Mióta egyre többen vásárolnak az interneten keresztül, megnőtt a kártyákkal történő visszaélések száma.

CreditCard 01

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) adatai szerint itthon is növekvő tendenciát mutat a bankkártyás vásárlok száma, és ezzel együtt ezek értéke is. Ez év első negyedévében 22%-kal többször vásároltunk a kis plasztik kártyával, mint az elmúlt év hasonló időszakában – azaz 222 milliószor. Ez a szám pedig egyre csak növekszik, a készpénzhasználat kezd háttérbe szorulni, ami egyáltalán nem baj. Ez a tendencia persze nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a fejlett(ebb) világban mindenhol, és ott van Norvégia, ahol az ország teljes pénzmennyiségének csupán 3 százaléka áll készpénzben, az összes pénzügyi tranzakció kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki a bankjegyes fizetések. Így ők tekinthetőek az első készpénzmentes országnak, aminek csak előnyei vannak – rengetegbe kerül a bankjegy nyomtatása. Tegyük hozzá, hogy a bankkártya sem ad teljes védelmet, mivel az eltulajdonított kártyákat is lehet használni, ez az érintéses fizetéssel könnyen kivitelezhető – ugye 5 000 Ft összegig – vagy ha a kártya mellett egy cetlin van a PIN kód (bár olyat is láttam, aki ráírta a kártyára, hogy el ne felejtse). Ez effajta visszaélés egyre ritkább – sok boltban sok tételt kell venni és ügyelni az összeghatárra, ezért a netes visszaélés esélye a legvalószínűbb – a múlt évben ez több mint 55 000 alkalommal történt meg. A vásárlások közül is a külföldiek a legveszélyesebbek, ezért érdemes résen lenni. Ugyanis elég egy kép a csalónak a bankkártya elejéről és hátuljáról, így már azonnal tudja vásárlásra használni.

CreditCard 02

Különösen a külföldi vásárlások lehetnek veszélyesek. Hazai webes kereskedőnél csak 4517 visszaélés volt tavaly, ezek értéke 270 millió forintot tettek ki. Vagyis külföldi kereskedőknél történt a visszaélések 92%-a, ami az összes költés értékének a 81,5%-a. Az MNB honlapja szerint internetes csalást elkövetni a bankkártyákkal egyszerű, elegendő ugyanis hozzá annyi, ha valaki megszerzi a kártya adatait, esetleg lefényképezi az elejét és a hátulját. A múlt évben 82 %-kal nőtt az ellopott kártyákkal elkövetett visszaélések száma Összességében 6324 bankkártyát tulajdonítottak el, és ezekkel több, mint 72,5 millió forintot költöttek, vagyis egy-egy kártyával – letiltás és az új kártya költségén felül – átlagosan 11,5 ezer forint kárt okoztak a kártyabirtokosnak. A közeljövőben is nagy segítséget kaphatunk a biztonágos(abb) vásárlás tekintetében, ugyanis mint arról korábban már beszámoltunk – itt olvashatsz róla – július 1-től hazánkban is elindulhat a QR-kód alapú fizetés, ami Kínában a legelterjedtebb formája a szolgáltatások kiegyenlítésének.

CreditCard 03

Hogy legyen tanulság a dologban, jöjjön pár hasznos tipp, hogy saját magunk ne növeljük eme statisztikai számokat:

  • a bankkártyát tartsuk biztonságos helyen
  • kérjünk a bankunktól értesítő funkciót minden tranzakció esetén – így ha el is veszítjük a kártyát, azonnal értesülünk a jogtalan használatról, és tilthatjuk
  • internetes vásárlás esetén csak megbízható weboldalról vásároljunk, a kétes oldalakat nagyívben kerüljük
  • amennyiben lehetséges használjunk pl. PayPal-t vagy más biztonságos fizetési módot a netes rendeléshez
  • ha van a telefonban NFC, állítsuk be azt fizetéshez – így a kártyát sem kell magunkkal hordani, illetve minden tranzakcióhoz összegtől függetlenül azonosítás szükséges. Azért hozzáteszem, hogy csak megbízható (bank által) kiadott appot használjunk ehhez, ilyen a Simple, vagy a Budapest Bank Mobil App

CreditCard 04

Személy szerint mindegyik megoldást használom/használtam, amíg NFC képes mobiltelefon lapult a zsebemben, addig a bankkártyát csak készpénzfelvétel idején tartottam magamnál. A netes vásárlást PayPal-on intézem, esetleg Alipay-jel, az olyan oldalakat, ahol fillérekért ígérnek márkás terméket (vagy csak nem ismerem) elkerülöm. Jelenleg ugyan a bankkártya nálam van, de a telefonon lévő alkalmazással mindig látom, mikor volt használva.

Így zárszóként csak annyit tudok mondani, mindenki legyen körültekintő, és ha kellően óvatosak vagyunk, akkor a pénzünkkel csak saját magunk garázdálkodhatunk.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: