Komoly lépésre szánta el magát a techóriás, a gyártók nem feltétlenül örülnek a döntésnek.

Android10 01

A Google bejelentette, hogy a 2020. január 31-e után kiadott okostelefonoknak Android 10-zel kell érkeznie. Azok, akik korábbi rendszerrel kívánják felvértezni a telefonjukat, egyszerűen nem kapják meg a Google Mobile Services-t (GMS). Azaz semmilyen, a keresőóriás által kiadott szoftver nem lenne megtalálható rajta, mint például a Huawei Mate 30-ban. Ez Kínában nem akadály, viszont a világ többi részén komoly hátrányt jelenthet. A legtöbb felhasználó használ valamiféle Google szolgáltatást (programot), de ha ezt nem lehet használni, könnyen találni más gyártót, aki így ad nekünk telefont. Egy Gmail vagy Térkép helyettesíthető, de egy Play áruház, YouTube vagy Drive nélküli telefon már neccesebb dolog. Ugyan alternatív boltok léteznek, de ezek nagy százaléka veszélyesnek mondható. Az itt lévő alkalmazásokat nem vizsgálják, és könnyen kaphatunk egy kellemes kémprogramot, vagy vírust ezek által. Persze a Google alkalmazásboltja sem 100%-os, mégis megbízhatóbb, mint a többi forrás.

Android10 02

Az XDA Developers által megszerzett dokumentum

Ezzel a lépéssel a gyártó azt kívánja elérni, hogy a mobil eszközökön futó Android verziók ne legyenek ennyire fragmentálódva, ami nagy probléma a fejlesztőknek is. Mai napig látható részesedése van például a Jelly Bean-nek (4.1-4.3), a Kit Kat-nek (4.4) vagy a Lollipop-nak is (5.0-5.1), amik több éves rendszerek. És már napjainkban is ciki, ha egy új készülék például Oreo-val (Android 8.1) érkezik, de ha jövőre is egy 2018-as Pie rendszerrel jönne egy mobil, már elavult lenne a megjelenés pillanatában. Így minden partnert próbál rávenni (kényszerít) az amerikai vállalat, hogy a frissebb verziót használja, ami nekünk több okból is előnyös. Részben maga a rendszer is friss, és sok hasznos funkcióval rendelkezik, másrészt a biztonsági csomag sem egy több éves, ami a mi biztonságunkat is erősíti. Ennek persze a vállalatok jó része nem biztos, hogy örülni fog, viszont kénytelenek lesznek használni a Q-t, ha szeretnének a nemzetközi porondon labdába rúgni.

Android10 03

Emellett új engedélyezési folyamatot vezetnek be GDC (Game Device Certification). Ez a mostanában népszerűvé váló telefonkategóriára, a gamer mobilokra lesz érvényes. Ebben a szegmensben a kütyüknek meg kell hardveresen és szoftveresen felelniük a GDC által megkövetelt szabályoknak. Egyelőre még nem világos, mi fog majd a Google szerint „játékeszköznek” számítani, és milyen szabályok után használhatják a gyártók ezt a nevet. Elképzelhető, hogy valamilyen gaming szolgáltatás kapcsolódik majd hozzá, de ezt egyelőre nem közölte (a nagyvilággal) a gyártó.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: