Nemrég robbant bombaként a hír – amit már több orgánum is megírt már, hogy a 22 euró alatti csomagokat is ÁFA fogja terhelni 2021-től.

Ezt Sepsi Edit a NAV igazgatóhelyettese jelentette be. A nyilatkozatból kiderül, hogy a postán keresztül érkező, 22 euró alattinak jelzett csomagokból a vizsgálatra kiválasztott küldemények 82 százalékánál alacsonyabb árat tüntettek fel az eladók a valóságosnál. Ez nem magyar jogszabály lenne, hanem az EU összes tagállamában bevezetnék, és már megkezdték a felkészülést a nagy tömegű vámkezelésre és egyeztetnek a lehetséges megoldásokról. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a  többletfeladatok informatikai fejlesztésekkel megoldhatók, a NAV tervei szerint például az ügyfelek maguk töltenék föl a külföldi küldeményeik adatait (sejtésem szerint az elektronikus számlát), az ebből megállapított vámköltséget pedig bankkártyával is megfizethetnék. Az új rendszer azzal is segíti a szabályosan vásárlókat, hogy hozzájárul a gyors kézbesítéshez a posta. Egyszóval az ügyfél saját maga végzi el az áru vámkezelését.

Természetesen a bevezetésig majdcsak 2 évünk van, és erről még konkrét döntés nem született. Ha meg is valósul ez a terv, akkor még jobban érdemes lesz odafigyelni, hogy nagyobb értékű rendelésnél a VÁM és ÁFA mentes módokat válasszuk. Kisebb csomagoknál pedig úgy sejtem, hogy még mindig jobban megéri majd megrendelni küldöldről az árut, kifizetni az ÁFA-t, mert olcsóbb lesz így is. Vagy a külföldi kereskedők leleményességét ismerve, eleve úgy küldik a megrendeléseket, hogy EU raktárból, esetleg ők intézik a terheket.

Addig még sok csomag beérkezik az országba, mire ez bevezetésre kerül. Érdemes követni minket, ha megtudunk bármilyen friss információt, jelentkezünk.