A kialakult egészségügyi helyzet miatt kissé felfordul az év második hónapja a gyártóknál.

Show 01

Az év eleje óta bárhova kattintunk, mindenhol a koronavírussal foglalkozó írásokkal találjuk magunkat szembe. Ez minket eddig nem érintett – fizikailag – csupán a rendeléseink ügymenetére volt-van-lesz hatással. Erről nálunk is olvashattál ebben a cikkben, de ez volt az egyetlen hírünk a témában, egészen idáig. Mint minden évben, idén is februárban kezdik a gyártók bemutatni az idei év csúcs mobiljait egy-egy eseményen, vagy éppen az MWC-n, ami Barcelonában kerül megrendezésre. Nos, most kissé feje tetejére áll a helyzet, a rendhagyó események miatt, lássuk miket hallani a techvilágból.

Show 02

Először kezdjük a Xiaomival. Hagyomány, hogy február elején mutatják meg a nagyközönségnek az aktuális Mi szériát egy show keretében. Idén ez a hónap 11. napján lesz esedékes, ahol is bemutatkozik a Mi 10, a Mi 10 Pro és – a pletykák szerint – a Black Shark 2. Ugyanezen a napon jön majd a Samsung S20 család is, és a kínaiak meg szeretnék előzni a nagy riválist, hogy ők mutathassanak be először a világon 16 GB rendszermemóriával szerelt okostelefont – abból egyszerre kettőt is. Viszont egyre valószínűbb, hogy a cég nem vállal kockázatot – vagy félnek, hogy nem is engednék a hatóságok – a hagyományos termékbemutatóval kapcsolatban. Legalábbis erre enged következtetni Lou Yuzhou (a Black Shark vezérigazgatója) Weibo posztja, ahol is affelől érdeklődik a követőitől, hogy miképp lehetne egy ilyen eseményt megfelelően összerakni. Ebből is adódik a feltételezés, hogy „csupán’” online közvetítés útján láthatjuk majd a mobilokat.

Show 03

A másik hír már a Mobile World Congress felől érkezett, ami kissé fura a kialakult helyzethez képest. Ugye ez az a rendezvény, ami a világ egyik legfontosabb mobilos összejövetele, ahol az összes jelentős gyártó képviselteti magát. A szervező GSMA egy közleményt adott ki, amelyben azt ecsetelik, hogy csak “minimális hatása” van a vírusnak a rendezvényre, amely a terv szerint ugyanúgy lezajlik majd, mint a korábbi években. A közlemény nagyjából nem szól semmiről, csupán azt szeretnék elérni, hogy mindenki menjen el rá. Ami nem feltétlenül tanácsos, rengeteg kiállító és érdeklődő érkezik Kínából, ami a kialakult helyzet miatt eléggé problémás. Nem sokkal a GSMA közleménye után az LG bejelentette, hogy ők nem vesznek részt az eseményen semmilyen formában, mivel nem kívánják a munkatársaik egészségét kockáztatni a legcsekélyebb mértében sem. A ZTE is jelezte már, ugyan egy standja lesz a vállalatnak, viszont minden konferenciát/sajtóeseményt visszamondtak. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Xiaomi részt vesz-e a kiállításon, de nagyon esélyes a távolmaradásuk. Az utazás is nehézkes Kínából, illetve az egyik központjuk pont Vuhanban található – ahol a fertőzés gócpontja van.

A többi gyártó ugyan nem adott ki semmiféle hivatalos nyilatkozatot arról, hogy az MWC-n részt fognak-e venni, de sejthető, hogy a kínai márkák vagy távol maradnak, vagy éppen csak megmutatják magukat. Így arra számítok, hogy ez az év eleji – amúgy igen aktív rendezvény – most nem ad annyi terméket, mint korábban – vagy talán meg sem rendezik.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: