Az autózás már több, mint egy évszázados múltra tekint vissza, mely idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül az ipar. Azonban nem csak a járművek fejlődtek jelentősen, hanem azok eladott darabszáma is az egekbe lőtt, talán nem túlzás azt állítani, túl sok autó van az utakon (legalábbis a nagyobb városok környékén mindenképp), így a nagy számok törvénye alapján mindig akadnak a tömegben olyanok, akik megszegik a szabályokat és jó esetben csak egy kisebb balesetet okoznak, rosszabb esetben bekövetkezik az emberi sérülés, netán haláleset.

A másik bicskanyitogató dolog, amikor a vétkes fél nem akarja elismerni bűnösségét, esetleg meg sem áll, hanem sietve elhagyja a helyszínt. Aztán persze van olyan is, amikor elsőre nem annyira egyértelmű a szituáció, és mindkét fél máshogy emlékszik a történtekre. Ilyenkor tud perdöntő lenni és sok pénzről/büntetőpontról dönteni egy dashcam, azaz egy fedélzeti (menetrögzítő) kamera, amely rögzíti, hogy mi is történt a kérdéses percekben. Magyarország a vezetési szokások és fegyelem tekintetében talán a közepes kategóriába tartozik, Oroszországban például annyira problémás ez a terület, hogy egyes biztosítók csak fedélzeti kamerás felvétel alapján fizetnek, de lehetne pár olyan országot is mondani, ahol nem kizárt, hogy sosem kellene elővenni a memóriakártyán pihenő cselekménysort.

daschamgyari 2

A mai szenzorokkal és memóriakártya-kapacitásokkal nem kunszt olyan minőségű videót készíteni akár egy hosszabb útról is, ami aztán bármikor vissza nézhető ha baj van, a kép mellett hangot is rögzít és akár az éj leple alatt is használható anyagot szolgáltat. Erre mutatunk most egy jó példát követkető tesztalanyunk személyében!

H1-S Mini Dash Cam HD 1080P Car DVR Camera Video Recorder Night Vision G-sensor

A készülék egy apró fehér kartondobozban érkezett, nem csináltunk róla fotót, mert a kamera fényképén kívül lényegében nincs rajta semmi. A méret kapcsán nem számítottunk minden finomsággal telepakolt kiegészítőcsomagra, de ez a termék elsősorban az árával kíván hódítani, így a felhozatal meglehetősen sallangmentes, a kamerán kívül egy micro USB kábel (adatkapcsolat + tápellátás) és egy apró használati útmutató (angol, kínai) került ki a dobozból.

dashcam 1080p 1

Külső, felépítés, specifikáció

A termék nevében nem véletlenül szerepel a mini kifejezés, az eszköz tényleg kifejezetten kicsi, 7 cm hosszú, 4,2 cm széles (rögzítőfüllel együtt) és 2,5 cm mély, tenyérben elfér, így a szélvédéből sem fog nagy felületet kitakarni (visszapillantó tükör környékére érdemes telepíteni). A lencsétől távolabbi végén találjuk a memóriakártya-nyílást, ahová microSD adattárolókat tehetünk 64 GB-os kapacitásig (használat előtt egy PC-ben érdemes megformázni), illetve a microUSB csatlakozót. Mivel a kamera nem rendelkezik saját akkumulátorral, a használathoz az autóban is szükség van tápellátásra, ezt szivargyújtóról vagy USB-s fejegységről is meg lehet oldani, a lényeg, hogy úgy rendezzük el a kábelt, hogy az vezetés közben ne akadályozzon/zavarjon minket. Az eszköznek ez a vége fix, itt van kialakítva a csatlakozási pont is a rögzítőtalpnak.

dashcam 1080p 2

Ezen a fix ponton lényegében a fennmaradó, henger alakú kameratest egy tengely mentén forgatható, 270 fokos szögtartományban. A produktum másik végébe a beépített hangszóró került, ami értesítési hangokat tud kiadni felvétel esetén. Innen egy kicsit beljebb, körülbelül 2 cm-re helyezkedik el maga a kameralencse, mely a száraz adatokat tekintve nem tűnik rossznak. A 6G plus 1R néven azonosított lencse apertúrája 2.0, a látószög eléggé széles, 140 fok, a szenzor FULL HD (1080P) felbontásban képes rögzíteni H.264 kódolással és specifikáció szerint csillagfényben is használható képet szolgáltat.

dashcam 1080p 3

Támogatja a folyamatos felvételt (alapértelmezés szerint ez be is van kapcsolva), tehát ha megtelik a memóriakártya, akkor elkezdi újraírni. Oldalt az illesztés mentén a beépített mikrofon nyílásai fedezhetőek fel, de innen szűrődik ki az állapjelző LED fénye is (rögzítésnél kék, vörös fény – rögzítés kezdete, stb). Említést érdemel még a három tengelyes gravitációs érzékelő, melynek legnagyobb hasznát akkor tudjuk venni, amikor netán bekövetkezik egy baleset, ilyenkor a szenzor zárolja azt a fájlt, ami az incidenst tartalmazza, hogy még véletlenül se tudjuk eltűntetni.

dashcam 1080p 4

Specifikáció:

  • Modell: H1-S
  • Szín: Fekete
  • Rögzítési módszer: talp öntapadós ragasztóval ellátva
  • Tápcsatlakozó: 5 V / 1.5 A microUSB interfész
  • Éjjellátó funkció: van
  • Memóriakártya: microSD 2 GB – 64 GB Class 10
  • Energiafogyasztás átlagosan: 0,5 W, maximum 0,75 W
  • Üzemi hőmérséklet: mínusz 40 és plusz 80 fok között
  • Objektív: 6G plusz 1R
  • Látószög: 140 °
  • Lencse elfordulási szöge: 270 °
  • Pixel: 16000000
  • Apertúra: F2.0
  • Gravitációs érzékelő: Beépített nagy pontosságú háromtengelyes érzékelő
  • Videó kódolás: H.264
  • WDR széles dinamika: támogatva
  • Audio: beépített hangszóró 8 ohm 1 W
  • Folyamatos felvétel: támogatás (alapértelmezett beállítás: aktív)
  • Automatikus gravitációs zár: támogatva (alapértelmezett beállítás: aktív)
  • Időbélyeg: támogatva
  • Felbontás: 1080P
  • Termékméret: 7 × 4,2 × 2,5 cm
  • Csomag mérete: 12 × 7,5 × 5,5 cm
  • Csomag tömege: 116,8 g

daschamgyari 4

Csomaglista:

  • 1 darab kamera
  • 1 darab micro USB kábel
  • 1 darab felragasztható talp
  • 1 darba használati útmutató

Használat, vélemény

A H1-S mini kamerával kétféle próbafelvételt rögzítettünk, az egyiket világos körülmények között, a másikat pedig sötétben. A felvett videó minősége hozta azt a szintet, ami ezért az összegért elvárható. A nyári nyaralós videókat a Balaton-parton nyilván nem ezzel fogjuk elkészíteni, nem szabad tőle azt várni, hogy egy mai okostelefon kameraminőségét elérje, de ennek az eszköznek nem is ez a feladata, hanem hogy ha vezetés közben olyan dolog történik az úton, aminél jól jön, ha meg van örökítve, akkor ne digitális utómunkával kelljen kielemezni a részleteket, hanem a képen egyértelmű és jól kivehető legyen az, amit látni akarunk. Erre a H1-S mini dashcam tökéletesen alkalmas, akár éjszakai körülmények között is, de sötétben visszafogottabb eredményre kell számítani.

Az nem kérdés, hogy manapság az utakon egy fedélzeti kamerának van létjogosultsága. Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor nagyon fontos lehet az, amit szolgáltat a számunkra, így aki beruház egy ilyen eszközre, annak a befektetés krach esetén akár többszörösen megtérülhet. E gondolatmenet kapcsán a 33,19 dolláros vételár sem lenne túlzó a termékért, de a Cafago akciójában ez a price tag most majdnem a felére csökkent, 17,56 dollárért lehet a miénk, ráadásul a szállítás ingyenes, így az 5000 forintos véletáron felül más költséggel már nem kell számolnunk.

daschamgyari 1

Ha sokat vagyunk úton, érdemes meghányja-vetni a dolgot, a vége józan paraszti ésszel végig gondolva úgyis csak az lehet: előbb-utóbb mindenképpen kellene egy fedélzeti kamera. Mivel az ilyen szituációk rend szerint úgy alakulnak, hogy pont akkor nincs, amikor kellene, érdemes inkább az „előbb” mellett dönteni és beszerezni az eszközt, amire a mostani akció egy tökéletes alkalom.

A termék megvásárlásához kattints ide:

H1-S Mini Dash Cam HD 1080P Car DVR Camera


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, oyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: