A Samsung az AMD-től fog egyedi Radeon IP-ket licencelni a jővőbeni processzoraihoz.

AMD 01

Aki kicsit is járatos a számítástechnikába már rájött, hogy nem arról lesz szó, hogy a dél-koreai gyártó Ryzen CPU-val vagy Radeon RX-szel szereli mostantól a mobiljait, hanem a GPU szegmensben vállal szerepet az AMD. Utóbbi cég régóta nincs porondon a mobil GPU tekintetében, egészen pontosan 2009 óta, amikor is Imageon nevezetű divíziójukat és technikai hátterüket a Qualcomm felvásárolta. Amennyiben anév nem lenne ismerős, akkor elárulom, hogy a Qualcomm átkeresztelte a már jól ismert Adreno névre, és így folytatták a munkát. Az AMD szerepvállalása nem meglepő, ha belegondolunk. A PC szegmenstől kezdve a konzolokon át a stream játékok kiszolgálásáig minden fronton ott vannak, és a piac (egyik) legjobb megoldásait kínálják, a nagy riválist megelőzve már 7 nm-en. És pontosan ez a nagy előnyük, mivel a csúcskészülékekbe készülő processzorok is ezen a csíkszélességen készülnek, így a két technológiát könnye(bbe)n lehet egyesíteni. Ezzel a technikai háttérrel már elég nagy tranzisztorsűrűséggel dolgozhatnak a mérnökök, és a Vulkan API-val egyre fontosabb szerepet kapnak az általános számításokra szánt komponensek.

AMD 02

A Samsung egy ideje már küzd azzal, hogy a legnagyobb riválisa – az Apple – a saját megoldásaival elég nagy előnyre tett szert, így mind hardver, mind szoftver tekintetében előttük járnak, és nem szeretnék, ha ez az állapot továbbra is így maradna. Erre a helyzetre lehet megoldás a most létrejött megállapodás, mivel az AMD új, RDNA architektúrája valószínűleg megfelelő teljesítményt tud biztosítani az ultramobil szegmensben. De ha nem is lesz a leggyorsabb GPU, akkor is van a tarsolyban egy hatalmas előny, amivel a konkurencia előtt járnak, ez pedig nem más, mint a Vulkan implementáció. Ugyanis míg a többi gyártó tárgyalta a specifikációt, addig a Radeon már használta a szabvány alapjául szolgáló kódot, így hatalmas előnyre tettek szert. Persze a többiek is el tudnak jutni erre a szintre, de ki tudja mennyi idő alatt, illetve hatalmas összegeket kellene áldozni a lemaradás bepótlására, így elmondható, hogy konkurencia nélkül maradtak (egy ideig).

AMD 04

Természetesen a két cég által kötött alku részleteit nem hozzák nyilvánosságra, de annyi kiderült, hogy az egyedi Radeon IP-k kerülnek a jövőben debütáló Samsung rendszerchipjeibe, valamint hogy a dél-koreai cég licenc- és jogdíjakat fizet a technológiáikért cserébe – ami valószínűleg szép bevételt termel az AMD-nek. Azt fontos kiemelni, hogy ez a megoldás csak az Exynos esetében lesz igaz, így marad a „kettős mérce”, mivel azokon a piacokon, ahol eddig is a Qualcomm Snapdragonnal szerelték a telefont, ott marad az Adreno GPU.

Ezzel a hírrel is igazolódni látszik az a korábban emlegetett teória, hogy szép lassan kezd elmosódni a határ az asztali- és ultramobil szektor között, és akár pár éven belül könnyedén átjárható lesz a két szegmens bizonyos tekintetekben.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: