Mostanában mi is sokat cikkeztünk a kínai gyártóról szóló negatív hírekről, de most egy komolyabb probléma merült fel, ami már nemcsak őket érinti.

japan 01

Egy gazdasági konfliktusnak „hála” július 4-én Japán leveszi arról a listáról Dél-Koreát, amely megkönnyíti az okostelefonok, és a televíziók készítéséhez használt bizonyos vegyi anyagok exportját. Amennyiben ez bekövetkezik, globális szinten komoly problémát idézhet elő, a Samsung és LG mellett gondba kerülhet az Apple, a Huawei és több más nagy gyártó ellátása is.

Röviden arról van szó, hogy Japán így reagál egy 2018-as dél-koreai legfelsőbb bírósági ítéletre, amelyben kimondták, hogy a második világháború után a felkelő nap országa nem kártalanította megfelelően a koreaiakat, amikor a megszállás alatt a japán cégek kényszermunkára fogták a koreaiakat.

japan 03

Konkrétan a fluorizált polimid-ról és a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid-ról van szó, míg előbbi az okostelefonok és a televíziók kijelzőjében használnak, addig az utóbbit a félvezetők maratásához használják. Ha életbe lép az exporttilalom, hatalmas bajba kerülnek a gyártók, mivel Japán termeli a világ a fluorizált polimid készleteinek 90 százalékát, tehát monopolhelyzetben vannak. A döntés első körben az LG és a Samsung számára okozhat komoly fejtörést, de mivel ez a két gyártó másoknak is beszállít, így globális szinten is jelentős problémához vezethet az export beszüntetése. Mivel Dél-Koreában állítják elő a memóriachipek jelentős hányadát, a tilalom miatt leáll ezek gyártása, és azt már minden gyártó szinte azonnal megérzi.  Az SK Hynix-nál (a harmadik legnagyobb memórialapkákat gyártó vállalat a világon, első a Samsung) egyik dolgozója elárulta, hogy mivel nincs tartalékuk, így le kell állítaniuk a gyártást, ha nem érkezik utánpótlás Japánból. Jelenleg a Koreai Köztársaság állítja elő a piacon kapható DRAM 70%-át, a NAND flash memóriának az 50 %-át.

Amennyiben az érintett vegyi anyagok szállítása akadozni fog, vagy egy időre leáll, azt minden gyártó – és végső soron a felhasználók is megérzik, nem is kicsit. Először csak drágulás várható, míg később készlethiány mind telefonokból/tabletekből, de televíziókból is, illetve az összes olyan termékből, ahol nélkülözhetetlenek ezen anyagok használata a gyártás valamelyik fázisában.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: