A Xiaomi vállalat új önálló brandje nemrég bemutatta az első telefonját, amely már csak Redmi szériaként lesz ismert, méghozzá a címben említett Note 7 készüléket. Az előzetes pletykákból sejteni lehetett, hogy nagy durranásra készül a gyártó, és beváltotta ezt az ígéretet – már oly’ sokadik alkalommal. Január elején jelent meg a készülék a kínai piacon, ahol azonnal slágertermék lett – az első 100 000 darab telefon 10 perc alatt kelt el – és most már megvásárolható a nemzetközi verzió is, amelyet kis hazánkban is megkötések nélkül tudunk használni. Lássuk is, mivel állunk szemben.

Unboxing 
Redmi Note 7 0 5

A doboz tükrözi az eddig megszokott egyszerű és minimális csomagolást, ízlésesen elrendezve találunk meg mindent, amit a gyártó ad a telefon mellé. Ez természetesen maga a készülék, egy USB-C típusú kábel, egy 5V/2A-es töltőfej, egy SIM tű, egy szilikontok, és természetesen egy kis leírás. Semmi extra, a megszokott dolgok, kezdésnek éppen elég lesz, bár a mai világban én már a kábelt és a töltőfejet sem tenném a csomagba, csak opcionálisan választhatóvá tenném – sok mindenkinek van otthon éppen elég kábele és töltője.

Külcsín 

Redmi Note 7 03

A telefon fizikai paramétereit tekintve 159,2 x 75,2 x 8,1 mm, a tömege pedig 186 gramm, a külsőt szemlélve a már megszokotthoz hasonló formával és kialakítással találkozhat az ember. Az előlapot szemlélve a hatalmas (?), a 6,3 inches IPS LCD technológiát használó kijelző foglalja el – pontosan ennek a 81,4%-át -, felbontása 1080 x 2340 pixel, amely 409 ppi-t eredményez. A megjelenítőt, amit Gorilla Glass 5 véd a külsérelmi behatásoktól, csak az apró notch töri meg, ebben kapott helyet a 13 megapixeles előlapi kamera, ami támogatja a HDR-t, videó készítése pedig maximum 1080p@30fps felbontásig lehetséges. Mindezek felett található a beszédhangszóró, valamint az ügyesen elrejtett fény- és közelségérzékelő szenzorok, kissé szokatlan módon alulra került a fehér értesítési LED. Ahogy azt már megszokhattuk, jobb oldalt kapott helyet hangerő- és a bekapcsológomb, bal oldalra pedig a SIM tálca, amely vagy két nano SIM-et fogad, vagy egy nano SIM-et és egy micro SD kártyát, tehát itt semmilyen változás nem történt. A felső oldalon a jack csatlakozó kapott helyet az infraport és az egyik mikrofon társaságában, alul az USB-C port pihen a multimédiás hangszóróval és a második mikrofonnal. A lényeg a hátoldalon található – ami nem mellesleg üvegborítást kapott – a duál kamera, felbontását tekintve 48 + 5 megapixeles. A bemutatása kicsit lejjebb olvasható majd, megérdemelten egy külön részt szentelek neki. A fotóaparát alatt kapott helyet a kéttónusú LED segédfény, és az ujjlenyomat-olvasó, legalul pedig már a “Redmi by Xiaomi” felirattal találkozunk, jelezvén az önálló brandet – természetesen az anyacég óvó szárnyai alatt készült ez a telefon is. A külsőt szemlélve kijelenthetjük, hogy egy gyönyörű készüléket alkottak meg ismét, ami vonzza a tekintet, a választható színek nagyon szépek lettek, az üveg burkolat pedig megadja azt a prémium érzetet, amitől kiemelkedik a többi készülék tengeréből ebben a kategóriában (is). A formavilága a már jól megszokott sémát követi, apró finomításokat hajtottak végre csupán, ez kimerül a kávák vékonyításában, az értesítő fény áthelyezésében az alsó részre, és a kecsesebb notchban. Nem nagyléptékűek ezek a módosítások, de összességében egy kissé frissített designt kapunk a kezünkbe. 

Belbecs 
Redmi Note 7 04

A meghajtásról a Qualcomm Snapdragon 660-as processzora felel, ezzel rengeteg középkategóriás telefonban találkoztunk már, és fogunk is sokáig, mivel egy remekül összerakott központi egység. A nyolc Kyro magja 4 x 2,2 GHz és 4 x 1,8 GHz-en működik, a csíkszélessége 14 mm, így olcsó a gyártási költsége, mégis elég erős a mindennapokra, nem lesz gond vele. A grafikus gyorsító szerepét természetesen az Adeno 512 látja el, ami a modern játékok futtatásához is megfelelő. Ezek mellé kapunk választásunktól függően 3+32GB, 4+64GB vagy 6+64GB memóriát és tárhelyet, kinek melyik a szimpatikus – véleményem szerint, ha nem játékra vesszük, és nem rakjuk tele appokkal a készüléket, a legkisebb kiszerelés is bőven elegendő a mindennapokra. A belső tároló méretét maximum egy 256 GB méretű micro SD kártyával növelhetjük tovább a második SIM “kárára”, egy megfelelő méretű kártyán a személyes fájljaink kényelmesen elférnek, így nem a belső tárolón foglalják a helyet. Ezen komponensek energiaellátásról a nem cserélhető 4 000 mAh-ás akkumulátor gondoskodik, ami támogatja a Quick Charge 4.0-es szabványát is. A készülékhez egy sima 5V/2A-es töltőt kapunk, de ezt lecserélhetjük egy maximum 9V/2A-es töltőfejre is. Adatkapcsolat terén sem fogunk hiányt szenvedni, van 4G támogatás, ez mindkét SIM-re vonatkozik, és a nemzetközi/global verziónak hála a B20-as LTE sáv belekerült a kínálatba, így kis hazánkban sem lesz gond az LTE kapcsolattal. A kétsávos WIFI az ac szabványig bezárólag mindent kezel, Bluetoothból 5.0-t kapunk, a GPS pedig a megszokott A-GPS, GLONASS és BDS műholdakat látja. Mint korábban említettem, az infraport megtalálható, de az NFC továbbra sem elérhető, ez a Note szériában megszokottnak számít. A hangminősége a készüléknek telefonhívás közben mindkét félnél megfelelő, kellően hangos és tisztán lehet hallani a partnert, a multimédiás hangszóró – ami mono – szépen és hangosan szólaltatja meg a hangokat, csodát azért ne várjunk tőle, a kategóriától elvárható az élmény, talán még picit jobb is. 

Szoftver 

Az első bekapcsoláskor már a Xiaomi által kisütött Pite (Android 9 Pie) fogad minket, a már megszokott MIUI felülettel megspékelve, ebből is természetesen a legfrissebb, 10.2-es verziót kapjuk meg. Akik használtak már a gyártó által kiadott telefont, tudják mire számíthatnak, semmi meglepő nem tapasztalható, a megszokott fluid rendszer fogad, ami letisztult és könnyen kezelhető, főleg a gesztusvezérlésnek hála. Ezt nem is ragoznám túl, aki ismeri a rendszert tudja, mire számítson, aki viszont először találkozik vele, annak érdemes kitapasztalni mindent – úgysem lehet jól bemutatni szerintem, annyira összetett – és mégis egyszerűen használható. A jövőbeni szoftverfrissítéseket két részre bonthatjuk (az eddigi tapasztalatok alapján), Androidból egy főverziót biztos ugrik majd a telefon, a MIUI update pedig minimum 2-3 évig érkezni fog hozzá.

Kamera 

Redmi Note 7 06

És most következzen az, ami miatt kitűnik a telefonok tengeréből eme készülék. A lényeg a fényes hátoldalon domborodik ki – szó szerint – ugyanis a kettős kamerarendszer kiáll a hátlapból, amit a Samsung szállított, nevezetesen a GM1 szenzor személyében. Ennek felbontása 48 megapixel (f/1.8, 0.8µm, PDAF), a segédszenzor pedig 5 megapixeles (f/2.4, depth sensor) lett. Az elején fontos leszögezni, hogy hiába ilyen óriási a felbontás, nem arra lett tervezve, hogy maximális felbontásban készítsen nagyon szép képeket, hanem egy kis turpisságot kell bevetni a lejobb eredmény elérése érdekében. A 12 megapixeles felbontással tudjuk kihozni a maximumot a kamerából, mégpedig pixelösszevonással – azaz 4-et összevon a szoftver, így sokkal több fény jut egy képpontra. Ez óriási minőségjavulást hoz példának okáért az éjszakai fotók esetében, de a HDR képek is szebbek lesznek, mivel így nem több képből rakja össze a végeredményt a szoftver, hanem egyetlen pixelcsoporton belül lehetnek magas és alacsony expozíciójú képpontok így valós idejű HDR-t kapunk. A Pro mód bekapcsolásával a maximális felbontás is elérhető – alapesetben a 12 megapixel érhető el – szerintem ez is bőven elegendő, főleg a mögötte található megoldásokkal. Természetesen az előbb említett módban további lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, úgymint a fókusz, a fehéregyensúly, az ISO és a rekeszértékállítása is. Az AI lesz még segítségünkre a felvételek során, a portré módnál rendkívül szépen dolgozik, és mossa el a hátteret, ez igaz mind az előlapi- mind a hátlapi kamerára is. A fókusz remekül működik, gyorsan segít nekünk az ideális pont megtalálásában, minden módban. Videó tekintetében sem kell szégyenkeznie a készüléknek, maximum 1080p-ben rögzíthetünk mozgóképet, és akár a 120 fps-es lassítás is elérhető, a kép és hangminőségre nem lesz panasz – természetesen vegyük figyelembe, hogy a középkategóriában helyezkedik el a telefon. 

Konklúzió 

Ez a készülék megmutatta mindenkinek, hogy nem szabad félvállról venni továbbra sem a Xiaomit. Ezzel megint robbantottak a piacon, jelenleg nehéz találni jobb ár/érték arányú telefont, főleg ha figyelembe vesszük a képességeit és az anyaghasználatot. Ott a nagy akkumulátor, ami a Note széria egyik ismérve, és ismét biztosak lehetünk benne, hogy átlagos használat mellett kibír egy-két napot töltő keresgélése nélkül is. És a lényeg, ami miatt ismét bebizonyították, miért is kerültek rövid idő alatt a legtöbb eladott telefont gyártók élmezőnyébe, a 48+5 megapixeles kamera, ami ennyi pénzért hatalmas előny bármelyik másik jelenleg kapható készülékkel szemben ebben az árkategóriában, és persze ne feledjük az üveg hátlapot sem. Mindenképpen válaszolni fog a többi gyártó erre a telefonra, kérdés ők mit fognak felmutatni. 

xiaomi redmi note 7 display

A telefon Twilight Gold (Twilight arany), Fantasy Blue (fantázia kék) és Bright black (világos fekete) színekben vásárolható meg, de mivel hatalmas a kereslet, nem minden színben érhető el folyamatosan. Jelenleg raktárról a Gearbest oldaláról rendelhető, fekete színben, ingyenes Priority Line szállítással (amint a többi áruházban is raktáron lesz, frissítjük a cikket).

A vásárláshoz kattints az alábbi linkre: 

Xiaomi Redmi Note 7 4G 4/64 GB Phablet Global Version – Black – Gearbest

Vásárlási segédlet:

Specifikáció:

Alapinformációk:

Márka: Xiaomi
Nyelv: Többnyelvű
OS: MIUI 10
Szolgáltató: Unlocked
SIM kátyanyílás: Dual Nano SIM
SIM kártya típusa: Dual Nano SIM
Típus: 4G Phablet

Hardver:

CPU: Qualcomm Snapdragon 660
Magok: 2.2GHz, Octa Core
Külső memória: TF kártya akár 256 GB (nem tartozék)
GPU: Adreno 512
RAM: 4 GB RAM
ROM: 64 GB

Hálózat:

2G: GSM 1800 MHz, GSM 1900 MHz, GSM 850MHz, GSM 900MHz
3G: WCDMA B1 2100MHz, WCDMA B2 1900MHz, WCDMA B4 1700MHz, WCDMA B5 850MHz, WCDMA B8 900MHz
Hálózati típus: CDMA, FDD-LTE, GSM, TD-SCDMA, TDD -LTE, WCDMA
WIFI: 2.4G / 5G WiFi, 802.11a / b / g / n vezeték nélküli internet
Vezeték nélküli kapcsolat: 2,4 GHz / 5 GHz-es WiFi, 3G, 4G, A-GPS, Bluetooth, CDMA, kétsávos WiFi, GPS GSM, WiFi
CDMA: CDMA 1X / EVDO BC0
TD-SCDMA: TD-SCDMA B34 / B39
4G LTE: FDD B1 2100MHz, FDD B2 1900MHz, FDD B3 1800MHz, FDD B5 850MHz, FDD B7 2600MHz, FDD B8 900MHz, TDD B34 2100MHz, TDD B38 2600 MHz, TDD B39 1900 MHz, TDD B40 2300MHz, TDD B41 2500MHz

Kijelző:

Képernyőfelbontás: 2340 x 1080
Képernyőméret: 6,3 hüvelyk
Képernyő típusa: Kapacitív

Kamera:

Automatikus fókusz: Igen
Back-camera: 48.0MP + 5.0MP
Fényképezőgép funkciók: rázkódás, arctisztítás , arcfelismerés, panoráma felvétel, mosolyfelvétel, mosolyfelismerés
Kamera típusa : háromkamerás vaku
Lámpa: Igen
Elülső kamera: 13,0MP
Érintés Fókusz: Igen
Videofelvétel: Támogatás 1080P videofelvétel

Média formátumok:

Élő háttérkép támogatás: Igen
MS Office formátum: Excel, PPT, Word
Music formátum: AAC, AMR-NB, AMR-WB, FLAC, MP3, WAV
Képformátum: BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG
Videó formátum: H.264 , H.265, MPEG4

Más funkciók:

További jellemzők: 3G, 4G, Riasztás, Bluetooth, Böngésző, Számológép, Naptár, Fényképezőgép, E-könyv, Ujjlenyomat-felismerés, Ujjlenyomat-feloldás, GPS, Gravitációs érzékelés, Gravitációs érzékelő rendszer, MMS, MP3, MP4, Értesítés, Közeli érzékelés, Hang Rögzítő, videohívás, WiFi
Bluetooth verzió: Bluetooth 5.0
Google Play Áruház: Igen
I / O interfész: 1 x Nano SIM kártya nyílás, 3,5 mm audio kimeneti csatlakozó, mikrofon, Nano SIM / TF kártya foglalat, hangszóró, C típus
Érzékelő: Gyorsulásmérő, környezeti fényérzékelő, E-iránytű, gravitációs érzékelő, giroszkóp, infravörös sugárzás, közelségérzékelő
Hangrögzítő: igen

Akkumulátor:

Akkumulátor kapacitás (mAh): 4000mAh (typ) / 3900mAh (min) Beépített
akkumulátor típusa: Li-ion akkumulátor, nem cserélhető

Csomag tartalma:

Mobiltelefon: 1
Töltő: 1
Magyar Kézi: 1
SIM tű: 1
USB kábel: 1

Méretek és súly:

Csomag mérete: 18,70 x 10,00 x 5,00 cm 
Csomag súlya: 0,3500 kg
Termék mérete: 15.92 x 7.52 x 0.81 cm 
Terméktömeg: 0,1860 kg