A Huangshan 2 chipet kifejezetten a hordható okoseszközökbe szánja a gyártó.

A mai napon tartotta a Huami Technology az AI Innovációs Konferenciát, ahol számos technológiát mutattak be – amik közül a legfontosabb termék a saját fejlesztésű chip második generációja volt. A Huangshan SoC első generációja már közel 2 éves (2018. szeptember 17-én debütált), így esedékes volt ennek frissítése. A lapkakészlet legújabb generációja új architektúrával rendelkezik, amelyet a RISC-V utasításkészleten alapul. A RISC-V az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer magának ebben az iparágban, a nyílt forráskód miatt nem korlátozható a felhasználása. A Huangshan 2 chip elődjéhez képest alacsonyabb energiafogyasztással, illetve egy független NPU-val (Neural Processing Unit) is rendelkezik. Ennek hála a számítási hatékonyság magasabb az AI esetében – egyik képessége a pitvarfibrilláció könnyebb felismerése a pulzusszám alapján. Emellett az Always On funkciót is támogatja, amely csökkenti az energiafogyasztást.

A SoC-ba bekerült a C2 társprocesszor is – ami szintén új fejlesztés. A C2 akkor aktiválódik, ha a főprocesszor ki van kapcsolva, esetleg standby (alvás) módban lenne. Ezzel (is) tovább csökkentették a chip energiaéhségét, összességében akár 50%-kal, így az üzemidő nagyban megnövelhető. A C2 képes lesz akár a 24 órás egészségügyi adatok rögzítésére is – a főprocesszor segítsége nélkül is. Az első Huangshan 1 chip is nagy sikert aratott, amely a múlt évben jelent meg a piacon, így nem nehéz kitalálni, hogy erre is hasonló sors vár – főleg a jobb energiafogyasztásának és a pontosabb adatoknak hála. A tömeggyártás várhatóan 2020 negyedik negyedévében kezdődik meg, az első termékek, amelyek a Huangshan 2 chippel lesznek felvértezve, pedig valamikor 2021-ben jelenhetnek meg.

Emellett a Huami bemutatta a – szintén önállóan fejlesztett – új generációs, nagy pontosságú optikai érzékelőjét is, amely több részből tevődik össze:

  • Bio Tracker 2: 24 órás folyamatos pulzus-monitorozása (PPG), ez korábban számos eszközükben is jelen volt – Amazfit GTR, Amazfit GTS, stb. – persze ennek elődje, a Bio Tracker
  • OxygenBeats: a vér-oxigén (SpO2) mérésére szolgál
  • SomnusCare: alvásmonitorozás, pontosabban észleli a könnyű mélyalvást és a REM alvás három szakaszát, majdnem 100%-os pontossággal. Az OxygenBeats-sal akár az alvási apnoe-ra is képes figyelmeztetni!
  • ExerSense: a mozgásmodellek intelligens érzékelésére szolgál, képes érzékelni, épp milyen tevékenységet folytat a felhasználó. 19 féle mozgástípust képes követni
  • RealBeats 2: ez is a pulzusszám mérésére szolgál, azonban sikeresen tud figyelmeztetni egy esetleges szívritmuszavar, vagy kamrafibrilláció esetén
  • Huami-PAI: a PAI egy tudományosan validált mutató, amely személyre szabva megmutatja, mennyi mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk

A chip és az új optikai érzékelő együttesen nagyot fejlődött a korábban megismert technológiákhoz képest. Kíváncsian várom, milyen termékek jelennek majd meg ezekkel felszerelve a következő évben/években. A Huamit ismerve eláraszt minket jobbnál jobb ajánlatokkal, így az aktivitásmérőtől kezdve az okosórákig bezárólag sok hordható eszközben találkozhatunk eme újításokkal.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: