Akik rendszeresen olvasnak minket, azok talán emlékeznek, hogy korábban már írtam erről a termékről egy ajánlót. Ugyan nem ma volt – márciusban akadtam rá – és most volt szerencsém tesztelni a Xiaomi fiókokra és szekrényajtókra szerelhető zárát. Amikor ráakadtam a termékre, akkor tudtam, hogy egyet mindenképpen be kell szereznem, bár szükségem nem igazán van rá, de a kíváncsiság is hajt, és a márkát is imádom. Szerencsére adódott az alkalom, így megkaptam. Akkor lássuk, van-e értelme egy ilyen kütyüre szert tennie bárkinek is?

Yeelock 02

Kezdjük a csomaggal, ami a márka megszokott arculatát követi. Az apró doboz fehér színű, az eszköz neve és fotója díszíti csupán. Méretét tekintve 9,9 x 6,2 x 4,3 centiméteres, tömege 200 gramm kereken. Kinyitva is visszaköszön a szokásos helytakarékos csomagolás, egy szabad millimétert nem találunk, úgy pakoltak mindent bele. A csomag tartalmazza a zárat, a reteszt, egy ütközőt, kézikönyvet – amire kivételesen nagy szükségünk lesz -, valamint a rögzítéshez 3M ragasztócsíkokat és csavarokat. A zár mérete 90 x 54 x 18 milliméter, a reteszé 90 x 40 x 18 milliméter, a tömegük együttesen 140 gramm. Mindkét elem műanyagból készült, egyedül a zárnyelv és a motor van fémből. A színe a többi Xiaomi ökoszisztémába tartozó eszközhöz hasonlóan matt fehér, a záron látható csak a Yeelock felirat – bár beszerelés után ezeket nem sokat látjuk majd, maximum elemcsere idején vesszük alaposabban szemügyre őket. A működéséhez szükséges energiát kettő darab AAA elem biztosítja, és a kis energiafelvételnek hála ezek sokáig képesek lesznek működtetni. Amennyiben elfogyna a szufla az elemekből – és a riasztást sem vesszük észre – akkor sincs minden veszve, a zár kinyílik, amennyiben bekapcsoljuk ezt az opciót. A beüzemeléshez a zár borítását kell eltávolítani, az alatt találhatóak az elemek, nekem csak egy papírcsíkot kellett kihúzni (ami nem engedte az áramkört zárni), ezt eltávolítva azonnal működött a szerkezet.

Yeelock 03

Ez a termék ugyan hasonlít a Xiaomi okosotthon termékeihez, de a működtetéséhez sem a központi egység nem szükséges, sem a Mi Home program. A rendszert a Yeelock applikációjával https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yeeloc.yisuobao tudjuk majd vezérelni, amihez regisztrálnunk kell. A program magyarul ugyan nem tud, de a kínai nyelven kívül az angolt is beszéli, amihez minimális nyelvtudás szükséges, de nem lesz vele gondja senkinek. A regisztrációhoz a telefonszámunkra lesz szükség, plusz egy jelszóra, ami után egy megerősítő SMS érkezik meg. A következő lépésben a mellékelt használati útmutató utolsó oldalára beragasztott QR kódot kell beszkennelni a programban a párosításhoz. Ezzel tudjuk az accountunkhoz adni a zárat, elvileg bármennyit, amiket felcímkézhetünk az átláthatóság érdekében. Amint felismeri a program az eszközünket, utána már szerelhetjük is fel a zárat a kívánt helyre.

Yeelock 04

Érdemes a végleges rögzítés előtt alaposan lemérni mindent, nehogy elcsússzanak a dolgok. Személy szerint a 3M ragasztóval rögzítettem az egységeket, és be kell vallano, rettentően erős a kétoldalú ragasztó. Elsőre sikeresen elmértem pár milliméterrel a dolgokat, utána alig bírtam letépni a fiókról, hogy újra ragaszthassam ugyanazzal a csíkkal. De ha ezzel megvagyunk akkor már üzembe is helyeztük a zárunkat. A kommunikáció a telefon és az eszköz között Bluetooth-on keresztül történik, ebből is a 4.0-ás verziót használja. Ezért a nyitáshoz relatíve közel kell lennünk, hiszen a hatótávja ennek a szabványnak 10 méter elvileg – 3-4 méteren belül még nekem simán működött.

Yeelock 05

A program maga puritánnak mondható, de nagyon egyszerű a használata. A főképernyőn a zár neve olvasható, alatta mutatja az utolsó nyitás idejét, majd azt, hányszor nyitották ki, míg legalul egy hatalmas power gomb van – értelemszerűen ezzel működtethetjük a szerkezetet. A gomb megnyomása után 1-2 másodperc múlva egy csipogó hangot ad ki a zár, és a retesz hallhatóan visszahúzódik. Ezután nagyjából öt másodpercünk van kinyitni a fiókot, mert a zár nyelve automatikusan visszaáll, így a záráshoz nem kell a programot használni. Szerencsére nemcsak egy felhasználó kezelheti a zár(ak)at, ugyanis megoszthatjuk őket másokkal is – akár telefonszámra is elküldhetjük az értesítőt, de még azt is megszabhatjuk, mettől meddig tudja valaki nyitni a fiókot. Amennyiben, ha másnak is fent van a telefonján a Yeelock app, akkor átküldhetjük neki is a kódot a használathoz. Így többen is hozzáférhetnek annak tartalmához, de illetéktelenek nem.

ÁltalánosMárka: Yeelock (Xiaomi ökoszisztéma)

Megnevezés: Intelligens fiók- és szekrényzár

Típus: ZNGS01YSB

Szín: Fehér

LeírásAnyaga: ABS és PC

Csatlakozási mód: Bluetooth 4.0BLE

Működési távolság: maximum 10 méter

Nyitási sebesség: 1-2 másodperc

Energiaellátás: 2 x AAA elem (tartozék)

Tömeg és méretCsomag mérete: 12 x 10 x 2,5 cm

Csomag ömege: 170 gramm

Termék mérete: 9 x 5,4 x 1,8 cm

Termék tömege: 140 gramm

Csomag tartalma1 x retesz

1 x zár

1 x ütköző

1 x felhasználói útmutató

6 x csavar

4 x 3M ragasztó

Yeelock 06

Összességében hasznos kis kütyüről beszélhetünk, megvannak az előnyei. Nagy hasznát vehetik kisgyerekes családok, hogy elzárjanak tisztítószereket vagy konyhai eszközöket, de egy irodába, kollégiumban, vagy albérletben is jó szolgálatot tehet. Nem kell fúrni-faragni, elég erős a hozzá adott kétoldalú ragasztó is, ha valaki feltépné az ezzel zárt ajtót, úgyis észreveszi az ember. Használatával kényelmesen elzárhatjuk személyes dolgainkat, nagyobb biztonságban tudva őket. Persze széf mértékű biztonságot nem képes nyújtani, de nem is ez a célja, a lényeg, hogy ne legyen nyúlka-piszka.

Amennyiben szeretnéd megvenni, most a Banggood oldalán 13,49 dollár (~ 3990 Ft) ellenében megveheted, a szállítás pedig ingyenes. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

YEELOCK Smart Drawer Cabinet Lock

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Dizájn=5

Képességek=5

Körítés=5

Ár=5

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet: