Ez a termék is szorosan kapcsolódik az okosotthon ökoszisztémájába, de kicsit kakukktojásnak is nevezhetjük, mert a használatához nem kell feltétlenül Xiaomi Gateway. Az elsők között szereztem be egyet – aztán még egyet – amely azóta is a mindennapok szerves részét képezik lakásban. Ezek még az első generációs termékei a cégnek, azóta adtak ki újabbakat, amelyek nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, de a mostaniak is bőven elegendőnek bizonyultak számomra – és az áruk is kedvezőbb. Az évek során a hagyományos égők ugyanúgy néztek ki, ezen a formán az energiatakarékos, majd később a LED-es égők változtattak csupán. A Yeelight fényforrása elsőre furcsának hat kinézetre, a megszokottól eltérően itt a fényáteresztő felület kis méretű – és nem is átlátszó, inkább tejüveg hatást kelt. A test nagy részét az elektronika tölti ki egy masszív házba zárva. Van benne anyag bőven, ezt az első kézbevétel alkalmával van módunk megtapasztalni. A termék tömege 177 gramm, a mérete pedig 55 x 120 mm, így nagyobb és nehezebb a megszokott égőknél. A teljesítménye 9 W-os, és a hazai E27-es foglalattal kompatibilis, akárcsak az elektromos hálózattal.

XiaomiYeelight 02

Szerencsére nem annyiból áll az egész, hogy kapunk egy égőt, ennél sokkal többet nyújt. Mint a nevében is benne van, ez nemcsak fehér színnel borítja be a helyiséget, összesen 16 millió színt képes megjeleníteni a 9 db fehér és a 10 db színes LED. A fényereje 600 lumen (4000K), és a színhőmérsékletet 1700 – 6500 K között állíthatjuk – előbbi egy gyufa lángjának felel meg, míg utóbbi egy fluoreszkáló lámpa fényének. De nem(csak) ettől okos ez az izzó, mivel Wi-Fi kapcsolaton keresztül képesek vagyunk vezérelni, legyen szó a ki- bekapcsolásról, a fényerőről vagy a színéről. Így ennél az eszköznél nem kell feltétlenül a Mi Home appot használnunk, elég a Yeelight saját megoldása is. Ezzel is egy sor beállítás elérhető, azonban a Xiaomi ökoszisztémába integrálva a funkciók száma megsokszorozódik a több érzékelővel való összekapcsolás lehetősége miatt.

XiaomiYeelight 03

Először nézzük, mit tudunk elérni a Yeelight programjával! Mint mondtam, itt is bőven akad opció, ami nagyon eltér az okosotthon beállításaitól. Első körben az égőket tudjuk vezérelni a Device opció alatt, ahol minden eszköz külön-külön jelenik meg – amik természetesen kaphatnak egyedi nevet is. Ez annyiban merül ki, hogy fel- illetve lekapcsolhatjuk őket, viszont, ha az egyik égőre kattintunk, előjön egy sor egyéb opció is. Az első opció a Recommended, ahol előre definiált stílusukat kapunk. Ez alatt lehet a fényerőt szabályozni a csúszka segítségével – ez mellesleg minden menüpontban fixen ugyanott található. A következő menüpont a White, ezt nem is nagyon kell magyarázni. Itt a színhőmérséklet állítható. A következő opció sem tartogat sok meglepetést, ami a Color nevet kapta. Itt a szivárvány minden színe közül állíthatjuk be a nekünk tetszőt. Utolsó menüpont felül a Flow, ami már egy kis magyarázatot igényelhet. Itt négy színt adhatunk meg az égőnek, amelyek között váltogat, az alatta lévő Flow speed csúszkával pedig ennek a sebessége állítható.

XiaomiYeelight 04

Az alsó menüsor is fix, itt három gomb található. Balról az első egyértelmű, ez a ki- és bekapcsológomb. A középső gombbal tudjuk elmenteni kedvencnek az aktuális beállítást, amennyiben szeretnénk. A jobb szélső ikon ismét egy pár beállítást rejt. A felső sorban lévő színeket ábrázoló ikonnal az ott megjelenített színt lehet gyorsan elérni. Ez alatt kapott helyet a Favorites (kedvencek) menü, mellette Timer található – ezzel adhatjuk meg, mikor kapcsoljon le automatikusan az égő (ez maximum 60 perc lehet). A Schedule opcióval automatizálhatjuk a be- és kikapcsolást, egyedi nevet adva neki. Itt megadhatjuk az ismétlődés gyakoriságát, illetve, hogy a mikor kapcsolja fel a világítást és mikor le. Hasznos, ha például elutazunk hosszabb időre, így az üzem automatikusan kapcsolható – azt hiszik otthon vagyunk. Az alsó menüsorban a Default State opció az első – itt alaphelyzetet adhatunk meg az égőnek. A Firmware Update következik, ami ellenőrzi, hogy a legfrissebb szoftver fusson az égőn, majd az utolsó a LAN Control opció. Ez lehetővé teszi, hogy harmadik féltől származó appok is hozzáférjenek az okosizzóhoz – Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT – én ezt nem is használtam eddig.

