Mi is több alkalommal beszámoltunk a kínai gyártóval kapcsolatos negatív és pozitív hírekről, most itt az újabb, ami szerencsére megint kellemes hangvételű.

Huawei 03

Aki véletlenül nem tudná mi is történt mostanság a céggel, egy rövid összefoglalót leírok a teljesség igénye nélkül. Először a Google jelentette be, hogy a Huawei többé nem használhatja az Android operációs rendszert – csak a nyílt forráskódú részét, majd röviddel ezután az Intel, és a Qualcomm is beállt a sorba. Itt jött egy fordulat, ami egy 90 napos haladékot jelentett a kínai gyártónak, ez augusztus 19-én fog lejárni. Ezután jelentette be a cég, hogy van alternatívájuk az Androidra, az Ark OS nevű rendszer. Eddig még úgy is tűnt, hogy nagy érvágással ugyan, de túlélheti a vállalat a szakítást, de ekkor az ARM jelentette be, hogy letiltja őket a szabadalmaik alkalmazásáról – ami nélkül nem tudnak processzort gyártani. Ennyinél nem állt meg a dolog, mert a Wi-Fi Alliance (a Wi-Fi szabványért felelős szervezet) és a Bluetooth SIG (az ő kezükben összpontosul az összes kereskedelmi jog, amivel Bluetooth-képes készüléket lehet gyártani)is ideiglenesen felfüggesztette a Huawei tagságát, majd a gyártó kilépett a JEDEC-ből (ők felelnek az SD szabványért). Ezek után szép csendben először a Google vette vissza a Huawei Mate 20 Pro okostelefont az Android Q bétaprogramjába, majd a Wi-Fi Alliance és a Bluetooth SIG is újra támogatta a céget.

Huawei 02

Nézzük a jelent, ahol az ügy bonyolódik kissé, mivel a A Financial Times szerint a Google az amerikai kormányzatnál lobbizik, hogy a gyártó ne essen el a jövőben sem az Android telepítésének és frissítésének lehetőségétől. Ezt biztonsági okokkal indokolja az amerikai gigavállalat – ez azért érdekes, mert pont a biztonsági aggályok miatt léptették életbe a szankciókat. Viszont ha a türelmi idő lejár (2019. augusztus 19-én), és nem sikerül valamilyen kereskedelmi megállapodást létrehozni, a Huawei nem kaphatna semmilyen támogatást és frissítést az Androiddal kapcsolatban. Mindezek ellenére a már használatban lévő készülékek továbbra is futtatnák valamelyik Androidot, és pont ez okozhat gondot. A Huawei Ark (Oak?) ugyanis Android alapokon nyugszik – annak nyílt forráskódját szabadon használhatja bárki – csak az összes Google szolgáltatás hiányzik belőle, ezért a nem ellenőrzött forrás(ok)ból telepített alkalmazások komoly fenyegetettséget jelenthetnek a tulajra is, és a rajta tárolt adatokra egyaránt. Nem mellesleg magából az operációs rendszerből egyből két verziót mutatbe a gyártó állítólag már augusztusban vagy szeptemberben -az előbbi az esélyesebb az IFA miatt. Az egyik verzió csak Kínában lesz elérhető, ennek a neve az első pletykákban felbukkant HongMeng OS lesz, míg a nemzetközi piacra szánt változat kapja a korábban említett Ark-Oak név valamelyikét.

A Bloomberg értesülései szerint a Google mellett a Huawei is tárgyal az amerikai kormányzattal, és a felek várják, hogy pozitív visszajelzést kapjanak. Ha ez mégsem következne be, és lejár a határidő, akkor a kínai vállalat nemcsak az eddig használt operációs rendszerét veszíti el – de a lehetőséget a chipgyártásra. Ennek pedig csak egy kimenetele lehet – a Huawei telefonok megszűnnek létezni.

Huawei 04

Halkan jegyzem meg itt a hír végén, hogy a kínai kormány is figyelemmel kíséri az eseményeket, és már ők is említettek válaszlépést, ha nem változna a helyzet. Ebből az egyik az, hogy nem adnának el ritka földfémeket az USA-nak, a másik pedig az lenne, hogy egyszerűen megtiltanák a gyáraknak, hogy amerikai cégeknek gyártsanak termékeket. Utóbbi csupán blöff lehet – ebből senki nem jönne ki jól – de szerintem senki nem próbálná meg, mi történne, ha egy ilyen szankció életbe lépne.

Személy szerint továbbra is bizakodó vagyok, és remélem a helyzet hamarosan megoldódik, és tovább élvezhetjük a Huawei készülékeit és az azok nyújtotta új technológiákat.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: