A modern kor és a technika velejárói a különféle szabványok és csatlakozók. Sajnos még nem lehet mindent megoldani vezetékmentesen, vagy ha igen, annak hatékonysága az esetek többségében jóval elmarad a vezetékes megoldásokétól.

A kábelek tehát még egy ideig azért velünk maradnak, de ezek sebessége, tartóssága és a csatlakozók milyensége is hatalmasat fejlődött az elmúlt időszakban. Itt van nekünk ugye az USB type C felület, mely az okostelefonok és a tabletek világában már tért hódított magának és kezd egyeduralkodó lenni – nagyon helyesen.

bw th5 6

A csatlakozó egyik legnagyobb pozitív tulajdonsága az alakja, ami egy szimmetrikus ellipszis forma, magyarán mondva teljesen mindegy, hogy milyen irányból dugjuk az anya csatlakozóba, helyet fog találni magának, az érintkezőket szinte lehetetlen elhajlítani. Mondhatnánk úgy is, hogy „hülyebiztos”, de tényleg kényelmes és biztonságos a használata. Mérete a micro-USB méretéhez hasonló (8,4 x 2,6 milliméter). ~10000 csatlakoztatási műveletre tervezték, ezért stabil és tartós, vékony készülékek esetén jól integrálható.

usbc alternativ

A felület másik nagy előnye, hogy megfelelő szabvány esetén kép és hang továbbítására is alkalmas, tehát az adatátviteli és a tápellátási módok mellett videojel mód is használható (MHL, HDMI, DisplayPort). Ezek persze alternatív módok, nem minden eszközzel működnek, mielőtt ilyen projektbe vágjuk a fejszénket, vizsgáljuk meg azt, milyen szabványú port áll rendelkezésre a projekt kapcsán!

A USB type C persze önmagában csak egy csatlakozó az okostelefonon vagy a notebookon, a lehetőségek maximális kihasználására egyéb eszközre is szükség lehet, például egy olyan „csodahubra”, mint amilyen a Blitzwolf BW-TH5 USB-C megoldása – a továbbiakban vele ismerkedünk!

Blitzwolf BW-TH5 7-in-1 USB-C hub

bw th5 1

A termék a megszokott, Blitzwolf stílusú dobozban érkezett, magyarán fehér kartondoboz, zöld céglogóval és díszítéssel. A hátoldalon – ahogy az lenni szokott – itt is feltüntetésre kerültek a legfontosabb specifikációs paraméterek, méret, szabványok, stb. Mivel egy hubról beszélünk integrált kábellel, túl sok tartozékkal nem érdemes kalkulálni a csomagot tekintve, a termék mellett egy felhasználói kézikönyv kúszott elő a dobozból, de vélhetően túl gyakran erre sem lesz szükség.

bw th5 2

Ahhoz képest, hogy egy „elosztódobozról” szó, a BW-TH5 abszolút kompaktnak mondható. Méretei: 95 × 45 × 11 mm, tömege mindössze 52 g. A kábel hossza 160 mm, melynek a végén természetesen egy USB-C (type C) 3.0 csatlakozó csücsül. A készülékház rendkívül masszív hatást kelt, mely nagyban köszönhető annak, hogy fémből készült. Az anyaghoz jól passzoló metálszürke festést kapott, melyet felül egy méretes, ezüst színű Blitzwolf logó díszít, kicsivel mellette jobbra pedig egy állapotjelző LED várja, hogy fényt adhasson ki magából.

bw th5 7

A téglatest forma élei lekerekítettek. A BW-TH5-öt a hasára fordítva leolvashatjuk a típust, a termék jellegét, a maximális terhelhetőséget, illetve a különféle hitelesítéseket. Fontos, hogy a termék két szélére 1-1 elég nagy méretű, de vékony gumitalpat helyeztek, így a hub stabilan fogja maga alatt a talajt, nem mocorog el a helyéről.

Az USB type C csatlakozóház szintén fémből készült, a kábel is masszív, mindkét végén törésgátló résszel ellátva. A hub másik végén egy HDMI csatlakozó pihen, amivel már azt is elárultam, hogy a BW-TH5 akár képátvitelre is alkalmas, ami 4K/30 Hz vagy 1080p/60 Hz lehet.

bw th5 5

A hub egyik hosszanti oldalán az uralkodó hatalom a normál méretű USB 3.0 portoké. Szám szerint hármat is találunk egymást mellett, a sötétkék jelölés értelmében 3.0 szabványúak, tehát maximum 5 Gbps-os adatátvitelre képesek.

bw th5 3

A másik oldalra ugyancsak három portot álmodtak meg a mérnökök, ebből az egyik egy USB-C csatlakozó, tehát ezt a felületet az eszköz kapcsán nem csak „apa”, hanem „anya” megvalósításban is megkapjuk. Ezen a nyíláson keresztül a BW-TH5 hub akár 100 W leadására is képes töltés gyanánt (PD protokollal). A fennmaradó két nyílás a „storage” szekció, az egyik egy microSD, míg a másik egy normál SD slot, melyekbe oda illeszkedő memóriakártyákat tehetünk, ennél fogva a hub memóriakártya-olvasóként is használható (OTG funkció is támogatott).

bw th5 4

A nyomtatott áramkör tervezése során természetesen ügyeltek a megfelelő biztonság kialakítására is, a panel beépített hő-rövidzár-túláram-túlfeszültség-védelemmel van ellátva.

Használat, gyakorlati alkalmazás

A Blitzwolf BW-TH5-öt egy Samsung Galaxy S10-zel és egy Huawei Mate 20 Pro-val volt alkalmam kipróbálni. Korábban már említettem, hogy nem elég az, amit a hub tud, a másik eszköznek is birtokában kell lennie a megfelelő tudásnak. Ez a teszt alkalmával be is igazolódott. A hubba helyezett memóriakártyát és pendrive-ot mindkét telefon gond nélkül felismerte és kezelte, a partíciók megjelentek, minden flottul működött, ahogyan azt szeretjük. Az eltérés a HDMI kimenet kapcsán volt tapasztalható, ugyanis amíg a Samsung Galaxy S10 gond nélkül továbbküldte a jelet a HDMI kábelen csatlakoztatott monitorra, addig a Huawei Mate 20 Pro nem tudott mit kezdeni a szituációval. Ennek alapján újfent nem győzzük hangsúlyozni, mielőtt vásárlásba kezdünk, ellenőrizzük a kompatibilitást!

Összegzés és ár

A Blitzwolf BW-TH5 folytatta azt a szép hagyományt, hogy abban a termékben nem kell csalódnunk, amire a gyártó emblémája felkerül. Nyilván ez egy hubnál annyiban teljesedik ki, hogy hozza azt, amit ígér, az átviteli sebességek stimmelnek, a kapcsolat stabil, az eszköz pedig strapabíró és kompakt. Ezeket a BW-TH5 mind szállítja, így ha szeretnénk kihasználni az USB-C csatlakozóban rejlő lehetőségeket akár okostelefon, akár notebook/tablet kapcsán, jó lóra teszünk, ha a Blitzwolf e megoldása kerül a kosárba.

bw th5 pend

A Blitzwolf BW-TH5 USB-C hub a Banggood weboldalán jelenleg 21,99 dollár, ez körülbelül 6590 forint, ami az eszköz minőségét és tulajdonságait tekintve egy erőteljesen kedvező árcédula, ráadásul a szállítás is ingyenes. Az alábbi linken lehet megrendelni:

Blitzwolf BW-TH5 7-in-1 USB-C hub


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

facebook button final

Vásárlási segédlet: