Aki gyakran videózik – esetleg szelfizik – mobillal, annak a Zhiyun apró szerkezete nagy segítséget nyújthat.

A remegésmentes videók készítésének egyik alapfeltétele egy jó gimbal, ami megkönnyíti a munkánkat. A Zhiyun nem ma kezdte a műfajt, több modellel is támadják a piacot és minden árszegmensben jelen vannak. A Smooth X-szel az arany középutat célozták meg, amely azért kompromisszumokkal is jár – ez leginkább a döntőmotor hiányában jelentkezik, így nem képes 3 tengelyes elmozdulásra. Ellenben egészen baráti az ára – amiről a végén majd említést teszek – most lássuk, mire képes a kis szerkezet!

Az eszköz valóban kicsi, összecsukott állapotban mindössze 65 x 56 x 145 milliméter, míg kihajtva 57 x 56 x 263 milliméter. Ehhez társul a 246 grammos tömeg, ami nem is vészes, figyelembe véve az 1000 mAh-ás beépített akkumulátort. Ezzel 4 – 5,5 órán át képes működni, míg a lemerült szerkezet visszatöltése is megvan 3 óra alatt. Tölteni az USB Type-C porton keresztül lehet, ez a fej részen található meg. A tengelye körül 285°-ban képes elfordulni, míg pan módban 300°-ban képes mozogni. A terhelhetősége maximum 260 gramm, így érdemes megnézni, milyen telefont tennénk bele, nehogy baj történjen. A működtetése elég egyszerű, bár ez elvárható, elvégre minket hivatott segíteni, csak pár gomb található rajta. A kar végén egy joystick, két gomb, és egy kis csúszka található. A joystick-kel irányíthatjuk a gimbalt, míg az egyik gombbal a felvételt lehet elindítani/megállítani, a másikat – az M jelzésű gomb – megnyomva 90°-ban elforgatja a mobilt, így portré módban azonnal tudunk felvételt készíteni. Ezen kívül itt csak egy kis kék LED található, amely a kapcsolatot jelzi ki a gimbal és a telefon között. Maga a bekapcsoló gomb, és a töltöttséget jelző négy fehér LED a telefont is tartó egységen kapott helyet, annak is a jobb oldalán. Természetesen lábak is járnak hozzá, amivel mini állvánnyá alakítható, ezt pluszban rögzíthetjük – csavarozhatjuk – az aljára.

A telefonnal Bluetooth 5-tel kommunikál, valamint a ZY Cami programra van szükség. Ennek segítségével különféle szűrőket használhatunk, feliratokat/matricákat illeszthetünk be, de vághatunk videót is. Ezeken felül lehetőséget kapunk timelapse/motionlapse felvételek készítésére is, és gesztussal is vezérelhetjük a gimbalt. Szerencsére az objektumkövetés sem maradt ki a repertoárból, így megmondhatjuk a szerkezetnek, mit kövessen aktívan. Itt van még egy hiányosság, mégpedig az, hogy a 4k-s rögzítésnél ez a funkció nem elérhető, csak alacsonyabb (1080/720p) felbontás esetén. Ezekkel a plusz funkciókkal rengeteg kényelmi szolgáltatást is kapunk, amik nagyban segítenek a jobb képminőség elérése érdekében.

Összességében nem tűnik rossznak a szerkezet – még a végén berendelek egyet kíváncsiságból, bár nem a szelfi része miatt. A szerkezet jelenleg előrendelhető a Banggood weboldalán, a kiszállítás megkezdése július 19-én várható. Most előrendelés lévén olcsóbban lehet megvásárolni, mindössze 59,99 $-t (~19 000 Ft) kérnek érte, míg a szállítás – EU Priority Line – 2,40 $-ba (~760 Ft) kerül. Ez az ár kedvezőbb, mint a konkurens gyártók hasonló tudású gimbaljai, így megéri lecsapni rá. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Zhiyun Smooth X 


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!
facebook button final

Vásárlási segédlet: