Pár hónapot még várni kell a bemutatásra, de néhány információmorzsa már kiszivárgott az új Androidról.

AndroidQ 01

Az xda-developers nemrég hozzájutott az Android Q egy korai előzeteséhez, amit azonnal le is teszteltek egy Google Pixel 3-as készüléken. Mivel ez még csak egy előzetes, és a megjelenés is odébb van, semmi nem garantálja, hogy ami a rendszerben most benne van, az a végleges kiadásban is visszaköszön, de arra jó a mostani alkalom, hogy egy kis betekintést nyerhessünk, mivel foglalatoskodik a szoftveróriás az új verzó kapcsán.

AndroidQ 02

Egyelőre az egyik legnagyobb újdonság a rendszerszintű sötét mód lehet, amit egy ideje fejleszt a Google, és sok felhasználó már nagyon várja. Elvileg nem csak be- és kikapcsolható, hanem ütemezhető is lesz, így este kíméli a szemeinket, valamint OLED-kijelző esetében az akkuval is spórol. Az engedélyezés után az indítópult, a beállítások és a fájlok alkalmazása is sötétszürke árnyalatot kap. A hangerő szabályozás, a gyorsbeállítások panel, és az értesítések mindegyike fekete lett. Még a harmadik féltől származó értesítések, mint például a Google Chrome letöltési értesítései is megkapták a dark mode-ot. A Google telefonalkalmazás, a Google-kapcsolatok, az üzenetek, a Google Hírek, a Google Play játékok, a YouTube, és még sok más program már létezik sötét témával, de nem tudni, hogy ezek a Google-alkalmazások hogyan fognak kölcsönhatásba lépni az Android Q sötét módjával.

Változnak továbbá az engedélyekkel kapcsolatos beállítások, a felhasználók még nagyobb irányítást nyernek ezek fölött. Az egyes alkalmazások engedélyezési oldala is megújult, és gyorsan áttekinthető, hogy melyik program milyen hozzáféréssel rendelkezik – például a kamerához vagy a mikrofonhoz. Az is megtekinthető lesz, hogy melyik applikáció rendelkezik az eszköz helyzetének elérésével.

Samsung DeX szerű asztali mód? Az xda a kísérleti asztali módra is talált bizonyítékot, ami egy rendkívül érdekesnek ígérkező fejlesztői mód, ami remélhetőleg megtalálható lesz az Android Q-ban, de a tesztelők hiába kötötték össze USB-C – HDMI kábellel a Pixel 3-at egy monitorral, egyelőre semmi nem történt (még). Pár nyalánkságot tartalmaz még az előzetes, de mivel korai stádiumú a fejlesztés, ezek egy része nem is működik, illetve sok újdonság is bekerülhet a közeljövőben. Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket, ha kíváncsi vagy a teljes cikkre, a lap alján megtalálható a link.

 

Forrás: xda-developers