Ez a drón már nem a játék kategóriába sorolható, az ára viszont rengeteget esett a debütálás óta.

Fimi 01

Pár éve tart már a drón őrület, ma már eljutottunk oda, hogy nem számít úri huncutságnak sem egy ilyen kütyü, bárki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. A legegyszerűbb, pár ezer forintos darabok, amik a tenyerünkben is kényelmesen elférnek, és a gyerekek is bátran használhatják. Most nem éppen egy ilyen darabról lesz szó, ez az eszköz már elég komoly tudással rendelkezik, és ezt – részben – az ára is tükrözi. Nem filléres tételről van szó, meg kell hagyni, viszont a tudása jóval több, mint az ára mutatja. Nem kisebb név ellen indul csatába, mint a drónok között csúcsnak számító DJI, és ott is a Mavic Pro ellenfele kíván lenni, ami árát tekintve 250 000 Ft körül mozog. Ennek a feléből kijön most ez a kis szerkezet, csapjunk is bele a lecsóba, lássuk, mit is tud valójában.

Fimi 02

A Xiaomi nem vitte túlzásba a dolgot, a megszokott letisztult formákkal operál – és a szín a szokásos fehérre esett. A szerkezet karjai behajthatóak, így szállítása egyszerűbb, és a sérülés esélye is jóval kisebb. A drón 204 x 106 x 72,6 mm-es fizikai paraméterekkel rendelkezik, átlósan 372 mm a hossza, mindehhez 790 grammos tömeg társul. Alakja hasáb, amit az elejére helyezett 3 gimbaldos kamera tör meg. Sem a sebességre, sem a hatótávra sem lehet panaszunk,  hiszen a gyári adatok szerint 5 kilométeres távolságig repülhetünk vele, a magassági repülési korlát pedig 500 méteres. A sebesség terén is helytáll a kis készülék, végsebessége elérheti a 18 m/s-ot (65 km/h), maximális emelkedési sebessége 5 m/s, ellenirányban pedig 4 m/s-ra képes, ami igen szép teljesítmény tőle. Egy feltöltéssel kb. 33 percig képes a levegőben maradni – szélcsend idején – de ha elkezdene fújni a szél, akkor képes az akár 50 km/h-ás széllökéseknek is ellenállni. A pozicionálással nem lesz gondja, hiszen a GPS és a GLONASS műholdakat is látja a kis szerkezet, de a beépített PPS érzékelőknek hála ezek nélkül is elboldogul a rábízott feladattal. Nem maradhatnak ki az extra funkciók sem a gépből, ezek közül is bőven választhatunk:

Fimi 03

  • Headless mód: Ez az üzemmód lehetővé teszi, hogy repülés közben ne kelljen figyelnünk arra, mere is áll a drón, a jobb irány mindig jobb, a bal mindig bal lesz. 
  • Visszatérés kiindulópontra: Aktiválás esetén a drón visszatér a kiindulási helyre.  
  • Take Off / Land: Automatikus fel- és leszállás. 
  • Precíziós leszállás: A drón felismeri a leszállópadot ( nem része a csomagnak) és pontosan arra ereszkedik le.
  • Geo-Fence: Ezzel a funkcióval beállíthatunk egy virtuális „ketrecet” a légtérben, amelyből a dróne nem tud kirepülni.
  • Vészvisszatérés: Ha az akkumulátor töltöttsége a küszöbértéke alá esik, vagy a gép 3 másodpercnél hosszabb ideig elveszíti a jelet, automatikusan bekapcsolja a hazatérés funkciót. 
  • Útvonalrepülés : Ezzel a funkcióval előre beállíthatjuk a megtenni kívánt útvonalat, a gép pedig automatikusan végigrepüli a kijelölt utat.
  • Orbit mód: Ennek a funkciónak köszönhetően tökéletes körrepülések állíthatók be
  • PPS: 3 integrált érzékelővel (felső, alsó és elülső) GPS nélkül is garantálja a stabilitást.
  • Rocket, Spiral, Dronie: Ezzel a 3 funkcióval lenyűgöző rövid videókat készíthetünk
  • Panoráma: Panorámaképek automatikusan készítése, 3 választható panoráma funkcióval.
  • HyperLaps: Dinamikus Time-Laps felvételek készítését teszi lehetővé.
  • FPV: valós időben láthatjuk, amit a drón kamerája is lát.
  • Okos követőmódok: A telefon kijelzőjén a beállított célpontot követi, ebből háromféle mód is rendelkezésre áll

Fimi 04

Most térjünk vissza kissé a kamerára, amiben a Sony IMX378-as szenzor helyezkedik el,és 12 megapixeles felbontással bír, video esetében a 4K felbontást maximum 30 fps-el képes rögzíteni – és az appal sok beállítás elérhető ezekhez, ahogy a felsorolásban is említettem. A felvételeket memóriakártyára tudjuk rógzíteni, ebből maximum 64 GB-os egységet fogad a rendszer (a gyártó a Sandisk vagy Kingston U3-ast ajánlja, vagy nagyobb sebességűt)

Az energiaellátásért egy 4 500 mAh teljesítményű akkumulátor felel, amihez érdemes 1-2 tartalékot is beszerezni, a töltési időről ugyan nem találtam érdemi infót, de biztos nem rövid időbe tellik.

Fimi 05

A géphez természetesen jár egy kontroller, aminek mérete 203,8 x 91 x 46,6 mm, tömege 370 gramm. Ebbe egy 3 900 mAh-ás akkumulátor teljesít szolgálatot, és 5,725 – 5,850 GHz-es frekvencián kommunikál a géppel. A vezérlő közepében alakítottak ki helyet a mobiltelefonnak, ide beillesztve tudjuk az élőképet figyelni, illetve a plusz funkciókat elérni, ami nagy segítség.

A csomagban a drón mellett kapunk egy akkumulátort, egy távirányítót, 3-3 darab propeller (előre-hátra), töltőt az aksihoz és a drónhoz, 3 USB kábelt, valamint egy használati útmutatót.

Itt jegyezném meg, hiába tekintik sokan játéknak a drónt, azért használjuk felelősségteljesen, óvva mások testi épségét (persze a sajátunkat is), ne sértsük meg mások személyiségi jogait, vagy veszélyeztetve a közlekedést (főleg a reptéri forgalomra gondolok), valamint minden minden esetben tartsuk be a vonatkozó törvényeket!

Ide kattints, ha vásárolni szeretnél:

Xiaomi FIMI X8 SE drón – 399 dollár – Gearbest – Kuponkód: 24HFIMIX8 – vámmentes szállítás Priority Line


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: