A legnagyobb gyártók összefogtak, hogy a jövőben ne legyen inkompatibilis eszköz a rendszerünkben.

SmartHome 01

Az okos kiegészítők rohamosan terjednek nemcsak rajtunk, de a lakásunkban is. Ezzel van egy nagy probléma, mégpedig az, hogy az egyes gyártók termékei nem minden esetben (értsd, ritkán) kompatibilisek egymással. Ez a szabványok össze-visszaságának köszönhető, amit szerencsére felismertek a nagy cégek, és változtatni szeretnének ezen. Nem egyszerű a feladat, de eltökéltek a “Connected Home over IP” nevet viselő kezdeményezésbe bekapcsolódó résztvevők. Nem kis nevekre kell gondolni, akik most kezdték a szakmát, példának okáért a projektben részt vesz az IKEA, a Legrand, az NXP Semiconductors, a Resideo, a Samsung SmartThings, a Schneider Electric, a Signify (korábban Philips Lighting), a Silicon Labs, a Somfy és a Wulian. Mellettük a megtaláljuk az Aplle-t és a Google-t is, a projektet pedig a Zigbee Alliance fogja össze.

SmartHome 02

A lényeg, hogy az eszközök biztonságos módon, és egyszerűen legyenek képesek együttműködni. Az open source megközelítésnek hála a résztvevők számtalan eszközt tesztelhetnek, a fejlesztési folyamat ideje drasztikusan csökken, és – ez a legnagyobb előny – könnyen képesek az egész rendszerrel kompatibilis kiegészítőket gyártani (olcsóbban). Az egységes kiegészítők így egy új szabványt fognak használni, ennek alapja az Internet Protocol (IP). Az IP lehetővé teszi a végpontok közötti – magán és biztonságos – kommunikációt az intelligens eszközök, a felhőalapú és a mobil alkalmazások között.

SmartHome 03

Végeredményben mind a fejlesztőknek, mind a fogyasztóknak nagy előnyt kínál az új szabvány. Előbbiek számára egyszerűsíti a termékfejlesztést és csökkenti a költségeket azáltal, hogy egy kész szabványt ad a kezükbe, amire felépíthetik a kommunikációt. A fogyasztók pedig örülhetnek, hogy nem kell „vadászni” a kompatibilis eszközöket, amik képesek együttműködni, és az egyes platformok között (Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri) átjárhatóság lesz.

Személy szerint nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, a cégek félretették saját büszkeségüket (az okok persze nyilvánvalóak), és közös erővel dolgoznak egy projekten – ami részben túlmutat rajtuk. Remélem, hogy az új csapathoz a későbbiekben többen is csatlakoznak majd.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!
facebook button final

Vásárlási segédlet: