A Tallpower V2400 egy hordozható töltőállomás, amely egyszerre kínál energiát és sokoldalúságot. Robusztus, 2160 Wh-s kapacitásával és akár 2400 watt folyamatos váltóáramú kimenetével ez a töltőállomás erő, amellyel számolni kell.

Akár kis, akár nagy konyhai készülékekhez, elektromos szerszámokhoz vagy egyéb eszközökhöz van szüksége elektromos áramra, a V2400 mindenre megoldás nyújt. Könnyen újratölthető napelemről, így megbízható áramforrássá válik, bárhol is vagyunk.

Valójában a hordozható energiatárolók „Power Station” 2022 óta jelentős népszerűségre tettek szert, mivel ezek a mobil töltőállomások tiszta és csendes alternatívát jelentenek a hagyományos, benzin üzemű generátorokkal szemben. Alaposan leteszteltük a Tallpower V2400-at, amely lenyűgözött minket a beépített inverterével, töltésvezérlőjével, BMS akkumulátorvédelmével és több töltő kimenetével.

A Tallpower V2400 két erős kartondobozba csomagolva érkezett. A szivacságyba rejtett, fedéllel lezárt energiakocka felső része különféle kiegészítőket tartalmaz. Ezek közé tartozik a beépített adapterrel ellátott AC töltőkábel, az MC4 és XT90 csatlakozókkal felszerelt napelemes töltőkábel, a szivargyújtós töltő, valamint a használati útmutató.

Fontos megjegyezni, hogy a V2400 nem egy kompakt erőmű, amely alkalmas távolsági szállításra. Ez nemcsak meglehetősen nagy, 390 × 285 × 320 mm-es méreteiből, hanem 20,5 kg-os tömegéből is kitűnik. Ennek eredményeként ez a modell a legmegfelelőbb szabadidős járművekhez, kempingezéshez, vagy álló áramforrásként vagy energiatároló megoldásként.

A V2400 azonban tetemes súlya ellenére is könnyen szállítható rövid távolságokra praktikus kialakításának és az erőmű jobb és bal felső részén elhelyezett kényelmes hordozófogantyúknak köszönhetően. A V2400 kényelmes tárolási megoldást kínál a kábelek számára az erőmű felső részén elhelyezett, zárt rekeszben. Ezenkívül ez a modell időtlen dizájnnal rendelkezik, amely más gyártókra emlékeztet.

A mobil energiatároló megfizethető ára ellenére a költséghatékony anyagok felhasználása ellenére kiváló kivitelezéssel büszkélkedhet. Az erőmű be- vagy kikapcsolásához egyszerűen használja az előlap jobb felső sarkában található főkapcsolót. Közvetlenül alatta található az ezüst színű töltési teljesítmény-vezérlő gomb, amely lehetővé teszi a töltési teljesítmény beállítását az akkumulátorcellák védelme érdekében. 1100 watt, 900, 700, 500 és 300 watt közül választhatunk. Az összesen 13 kimenetnek köszönhetően könnyedén csatlakoztathatunk különféle eszközöket.

Vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket sorban. Egy külön gomb megnyomásával aktiválhatja az USB, DC és AC portokat. 4 darab USB-C port található (3 PD20W, 1 PD100W) és 2 USB-A port (QC3.0 18W). A bal oldalon találhatók az egyenáramú kimenetek, amelyek gumidugóval vannak lezárva. Ezek közé tartozik a 2 DC 5521-es aljzat (12V/3A), egy szivargyújtó-aljzat (12V/10A) és egy XT60-aljzat (12V/25A), amelyeket általában drónok töltésére használnak. Ezenkívül van egy LED lámpa, amely kellemes meleg fényt bocsát ki, valamint vészhelyzetben SOS fényjelzés leadására is használható.

Sajnos a V2400-as erőműhöz nincs elérhető telefonos alkalmazás. Az LCD-kijelzővel díszített előlap azonban remek vizuális élményt nyújt azáltal, hogy minden részletet kötöl velünk az aktuális állapotról. A kijelző mutatja az éppen használt kimeneteket, a bemeneti és kimeneti teljesítményt, a becsült hátralévő működési időt vagy töltési időt, valamint az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét. Ezen túlmenően a kijelzőn lévő szimbólumok az esetleges problémák, például a túlmelegedés vagy a túlterhelés jelzéseiként szolgálnak.

A V2400 töltőcsatlakozóinak eléréséhez fel kell emelni az erőmű bal oldalán, közvetlenül a túlterhelés elleni védelem gombja alatt található műanyag fedelet. Számos töltési lehetőség áll rendelkezésre. Természetesen a legelőnyösebb módszer az MPPT bemeneten keresztül történő töltés napelem segítségével. Az XT90 csatlakozó lehetővé teszi a 11,5-50V/20A, maximum 500 wattos napelem csatlakoztatását. Nálunk a déli fekvésű tetőre egy 415 wattos panelt szereltünk fel, 37 fokos szögben megdöntve. A szigetüzemű rendszer villám- és túlfeszültségvédelemmel, valamint 32A DC leválasztó kapcsolóval van felszerelve.

Egy másik töltési lehetőség a mellékelt szivargyújtó töltő, így gyakorlatilag nulla a veszteség (DC-DC), de sokáig tart a feltöltés. A gépet tölthetjük a mellékelt a hálózati töltőkábel segítségével fali konnektorból, amely akár 1100 watt teljesítményt is biztosíthat, vagy a napelem és a hálózati töltés kombinálásával. Ezzel a kombinációval az egység 1600 watt-tal 1,5 óra alatt 100%-ra tölthető.

A jobb oldalon (szintén a fedél alatt) találjuk a három hagyományos, tiszta szinusz hullámot biztosító, EU szabvány konnektort, amely 230 V-ot ad le 50 Hz-en, de az AC gomb 2 másodperces lenyomásával manuálisan 60 Hz-re kapcsolható, igaz, ezt Magyarországon nem szabad megtenni. A váltakozó áramú kimeneteken a power station 2400 W névleges (folyamatos) és 4800 W (pillanatnyi) csúcsteljesítmény leadására képes. A géptest két oldalán két-két ventilátor kapott helyet, biztosítva a csendes működést 30-40 dB mért hangerő mellett, terhelés alatt.

Tesztalanyunk lítium-vas-foszfát (LiFePO4) akkumulátorcellákat használ, amelyek a lítium-ion technológiához képest tartósságukról ismertek. Ezt bizonyítja az akkumulátor élettartama is, hiszen 3500 töltési ciklus után is eléri névleges kapacitásának 80%-át.

Ha az akkumulátort folyamatosan a maximális kapacitásra tölti, és teljesen lemeríti, akkor ez az akkumulátor egy szilárd évtizedig működőképes marad. A gyártó még bőkezű, 5 év garanciát is vállal a vásárlók elégedettsége érdekében.

Ennek a technológiának az egyik fő előnye a fizikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége, így rendkívül megbízható. Ezen túlmenően ezek az akkumulátorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is, így védelmet nyújtanak az esetleges tűz- és robbanásveszély ellen. A hordozható töltőállomás kifinomult akkumulátor-kezelő rendszerrel (BMS) van felszerelve, amely folyamatosan figyeli a feszültséget, az áramerősséget és a hőmérsékletet több szögből, hogy megóvja az akkumulátort. A BMS hatékonyan védi az akkumulátort a rövidzárlattól, túlzott áramerősségtől, magas vagy alacsony feszültségtől, túltöltéstől és túlmelegedéstől. Hőkamerával folyamatosan figyeltük a hőmérsékleteket mi is. 

Ez a mobil energiatároló egység szünetmentes tápegységként (UPS) is funkcionálhat, amely vészhelyzeti áramforrásként szolgál. Áramkimaradás esetén az erőmű zökkenőmentesen átvált vészáram-generátorrá, így mindössze 8 ms-on belül az energiatároló eszköz áramszolgáltatóként lép fel. Ez különösen fontos azoknál az elektronikus eszközöknél, amelyeknek folyamatosan működniük kell. Az egyik legjobb példa, ami eszünkbe jut, a hűtőszekrény vagy inkább a szerverek és a rajtuk futó alkalmazások, szolgáltatások, amelyek így leállás nélkül tudnak működni. 

A Tallpower V2400 egy 48V/15Ah-s akkupakk, amely 3,2 voltos, 33140 cellát tartalmaz, összesen 2160 wattórát biztosít. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kapacitás csak magukra az akkumulátorcellákra vonatkozik. Az üzemi veszteségek és a feszültségátalakítás miatt a végberendezéseket elérő tényleges energia csökken. A valós kapacitás pontos mérése érdekében a V2400-as aljzatba háztartási gépeket csatlakoztattunk.

Az akkumulátor teljes lemerítését egy félprofi kávéfőzővel kezdtük, amelynek csúcsáramfelvétele 1258 watt volt.

Ezt követően két 30 perces mosási ciklust futottunk le egy mosógéppel, 2067 watt maximális áramfelvétellel.

