Manapság már mindenünk okos, és operációs rendszert futtat, de akinek ez nem hiányzik, itt egy „butamobil” kedvező árral.

Az emberek a méret bűvkörében élnek. Anno emlékszem, az volt a mérvadó, kinek kisebb…. a mobilja. Mára ez a tendencia megfordult, az okostelefonok korában ismét a méret számít, éppen a régi korok ellentéte, kinek nagyobb. Ugyanakkor a mai napig akadnak olyanok, akiknek nem kell csili-vili, mindent tudó kézibeszélő, akik pont arra használják a mobilt, amire anno megalkották őket – telefonálni. Na jó, maximum SMS, de a többi funkció – mint a netezés, fényképezés, mobilfizetés – már fölösleges sallang. Nos, számukra is tudok ajánlani telefont, ráadásul egy-két hasznos funkcióval megtoldva.

Ez nem más, mint a címben is említett KUMI Mi1 telefon. A mérete 12,60 x 5,60 x 1,78 centiméter, míg a tömege 200 gramm. Kialakítása a régi elvet követi, az előlap tetején pihen a 2,4”-es,  240 x 432 pixel felbontású TFT kijelző, amely azért színes egyéniség lett. Alatta a hagyományos nyomógombok, középen a négyirányú navigációs gombbal és a két funkciógombbal, amik a menü vezérlésére szolgálnak. Oldalain csupán 1-1 gomb kapott helyet, az egyikkel a telefont lehet lezárni, míg az átellenben lévővel a zseblámpa funkciója kapcsolható ki/be. Ez nem az általunk megszokott funkció – nincs kamera a mobilban, így LED vaku sem, a zseblámpa beépítve található a mobil tetején. Ott figyel még egy szenzor, ami nem más, mint egy infra hőmérő, az egészségtudatosság jegyében. A hátlapon egy kis minta is belefért a büdzsébe, valamint a telefon márkája – itt említeném meg, hogy a KUMI szóban az MI betűk nagyon emlékeztetnek egy ismert gyártó logo-jára. A minta valószínűleg a fölösleges hő leadására szolgálhat a képek tanulsága szerint, a zseblámpa funkció termelhet némi hőt.

A hardverről nem lehet – és nem is kell sokat beszélnünk. A telefon operációs rendszere zárt, így programok nem telepíthetők rá, és a működésért felelős SoC is ismeretlen. Azt viszont tudni, hogy 32 MB ROM és ugyanennyi RAM található az Mi1-ben, a tárhely pedig bővíthető maximum 32 GB-os memóriakártyával. Kapunk rádiót, naptárat, számológépet, órát, e-könyv olvasót, valamint hallgathatunk mp3 zenéket is a mobillal. Emellett a két, korábban említett extra funkció – zseblámpa és hőmérő – képezi a tudását. A zene megszólaltatásában (elsősorban a rádióra gondolok) a 3,5 mm-es jack csatlakozó segíti a tulajdonost. Emellett Bluetooth (2.1 vagy 3.0, ezt nem tudni) is megtalálható a KUMI-ban, az energiát pedig egy 1700 mAh-ás akkumulátor biztosítja. Az üzemidőre nemigen lesz panasz egy ilyen készüléknél, biztos, hogy nem naponta kell a töltőért nyúlnunk.

A telefonkönyvében 300 db kontakt tárolható, míg SMS-ből 100 db-ot, MMS-ből pedig 250 fér a memóriába. Az utolsó funkció pedig nem más, mint az SOS gomb. Ez a 0-s billentyűvel érhető el, így az előre betáplált személyt gyorsan fel tudja hívni a tulajdonos, amennyiben szükség lenne erre. A telefon csak a 2G-s hálózatokat ismeri, abból viszont minden sávot, így bárhol használható a készülék. Egyetlen negatívumként a nyelvek tárháza említhető, magyarul sajnos nem tud a kicsike. Összesen hét nyelvet ismer, azaz angolul, oroszul, arabul, franciául, perzsául, portugálul és spanyolul képes kommunikálni. De a használata annyira fapados, hogy egy angol nyelvvel is hamar megtanulható a használata szerintem.

Ez a mobil ideális azoknak, akik csak telefonálásra szeretnék használni, vagy ajándékba szánják egy idősebb ismerősnek/rokonnak. Tudom, itthon is kapható ilyen készülék – azonban ezt mégis különlegessé teszi a zseblámpa- és a hőmérő funkció. Az ára pedig egyáltalán nem mondható vészesnek, a Geekbuying weboldalán most 38,99 $-t (~12 300 Ft) kérnek érte, a szállítás ingyenes. Háromféle színben tehetjük a kosárba, ezek pedig fekete, kék és arany. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

KUMI Mi1

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: