Gyászos hír ez a mobilrajongóknak, főleg akik ismerték a gyártó régi, népszerű termékeit.

BlackBerry 01

A mobilok hőskorában az első igazi kultusztelefonok voltak a kanadai cég által gyártott készülékek. A nyomógombos „butatelefon” érában azzal tűntek ki a tömegből, hogy teljes QWERTY billentyűzettel látták el a mobilt, aminek meg is kérték az árát. De valahogy mindenki azt akart, az üzleti szférában pedig kötelező darab volt, de a politikusok is bizalmat szavaztak neki. Másik sajátosságuk a gyártó zárt forráskódú operációs rendszer volt, a BlackBerryOS, amely híres volt biztonságáról.

BlackBerry 02

Bold 9900

Az okostelefon-érában (2010-től) viszont a cég hanyatlásnak indult. Az is betett a gyártónak, hogy makacsul ragaszkodtak a fizikai billentyűzethez, illetve a zárt (épp ezért oly’ biztonságos) szoftverkörnyezet. Utóbbi miatt nehézkes volt az appok fejlesztése a készülékekre, és ezek hiányában egyre többen pártoltak el tőlük. A fejlesztők sem tolongtak a cégnél, hiszen relatíve kevés mobilt adtak el – más gyártókhoz viszonyítva – így nekik sem érte meg fejleszteni erre a rendszerre. Ugyan modern köntösbe bújtatták az operációs rendszerüket (BB10), és a mobiljaikat is frissítették, letettek pár ma is szépnek ható mobilt az asztalra. Ilyen volt a Passport, amely képes volt az Android platformra írt programok futtatására. Így nem kellett a Google rendszerét használni, a jóval biztonságosabb szoftverkörnyezet biztosította a kellő védelmet a mobilnak. Sajnos ez is kevés volt ahhoz, hogy a gyártó labdába rúghasson a piacon. Az eladások zuhantak, aminek egyik fő oka a telefonok ára – az átlagember nem engedhette meg magának.

BlackBerry 03

Az ikonikus Passport modell

Ekkor a gyártó – más választása nem maradt – teljesen átállt az Android operációs rendszerre, amit a rajongók nem igazán ünnepeltek. Az új szoftverrel együtt meg is jelent a PRIV, amelynek hardvere elképesztően jó volt (nagyrészt a Samsung megoldásaira támaszkodott), és az avatatlan szemek csak a zöld robotos rendszert látták benne, pár BlackBerry alkalmazással. A háttérben azért rendesen átgyúrták a kódot, amely biztonságosabbá tette a használatot, de nem segített sokat a vállalaton. A következő modell a DTEK50 volt, amit már teljes egészében a TCL (Alcatel) készített. Ez után nem sokkal robbant a hír, hogy a cég többé már nem fog telefont gyártani. Ugyan ekkor a BlackBerry okostelefonok nem tűntek el, csak éppen úgy látták, hogy hardvert bárki tud gyártani, ők pedig maradnak a kaptafánál – készítik hozzá a szoftvert. Ez a lépés – mármint hogy a gyártást kiadták a kezükből – elég rossz húzásnak bizonyult a vállalatra nézve. A névhasználati jogokat a korábban említett Alcatel (TCL) vásárolta meg, és nekiláttak a munkának, ami nem volt könnyű. A DTEK50-es (de hülye név…) és 60-as, valamint a kicsit később érkező KEYone modellnél is hardverproblémák merültek fel – a kijelzők  gyártási hibásak voltak – ami nem segített a jó megítélésükön. Később ugyan a problémák megoldódtak, és újabb, kedvezőbb áru modellekkel is előrukkoltak, azonban ez már kevésnek bizonyult.

BlackBerry 04

DTEK 50, DTEK 60, KEYone

A BlackBerry Mobile a Twitter-csatornáján közzétette a gyászhírt a rajongóknak. 2020. augusztus 31-én lejárnak a TLC-vel kötött tervezési, gyártási és forgalmazási jogok, és ezt nem hosszabbítják meg. Így szeptember 1-től ez a legendás gyártó végleg lehúzza a rolót, biztosan nem fognak új BlackBerry modelleket gyártani. A meglévő ügyfeleknek 2022. augusztus 31-ig él a támogatás a készülékekre, és köszönik az elmúlt éveket a partnereknek, a felhasználóknak és a közösség tagjainak. Isten veled szeder…


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: