Aki ismeri a Xiaomi saját kezelőfelületét, de nem szereti, hogy ömlesztve van minden a kezdőképernyőn, hamarosan örülhet az új fejlszetésnek.

Miui 01

A kínai cég telefonjainak egyik meghatározó eleme a MIUI felület. Lehet szeretni vagy utálni, de abban mindenki egyetért, hogy ez nagymértékben megkülönbözteti a többi gyártótól. Személy szerint imádom, amikor lecseréltem másik márkára előző Xiaomi telefonomat, egyszerűen képtelen voltam megszokni annak a felületét, sóvárogtam a gyártó által megálmodott kinézet után. Vissza is váltottam alig egy év alatt, annyira megszerettem és megszoktam ezt a kezelőfelületet. A cég mindig kiemelt figyelmet fordít az aktuális trendek iránt, és a felhasználói visszajelzéseket is beépíti a rendszerbe. A kezelőfelület folyamatosan fejlődik, csiszolják, és akadnak nagyobb frissítések is benne – elég a nemrég megvalósított gesztusvezérlésre gondolni, ami száműzte a virtuális gombokat a képernyőről, így több értékes hely lett a kijelzőn. Az elején kissé furcsa volt, nehezen szoktam meg a használatát, de kis gyakorlás után már a gomboktól frászt kapnék – és kapok is más telefonon.

Miui 02

A következő nagy újítás a MIUI-n belül az „App drawer” gomb megjelenése lesz, amellyel visszakapjuk a listát a telepített alkalmazásokról, illetve a felső sorban a gyakran használt programokkal. Ezt – ha jól emlékszem – a MIUI 5-ös verzió környékén tűnt el a launcherből, de most elérkezettnek látták az időt a rehabilitására. Vannak, akiknek ez hiányzik, és úgy döntöttek a fejlesztők, adnak egy lehetőséget azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék újra ezzel a megoldással használni a telefonjukat, és a kezdőképernyő(ket) üresen szeretik látni. Így a MIUI System Launcher Alpha verziójába bekerült egy opció, amivel az alsó sorba kitehetünk egy gombot, amivel ezt a listát előcsalogathatjuk. Persze az ikonok továbbra is kirakhatóak a kezdő oldalra, de akár mappákba is gyűjthetőek – ahogy eddig megszokhattuk.

Miui 03

Az új Launcher fejlesztése még tesztfázisban van, így eléggé instabil, és messze még a használhatósága a mindennapokban. A működése egyszerű – sokban hasonlít a többi ilyen kezdőképernyőhöz, például a Google gyári kinézetében, vagy a Poco Launcherben – tehát a lista előhíváskor a legfelső sorban a gyakran használt alkalmazások találhatóak, alatta pedig az összes alkalmazásunk. Természetesen ha ennyit tudna, nem lenne benne semmi nagy szám, de mivel a Xiaomiról és a MIUI-ról van szó, került bele egy kis extra is. Ez pedig nem más, mint ha a kezdőoldalon hosszan bökünk egy ikonra, egy buborék értesítésben kapunk egy menüt, amiben jelenleg az alkalmazás adatait tekinthetjük meg – de sejthető, hogy extra funkciók is érkeznek majd ehhez a feature-höz.

Miui 04

Mivel ez még csak az alpha állapotú, nehéz megmondani mikor adják ki – tippem szerint a MIUI 11-el érkezhet ez az újítás – de az biztos, nem napokról vagy hetekről van szó. Aki bátor és vakmerő, innen le tudja tölteni – de őszintén megvallva nem ajánlom senkinek, ez még kezdeti fejlesztés, és mindennapi használatra semmiképpen sem ajánlott.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: