A Reuters értesülései szerint a Google a Huawei szinte összes androidos jogosultságát felfüggeszti.

Huawei 01

Ez annyit jelent, hogy azonnali hatállyal elveszti a jogot nemcsak az operációs rendszer használatához, de az összes szolgáltatáshoz (Play áruház, Térkép, Gmail, stb.). Ugyan a rendszer nyílt forráskódú részeihez továbbra is hozzáférhet a kínai gyártó, de ez önmagában kevés, ha egyetlen Google féle alkalmazást sem tudnak rá telepíteni a felhasználók – gondolom ezt egy kis ügyeskedéssel meg lehet(ne) oldani, de a userek 99%-a nem hiszem, hogy bajlódna ezzel. A most forgalomban lévő készülékeket továbbra is lehet használni, de Android frissítésekre már ott sem lehet számolni a jövőben.

Huawei 02

Márciusban készült egy interjú Richard Yuval (a vállalat vezérigazgatója), amiben kifejtette, hogy szívesen dolgoznak együtt az amerikai szoftveróriással, de van egy kész B tervük, amennyiben valamilyen gond adódna. Ez a B terv egy saját operációs rendszert takar, amiről szinte semmit nem tudni, csupán annyit, hogy házon belül létezik ez a rendszer, és készen is van. Kérdés, a felhasználók hajlandóak-e egy egyedi rendszerrel szerelt telefont használni – legyen az bármilyen jó is – szemben a Google és az Apple saját kiforrott ökoszisztémájával szemben. Korábban is voltak más gyártóktól ilyen próbálkozások, elég csak a Samsung Tizen rendszerére gondolni, de hamar megbukott ez az ötlet a mobilok világában, így a dél-koreai óriás visszatért az Androidhoz, és csak a TV és hordozható eszközök szegmensében van jelen saját rendszerében.

Ez az egész ügy hatalmas érvágást jelenthet a kínai gyártó mobilos részlegének, nagy kérdés, hogy az Android nélkül életben tudják-e tartani a termékpalettájukat – amiben a P széria etalonnak számít, nemcsak a fotózás terén. Így lehet, hogy az egyik legnagyobb gyártó tűnik el a sülyesztőben? Ez mi, felhasználók bizonyosan rengeteget veszítenénk…

Frissítés

A Google után az Intel is csatlakozott a bojkotthoz. A Huawei az Intel csipjeit használja laptopjaiban, a cég állítólag három hónapra elegendő készletet halmozott fel.Az Intel mellett két másik chipgyártó, a Qualcomm és a Broadcom is bojkottálja a Huaweit. A kínai gyártó “szerencséjére” saját fejlesztésű SOC-cal is rendelkezik, ezeket a mobilokban tudja hasznosítani. Kérdés, hogy ez az egész ügy csak erőfitogtatás a kínai-amerikai kereskedelmi “háborúban”, és hamarosan elül a vihart – ez esetben nem lesz messzemenő következménye az egész ügynek, de ha tartós/végleges ez az állapot, akkor nagy a baj. És félő, hogy mások is követik a nagy gyártók példáját, ez pedig tényleg végzetes lehet számukra. 

Frissítés (2)

Újabb gyártó csatlakozott a bojkotthoz, mégpedig nem más, mint az ARM. A cég ugyan nem amerikai, viszont a helyzet kissé komplikált: Nagy-Britanniában van a székhelyük, a tulajdonos pedig a japán SoftBank. Viszont  a chipjeik  amerikai technológiát is “tartalmaznak”, és néhány tervüket Texasban, Austinban valamint San Jose-ban dolgoztak ki, így emiatt rájuk is érvényes lehet az amerikai tilalom. A Huawei a Kirin processzorok gyártásához az ARM-től licenceli a szükséges architektúrát, azonban ezen szerződések nélkül nem gyárthatják tovább a saját processzorokat sem. Ugyan egy időre felhalmoztak készleteket, de ezek sem tarthatnak ki a végtelenségig, így ha marad a bojkott, gyakorlatilag lehetetlen lesz mobiltelefont gyártaniuk.