A Michigeni Egyetemen mutatták be a jövő processzorát, ami áttörést hozhat a személyes adataink védelmében (is).

Morpheus 1

Ritkán mutatunk be – eddig nem is emlékszem, hogy megtettük volna – olyan processzort, amit nem kifejezetten hordozható eszközökbe terveztek, de most megtörjük a jeget, és egy ilyen eszközről lesz szó. Ugyan nem mobiltelefonba, vagy tabletbe tervezték, de szerintem idővel oda is átszivárog majd ez a megoldás, mivel nagy segítséget nyújthat a későbbiekben az eszközeink és adataink védelmében.

Nem is olyan régen mindenhol a Spectre és Meltdown sérülékenységekről olvashattunk, ami szinte minden ma forgalomban lévő processzort érint(ett), az Intel és az AMD nem győzte kiadni a frissítéseket és biztonsági foltokat. Mindkét gyártó azon igyekszik, hogy olyan hardverszintű védelmet kínáljon, ami megóvja eszközeinket a hackerektől, de most a Michigani Egyetem kutatói mutatták be a munkájukat. Kissé érdekes névvel illették a processzorukat, ami a Morpheus nevet kapta (vajon miért éppen a Mátrix című film ugrott be róla?), és abban különbözik a „hagyományos” társaitól, hogy proaktív biztonsági rendszerrel rendelkezik. Ennek az a lényege, hogy képes titkosítani, és véletlenszerűen rendezi újra a saját kódjának részeit, mindezt másodpercenként 20 alkalommal. Egy mérnök kifejtette, hogy hiába találna hibát vagy sérülékenységet bárki is, ennek a kihasználásához a szükséges információ 50 milliszekundum alatt eltűnik, így (jelenleg) lehetetlen a feltörése. Természetesen a projekt felkeltette az amerikai hadsereg figyelmét is, a további kutatásokba a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) is anyagi támmogatást nyújt. A prototípus a kontrollált támadások során mindent kivédett, a kutatók szerint a legfejlettebb technikák ellen is hatásos ez a fajta védelem. Ami még vonzóbbá teszi ezt az egészet, az nem más, minthogy a processzor képes fokozni a kód újrarendezésének sebességét attól függően, ha a támadások gyakorisága nőne. Ez az „alap” 50 milliszekundumos beállítás pedig csak 1 százalékban rontja a processzor teljesítményét, ami szinte észrevehetetlen, és csekély áldozat a nyújtott szolgáltatásokkal szemben.

Morpheus 2

És miért érdekes ez számunkra? Nos, tény és való, hogy egyre kevesebb PC és laptop fogy a világban, de a hordozható- és IoT eszközök száma drasztikusan nő, és ezeknek a védelme jelenleg gyerekcipőben jár, vagy oda sem figyelnek rá a gyártók. Egy ember ugyan csepp a tengerben, de ha egy sebezhetőséggel számtalan (tízezer-százezer) felhasználó adataihoz juthat hozzá valaki, akkor az megérheti a fáradságot. És már tudjuk, hogy mindenkinek  van ára, így személyes adataink védelme egyre fontosabbá válik, ebben pedig nagy segítséget nyújthat ez a fejlesztés, ami egyszer akár a mobilunkba is beköltözhet.

Forrás: Michigen News