XiaomiYeelight 05

A Device opció elég hosszúra sikerült – elvégre itt állítható be a legtöbb funkció. Most az alsó menü középső ikonja következik, ami a Room nevet viseli. Itt sem kell sokat magyarázni, adja magát az opció. Az égőket lehet csoportosítani, aszerint, hogy melyik szobába melyik találhatóak, és a vezérlésük is összeköthető, hogy mindegyik ugyanolyan színben és fényerővel világítson. A bal szélső menüpont az utolsó, ami a Scene nevet kapta. Itt gyors elérésű jeleneteket állíthatunk be, hogy egy gombnyomásra hangulatvilágítást varázsolhassunk a kiválasztott fényforrásokkal.

XiaomiYeelight 06

Nos, a Yeelight app kivesézése után nézzük mit kínál a Xiaomi Home felülete. Itt nem mennék bele ennyire részletesen a dologba, elvégre kis eltérésekkel minden ugyanúgy beállítható a színtől a fényerőn át az ízlésünknek megfelelő jelenetig. Amit sajnálok, hogy itt lebutítottak, az a kikapcsolás automatizálása, amely a megfelelő gomb megnyomása után 15 perccel történik. Annyi eltérés – vagy inkább plusz – található még itt, hogy a jobb felső sarokban a (három pöttyel) Settings menüpontban megtaláljuk az Automation (automatizálás) extra funkcióit. Így az egyéb érzékelőkkel a világítás is összeköthető, példának okáért, ha nyílik a bejárati ajtó – amit a Xiaomi Door & Window szenzorral szereltünk fel – akkor az előszobában (vagy bárhol) található Yeelight izzó is felkapcsol. De ugyanígy beállítható a Xiaomi Aquara mozgásérzékelőhöz, és mint tudjuk, sok minden egyéb szenzorhoz is. Ahogy már megszokhattuk, az eszköz átnevezhető, illetve megadhatjuk, melyik szobában található, vagy megoszthatjuk a családdal/ismerősökkel a kezelését, ahogy ez a többi – okos otthonba integrálható – kiegészítőnél megoldható.

XiaomiYeelight 07

Már az elején említhettem volna, de most pótolom, hogy amennyiben rendelkezünk ilyen okoségővel, a villanykapcsolókat el is lehet felejteni. Az égőknek értelemszerűen folyamatos energiaellátásra van szükségük, hogy vezérelni tudjuk őket. Szerencsére ebben a készenléti módban szinte nulla az energiafogyasztásuk, mégis egy szempillantás alatt felkapcsolhatók. Lassan egy éve érkezett meg az első példány, és már annyira megszerettem, hogy még egyet beszereztem, és amint a többi „buta” égő kiég, a csere már csak ilyen Yeelight égővel történik majd. Amikor belekezdtem a lakás feltuningolásába, alapnak számított, hogy ilyen égőt is be kell szerezni, amely jó döntésnek bizonyult, így tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek.

XiaomiYeelight 08

Leírás:

  • Márka: Xiaomi
  • Típus: Intelligens izzó (RGB / CCT)
  • Csatlakozó típusa: E27
  • Teljesítmény: 9 W
  • Feszültség: 220 V
  • Színhőmérséklet: 1700 – 6500 K
  • Sugárzási szög: 160o
  • Lumen fluxus:
    • piros: 45 – 75 Lm
    • zöld: 100 – 150 Lm
    • kék: 20 – 50 Lm
    • meleg fehér: 400 – 550 Lm
  • Mérete: 120 mm x 55 milliméter
  • Tömege: 177 gramm
  • Tanúsítás: CE és RoHS
  • Test hőmérséklete: < 60o

A Xiaomi okosizzójával nem csak önmagunk számára okozhatunk örömet, a fa alá téve (majd kibontva és használva) rokonunk, családtagunk is megtalálhatja vele a boldogságot, hogy hiszen egy jövőbe mutató, sokat nyújtó és kényelmes eszköz. Fényforrásra az embernek mindig szüksége van, az E27 foglalat révén pedig a lakásban lévő lámpák nagy része fogadja, használatához pedig ezen, és egy okostelefonon kívül más nem is kell — ez pedig szinte már mindenkinek van. A Yeelight okosizzót a Banggood weboldalán megvásárolhatod, november 11-ig mindössze 16,89 $ (~ 4 950 Ft) az ára, a szállítás ingyenes.

A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Yeelight YLDP02YL Smart LED Bulb

Hamarosan újra jelentkezem egy másik okos eszközzel, addig is a cikksorozat korábbi részeit itt találjátok, ha lemaradtatok volna valamelyikről:

Okos otthon – 1. rész – Bevezetés

Okos otthon – 2. rész – Xiaomi Home applikáció

Okos otthon – 3. rész – Xiaomi Gateway, avagy a központi egység

Okos otthon – 4. rész – Xiaomi Smart Door & Window Sensor

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Külső=5

Anyaghasználat=5

Képességek=5

Szoftver=5

Ár=4

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: