Az Canalys elemző cég  előrejelzés szerint hamarosan ismét emelkedő tendenciát mutathatnak a mobiltelefon eladások.

Mobils 01

Globális szinten évek óta folyamatosan csökkennek az eladási mutatók a gyártóknál – azért akad kivétel, példának okáért, aki a nem más, mint a Xiaomi, erről itt olvashatsz. Az eddig is szűkülő piac, ami az múlt évben 4,5-5%-ot zsugorodott tovább gyengül, a 2019-es évre további 3,1%-ot jósolnak az elemzők. Az előrejelzések szerint viszont ez a trend 2020-ban megfordul majd, így a jövő évre várt 3,4%-os erősödéssel pont annyi készüléket szállítanak majd le a gyártók, mint a múlt évben, azaz 1,39 milliárdot.

Mobils 02

A visszaesés okaként egyértelműen az innováció hiányát teszik felelőssé, illetve azt, hogy a vásárlók inkább a drágább készülékeket választják, amiket egyre tovább is használnak – de ez a tendencia más elektronikai cikkek esetében is megfigyelhető, nem a mobilipar sajátossága. A Canalys által jósolt piaci növekedésnek a fő oka az 5G-s mobiltelefonok lesznek – az ehhez szükséges infrastruktúrát gőzerővel építik és fejlesztik is, valamint úgy sejtik – lehet van belső infójuk? – hogy a gyártók új innovációkkal rukkolnak elő, amik miatt érdemes lesz új telefont venni. Ebben lehet igazság, gondoljunk csak a nemrég megjelent hírekre, például  a notch újragondolása a Xiaomitól, vagy a Vivo egyedi kameramegoldása, esetleg a Lenovo vagy a  Huawei & Samsung hajlítható telefonja. És ezek csak a kiszivárgott hírek, ki tudja melyik gyártó miben mesterkedik, hogy elrabolja a szívünket, és a pénzünket.

Persze minderre az előrejelzésre árnyékot vet a Huawei helyzete – amennyiben nem változik a helyzet, akkor előfordulhat, nem valósul meg a fentebb említett növekedési mérték – és ennek a Samsung örülhet majd, a kínai vállalat kiesésével az ő eladásai biztosan növekednek majd.

Ti terveztek mostanság új telefont venni? Esetleg van kiszemelt modell is? Írjátok meg kommentben a véleményeteket, vagy azt, mióta használjátok a jelenlegi telefonotokat.


 Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: