A számítógépünk fontosabb, mint valaha, így egy csokorba szedtem pár jó ajánlatot különböző felhasználási területekre.

Lassan eljön az első évfordulója a karanténnak, és ennek apropóján (is) született ez a kis válogatás. Ugyanis még mindig dübörög a távoktatás, de a cégek jó része is home office-ban dolgozik. A pandémia kezdete óta a számítógépek/laptopok és azok hardverelemei iránt pedig fokozottan – akarom mondani brutálisan – megnőtt nem csak az érdeklődés, de az áruk is. És az egy éve még használható gépről vagy kiderült időközben, hogy teljesítménye gyengécske már a megnövekedett igényeknek, vagy cserére szorul, netán nincs elég eszköz a háztartásban. És ha venni kell, jön az újabb sokk, ami az árcédula megpillantása után tör ránk. Ugyanis kis hazánkban olyan számokkal dobálóznak a kereskedők, amik láttán megfagy ereinkben a vér. A mostani kis válogatásban sem fogok csodát művelni, de a hazai árnál jóval kedvezőbb gépeket mutatok meg nektek. Közös vonásuk a kedvező ár mellett az apró méret, valamint a Windows 10-es operációs rendszer. Így elég rákötni egy billentyűzetet, egy egeret és egy monitort, és azonnal dolgozhatunk/szórakozhatunk velük. És nem utolsósorban mindegyikhez adnak egy rögzítőkeretet, amellyel akár a monitor hátuljára is felcsavarozhatjuk őket, hogy ne legyenek szem előtt.

Minisforum X35G

Kezdjük a sort a legolcsóbb, egyben leggyengébb PC-vel. Ennek mérete 13,6 x 12 x 3,6 centiméter, míg a tömege 500 gramm. A szellőzéshez szükséges nyílások a ház két oldalán kaptak helyet, az előlapra egy mikrofon, a bekapcsológomb, egy USB Type-C- valamint két USB 3.1 (Gen. 2) port került, valamint a reset „gombja”. A hátoldalon már két USB 2.0-ás csatlakozót találunk, mellette két (gigabites) Ethernet port fért el, amik mellett egy HDMI, egy Display Port pihen, valamint egy Kensington zár és a töltőcsatlakozó. Érdekes módon a jack kimenet és a TF kártyahely a gép oldalán, a szellőzőrácsra álmodott kis szigeten kapott helyet.

A gépet az Intel féle Core i3-1005G1 (2 mag, 4 szál) hajtja meg, ami mellé a szintén Intel-féle UHD Graphics (300 MHz- 900 MHz) került. Memóriából 16 GB-ot kapunk, míg a tárhely mérete 256 GB, ez utóbbi M.2-es slotba illeszkedik. Szükség esetén egy 2,5”-es SSD/HDD is fér mell, ez SATA-val köthető a gépre. A Wi-Fi 6-os (ax) szabványt is képes kezelni, míg Bluetooth-ból 5.1-es chip található benne.
Pici, könnyed irodai munkára befogható kis gép, és az ára elég baráti. A gépért pontosan 439,99 $-t (~143 000 Ft) kérnek, a szállítása további 2,03 $-ba (~660 Ft) kerül. Mindezt ráadásul cseh raktárból küldik ki nekünk. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Minisforum X35G


Minisforum DMAF5

Ez az apróság 12,8 x 12,7 x 4,6 centiméteres, míg a tömege 500 gramm. Az apró méret ellenére portokból nem lesz hiány rajta. Az elején a reset és bekapcsoló gomb mellett találunk egy 3,5 mm-es jack kimenetet, két USB 3.1-es- és egy USB Type-C portot, valamint egy mikorfont. A hátlapon egy Kensington zár nyitja a sort, amelyet egy USB 3.1-es csatlakozó követ, a sort pedig egy Display Port és egy HDMI követ. A felsorolást egy LAN port, valamint a tápcsatlakozó zárja. A hűtéshez a szellőzőrácsok a géptest alján futnak körbe, a ventilátor a hátoldalon kavarja fel az álló levegőt.

A számítási teljesítményért az AMD Ryzen5 3550H (4 mag, 8 szál) felel, amely 2,1 GHz-en ketyeg, és maximum 3,7 GHz-ig képes felkúszni. A GPU szerepét a Radeon Vega 8 látja el, míg a memória mérete 16 GB. A háttértár mérete 512 GB, amely az M.2-es PCI Express portban kapott helyet. Ha ezt kevésnek találjuk, akkor egy 2,5”-es winchestert is mellé tudunk tenni, ez már SATA3-al köthető be a gépbe. A LAN gigabites, míg a Wi-Fi itt is 6-os szabványon teszi a dolgát. A repertoárból a Bluetooth sem hiányozhat, ez 5.1-es.

Az ára 589,99 $ (~191 760 Ft), a szállításnémet raktárból – további 3,24$-ba (~1 050 Ft) kerül. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Minisforum DMAF5


Minisforum UM700

Ez a modell apró dolgokban tér el az előbb bemutatott DMAF5-től. Pontosabban a külső teljesen megegyezik, ahogy a méretek és a tömeg is. Egymás ikertestvérei, így nem ismételném meg önmagam, szóról szóra igaz rá minden.

A belbecs tekintetében sem fogunk sok eltérést tapasztalni. A legszembetűnőbb különbség a processzorban rejlik, amely itt az AMD Ryzen7 3750H (4 mag, 8 szál) lett. Ez alapórajel ennek megfelelően emelkedett, pontosan 2,3Ghz-re, míg a turbó órajel is 300 MHz-et hízott, immár kereken 4 Ghz-en ketyeg. Ennek megfelelően a GPU is erősebbre cserélődött, ugyan maradt a Radeon Vega, de már a 10-es széria jeleníti meg a képet. Kétféle kiszereléssel kérhető a gép, gyengébb kiszerelés esetén 8 GB memóriát kapunk egy 256 GB-os M.2-es SSD-vel, míg az erősebb verzióban ezek duplája, azaz 16 GB és 512 GB került. A bővíthetőség itt is adott, akárcsak az előző két modell esetén egy 2,5”-es SATA winchestert képes a ház elnyelni. A Wi-Fi ugyanúgy 6-os, ahogy a Bluetooth is 5.1-es verziójú maradt.

Kétféle memória- és tárhelymérettel vásárolható meg ez a modell. A kisebbik – 8/256 GB–  verzióért 589,99 $-t (~191 765 Ft) kérnek, a szállítása 3,24 $-ba (~1 055 Ft) kerül. A 16/512 GB-os modellért már 689,99 $-t (~224 265 Ft) kell fizetni, a szállítás ugyanannyiba kerül, mindkettőnél német raktárból érkezik a csomag. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Minisforum UM700 (8+256 GB)

Minisforum UM700 (16+512 GB)

Így végezetül töredelmesen bevallom nektek, hogy egy negyedik modellt is szerettem volna bemutatni nektek. Az ugyanis a gyártó termékpalettájának a csúcsán helyezkedik el jelenleg, és nem csak a processzorban tér el, hanem két M.2-es slotot is rejt. Az EliteMini X400-ban pedig vagy az AMD Ryzen3 Pro 4350G (4 mag, 8 szál) vagy a Ryzen5 Pro 4650G (6 mag,12 szál) található meg. Nos, azért nem került be az ajánlóba, mert sajnos európai raktárban nem kapható, Hongkongból pedig a szállítással már elég borsos lenne az ára.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: