jutó részét, a port, a főzési szagokat és a levegőben lévő egyéb irritáló dolgokat. Bármilyen zárt térben eredményesen használható.

Specifikáció:

  • AC 220V 50 Hz EU Plug
  • Szín: inox (anyaga rozsdamentes acél)
  • Névleges teljesítmény: 120 W
  • Kábelhossz: ~ 1,25 m
  • Légszállítás: 151-300 m³/h
  • Ózonkibocsátás: 32 g/h
  • Időzítő funkció: 1 óra

A készülék kellemes méretű és nem túl nehéz, nők is gond nélkül használhatják. 200 széles, 135 hosszú és 175 magas, tömege 1,6 kg, a tetején egy fogantyú segíti a hordozást. Anyaga rozsdamentes acél. A vezérlőpanel felőli oldalon találjuk a ventilátort, illetve a tápkábelt, az ezzel szemközti oldalon a szellőzőnyílásokon keresztül távozik a létrehozott anyag. A két rövidebbik oldal zárt, ahogy a teteje és az alja is. Utóbbira műanyag talpak is kerültek.

Csomag tartalma:

  • 1 × ózongenerátor

Működési elv

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítőszer a világon. Érzékeltetésképpen elmondható, hogy körülbelül 3000-szer hatékonyabb (erősebb) a fertőtlenítő hatása a klórénál. A gáz halmazállapota miatt minden zugba, minden sarokba el tud jutni a kezelt területen. A hatásmechanizmus alapja az, hogy az ózon három darab oxigénatomból áll (míg a belélegzett oxigén kettőből). Ha egy ózonmolekula kapcsolatba lép egy vírussal, baktériummal, gombával, penésszel, spórával, az eredmény kedvező: megsemmisíti. További előny, hogy míg a hagyományos vegyszereknél a mikroorganizmusok egy idő után immunisak lehetnek az adott anyagra, az ózon esetében ilyen nem fordulhat elő, mivel a folyamat olyan agresszív, hogy az organizmusok nem képesek ellenállni.

Az ózongenerátorok ózon termelési metódusa lényegében megegyezik a villámlás során keletkezett ózon folyamatával, csak természetesen kicsiben. A készülék belsejében ózonlapok vannak, ezeken apró kisülések jönnek létre, amik szétbontják az oxigén molekulát. Ennek természetesen van egy negatív velejárója: a lapok a használati órák számának előre haladtával „kopnak”, tehát kalkulálni kell egy természetes elhasználódással. Rendkívül fontos, hogy ezeket a készülékeket nem ajánlott magas páratartalom mellett használni, ha mégis muszáj (például penészes környezetben), csak addig járassuk a gépet, ameddig az feltétlen szükséges. Ezen túlmenően nem javallott 40 fok feletti hőmérsékletű környezetben és erősen poros helyen dolgoztatni. Ahogyan azt már említettük, az ózonlap a kisülések miatt amúgy is “kopik”, de párás, poros környezetben ez sokkal intenzívebb, így hamarabb az élettartama végére érhet.

MEGJEGYZÉS:

Amikor a légtisztító működésben van, hagyjuk el a helységet a beállított műveleti időtartamra, majd annak lejáratát követően várjunk még 1 órát az ózon sűrűsége miatt!

A légzőszervi betegségben szenvedők ne érintkezzenek közvetlenül az ózonnal, és különösen figyeljünk oda terhes nők és gyermekek esetében is!

A puding próbája

Mint azt már említettük, ez az ónongenerátor igen egyszerűen használható, kézikönyv sem szükségeltetik a beüzemeléshez. Jómagam elsődlegesen autóklíma tisztítására, fertőtlenítésére rendeltem be a készüléket, mivel jelenleg két négykerekű is van a háznál. A klíma tisztasága nem játék, egy elgombásodott, szennyezett rendszer nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek egészségére is veszélyes, komoly légzőszervi panaszokat okozhat, így a berendezés karbantartása fontos felelősség – én minden tavasszal el szoktam végezni, idéntől már ózonnal is!

A gép egyébként jól be volt csomagolva, a kartondobozon belül bubis fólia is védte, így sértetlenül emeltem ki a pakkból, majd megindultam vele az autó felé. Ha nincs a közelben konnektor, egy hosszabbító segítségével áramot kell vinnünk a helyszínre, amin keresztül a generátor megkapja a működéshez szükséges kakaót.