Ekkora már nagyon megéheztünk, ezért elkészítettük a power station ingyen áramát használva Jenő mester bundás kenyerét a Joyami dupla kosaras forrólevegős sütőbe, ami 2428 watt energiát igényelt a csúcson.

Szükség volt egy kis mosogatásra is, ezért egy intelligens asztali mosogatógépet alkalmaztunk a készülék további tesztelésére, 63%-os kapacitásra merítve.

Utána egy kompresszorral terheltük, itt 800 watt volt a folyamatos terhelés. Majd jött még egy kör a forrólevegős sütővel, majd még egy 30 perc a mosógéppel, amelyet egy kis hajszárítózás követett.

A maradék 5% kiszippantását a poratkák Terminátorára – amely egyébként az allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott termék – bíztuk.

A merítési művelet, amely az akkumulátor 100%-ról 0%-ra történő lemerítését jelentette, összesen 3 óra 31 percig tartott. A folyamat során 17033 Wh hasznosítható kapacitást tudtunk mérni. Noha ez a 2160 wattórás névleges kapacitáshoz képest csekélynek tűnik, valójában elég kielégítő. A gyártók jellemzően minimum 200 wattórát hagynak a LiFePO4 akkumulátorokban, hogy megakadályozzák a mélykisülést, vagyis a maradék 1960 wattórát használhatjuk. A mért 17033 Wh teljesítmény a gyári kapacitás 81%-ának felel meg, ami átlagos értéknek számít.

A tiszta szinuszos inverter hatásfoka is dicséretes, annak ellenére, hogy a váltóáram egyenárammá alakítása során veszteségek jelentkeznek. Az erőmű 0%-ról 100%-ra való teljes feltöltéséhez 2243 Wh-t húztunk a fali aljzatból a mellékelt tápkábellel. Ez a töltési folyamat 2 óra 31 percig tartott. Így a töltési veszteség a 2160 Wh-s gyári kapacitáshoz képest 83 Wh-t tett ki.

Mondanunk sem kell, sok minden más is üzemeltethető a Tallpower V2400-ról, nem csak az általunk bemutatott eszközök.

Sajnos még nem érkezett meg USB-s multiméterünk, valamint a DC ágon kivehető kapacitást sem tudjuk mérni, így ezeknek a kimeneteknek a tényleges teljesítményét nem tudjuk csekkolni. Azonban a 12 V-os és az USB-portokon levehető hasznos kapacitása mindig nagyobb, mint 230 V-on, mert az átalakítási veszteségek sokkal kisebbek. A töltőállomás lassabban merül, ha a laptop C típusú PD kimeneten (nem AC kimeneten) keresztül fut. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb veszteség kis teljesítményű, 230 V-os felhasználók használatakor következik be.

  • Tipp: Ne használjuk az USB-eszközöket a hozzájuk tartozó hálózati adapterrel, hanem működtessük/töltsük őket közvetlenül az USB-porton adapter nélkül – így nem kell a töltőállomásban lévő inverternek működnie, ezzel energiát takarítunk meg, az energiakockának hosszabb lesz az üzemideje.
  • Ha a váltóáramú kapcsoló be van kapcsolva és nincs fogyasztás akkor 8 óra elteltével automatikusan kikapcsol a töltőállomás!

A Tallpower V2400-as lítium-vas-foszfát akkumulátorával, valamint kivételes ár-teljesítmény arányával emelkedett ki versenytársai közül. Jelenleg egy gyártó sem kínál olyan hordozható töltőállomást, power station-t, amely 2160 Wh-s akkumulátorkapacitást és 2400 watt folyamatos teljesítményt kínál tiszta szinuszos inverteren keresztül 900 dollár alatt. Ezenkívül a V2400 olyan területeken is kiváló, mint az alacsony zajszint, a védett portok, a gyors töltés, az UPS-nek köszönhetően vészhelyzeti tápegység funkció és a töltési teljesítményvezérlő gomb.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kapacitás nem bővíthető további akkumulátorral, és egy vezeték nélküli töltőpad vagy egy telefonos alkalmazás a távoli vezérléshez értékes kiegészítést jelentene. Továbbá praktikusabb lenne, ha a három 230 V-os aljzat az egység elején lenne elhelyezve.

Tallpower V 2400 hordozható töltőállomás megvásárlásához most  a NNNTALPV240 kupon használatával csak 830,53 dollárra lesz szükségünk, ami 287 ezer forint.

Vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

Tallpower V 2400 hordozható töltőállomás

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (18,89 dollár) nem kötelező, de ajánlott!