Az autó klímarendszerének tisztításához természetesen működés alá kell vonni azt, tehát járatni kell a motort és a klímát, értelemszerűen úgy, hogy az összes ablak fel van húzva, és az autóban a belső levegőt keringetjük, tehát nem kintről fújatjuk be. A hűtés és a ventilátor fokozatát javasolt a maximumra állítani. Az ózongenerátoron a tisztításhoz 25 perces időzítőt állítottam be a tekerőn, és ahogy az eszköz csatlakoztatva lett az áramforráshoz, máris ketyegni kezdett a számláló és elindult a folyamat, amit bizony a keletkező szag alapján is érezni lehet. Ekkor persze már járt a motor és fújatva volt a klíma, ahogy csak bírta, szóval gyorsan becsuktam az ajtót és hagytam, hogy történjenek a dolgok. A telefonomra is beállítottam egy 25 perces visszaszámlálást, hogy lássam, mikor végez a processz. Miután a megadott tisztítási idő lejárt, még 5 percig hagytam járni a motort és a klímaberendezést, majd utána kinyitottam az összes ajtót és leállítottam a motort. Ezt követően 3-4 órát még hagytam szellőzni a bódét, amire szükség is van, mert az ózon elég kellemetlen szaggal ruházta fel a belteret. Ha szeretnénk, hogy ez a szag gyorsan megszűnjön, akkor érdemes beszerezni a nagyobb áruházakban 1-2 ezer forintért kapható tisztító és légfrissítő sprayt, amivel át lehet öblíteni a rendszert, ennek segítségével ózonszagúból citrom vagy az általunk választott egyéb illatúra fog változni a „buké”.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen eszköznél a hatékonyságot nehéz mérni, főleg úgy, hogy egy karbantartott autóklímán végeztük a teszt-tisztítást, és nem egy durva állapotban lévő rendszeren, de mivel az ózon élettani hatásai és a készülék működési elve ismert, joggal bízhatunk abban, hogy a művelet után megszabadulunk a nem kívánt organizmusoktól.

Végszó

Jelen gyorstesztünkből remélhetőleg kiderült, hogy az ózongenerátor nem az ördögtől való, és nem is egy ördöglakat, sőt, a mostani időkben (COVID) talán még nagyobb és fontosabb szerep juthat neki, mint korábban, legyen szó akár autó, akár pince vagy a lakótér egyéb helyiségei kapcsán. Tény, hogy egy durván ~ 16.000 forintos eszköz tudása nem vetekedhet a 100.000 forintos, akár ipari felhasználásra is alkalmas kategóriával, de a megfelelő szabályokat betartva az otthoni igényeket képes kielégíteni. Fontos persze a matek is, ha megnézzük néhány weboldal ózongenerátor kölcsönzési árait, akkor nem nehéz belátni, hogy a beruházás gyakorlatilag már néhány használat után megtérül. Azt természetesen mi nem tudjuk vizsgálni, hogy az eszköz valóban képes-e a specifikációban leírt 24 g/h-s ózontartalom előállítására, a kínai termékeknél nem kirívó, hogy kissé felfelé kerekítenek, ugyanakkor a termékoldalon 102 felhasználó visszajelzése alapján a gép megítélése egyértelműen pozitív, 4,88-as az átlaga, az értékelők 88,2 százalékától 5 csillagot kapott, és a két autó klímarendszerének tisztítása során tapasztaltak alapján a mi megítélésünk is pozitív.

FRISSÍTVE:  Ha te is begyűjtenéd az otthonodba, az O3 Home ózongenerátor 32 g/órás változata most a TOMTOP webáruházban szerezhető be, ára jelenleg kiemelt akcióban 34,49 dollár (~10.290 forint), ráadásul német raktárból jön INGYENES szállítással, így egyrészt nagyjából 1 hét alatt megérkezik, másrészt garantáltan VÁM- ás ÁFA-mentesen kerül a birtokodba – ennél pedig nehéz most jobb ajánlatot találni.

A vásárláshoz kattints ide:

220V Portable Ozone Generator Machine Air Purifier 32g/h

 


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!
facebook button final

Vásárlási segédlet: