Kicsi a stick, de hasznos – ráadásul jól is néz ki, és ha hozzáveszem a gyártót… Perfekt.

Megvallom, az önfotók készítése nem az én világom. Nem mondom, hogy nem készült még rólam, de az a pár darab inkább a hobbimhoz kellett. Úgyhogy kijelenthetem, nem a szelfi része miatt csaptam le erre a kis szerkezetre, inkább az állvány része vonzott. Alkalomadtán szoktam este mobillal képeket készíteni, ehhez viszont (nálam) elengedhetetlen egy állvány. Réges régen, egy messzi messzi galaxisban írtam már egy tesztet egy hasonló állványról – a Gocomma szelfibotról itt olvashatsz, akkor azt mondtam, nem cserélem le. Nos, ebben tévedtem, és mondom is miért szereztem be egy új eszközt. Az első ok, hogy annál, mint említettem a lábai eléggé gyengécskék voltak, attól tartottam, hogy eldől a telefonnal együtt, így a mobil testi épsége volt az egyik szempont. A második – nálam ez magától értetődő – hogy a Xiaomi gyártja, így, ha szükségem van valamire, náluk kezdem a kutakodást. A harmadik pedig a szemtelenül alacsony ár, amit, ha ötvözök a márka tulajdonságaival… best buy. Na de ennyi magyarázkodás után inkább vágjunk bele, lássuk mit kapunk a pénzünkért!

Kicsi, ám – a méretéhez képest – nehézkes csomaggal jött a postás. A kartondoboz 22 x 6 x 7 centiméteres, a tömege 200 gramm. A kartondoboz elején a termék fotója köszön vissza ránk a Mi logóval, oldalán- és hátulján a leírása, természetesen kínai nyelven. Kinyitva a szelfibot köszön vissza ránk, valamint egy minimalista – szintén kínai nyelvű – leírás, ami kuka. Összecsukott állapotban 19 centiméter hosszú, míg teljesen kinyitva 58 centiméterre nyúlik meg – ez a telefon alja és a markolat vége közötti távolság. Színe fekete, anyagát tekintve a teleszkópos szár alumínium, míg a telefontartó bölcső és a lábak/markolat műanyag. Szerencsére nem az a gagyi fajta, ami akkor is meghajlik, ha ránézünk. A bölcsőbe 56 – 89 milliméter közötti szélességű telefon biggyeszthető, amely 360o-ban forgatható – 45o-onként állítható pozícióba – míg a dőlésszöge nagyjából 220o körül lehet. Ez kézzel szabályozható, és bár nem rögzíthető a kívánt pozíció, eléggé masszív a szerkezet, hogy megtartsa a telefont, nem fogja leengedni. A bölcső karmai kaptak egy kis gumiborítást, hogy a telefon se sérüljön, illetve ne tudjon kicsúszni az állványból.

A markolat szétnyitható, így tripodként is tudjuk használni. A lábak (markolat) műanyagból vannak, de az anyag elég vastag ahhoz, hogy az egész szerkezetet stabilan meg tudja tartani. A végeit itt is gumival fedték be, ezáltal nem fognak csúszkálni, biztos lábakon állhat a szerkezet.

A szakemberek bővelkedhettek a kaucsukban, amikor ezt a szelfibotot kitalálták, hiszen a markolat fölött is találunk még ebből az anyagból. Ennek egyetlen funkciót szántak, mégpedig azt, hogy itt kapott helyet a távirányító egy kis mélyedésben.  Meg kell hagyni, passzentosra csinálták a tartót, úgy kell kihámozni belőle a kis távkioldót, ami a lehető legegyszerűbb szerkezet. A kis kapszula 35 x 18 x 8 milliméteres, a tömege 6 gramm, anyaga műanyag. Egyetlen gomb található a tetején, ezt hosszan nyomba tudjuk ki- és bekapcsolni, míg röviden megnyomva exponál a telefon – párosítás után. A kapcsolatot Bluetooth 3.0-án tartják egymással, ami eléggé régi szabvány, de ide bőven elég. A hatótáv ekkor is 10 méter, ami semmi kivetnivalót nem hagy maga után.

A távirányítón már csak egy microUSB port figyel – az alján. Sajnálatos, hogy nem USB Type-C port kapott rajta helyet – alig találtam hozzá kábelt. Ezen keresztül tölthetjük fel a 60 mAh-ás beépített akkumulátort, amiről üzemeltethetjük – ez viszont dicséretes, hogy nem kell bele elemet kajtatni. Az exponálógomb (nem) mellesleg világít – bekapcsolva vagy kép készítésekor kéken, töltés közben pirosan. Maga a feltöltése elég hamar végbemegy, én épphogy ráraktam a töltőre, nem kellett sok idő, hogy telítődjen energiával. Most lássuk, mit tud használat közben – azaz inkább összegezném a tapasztalataimat a szelfibotról.

Kezdeném a fogásával, ami kényelmes. Elég vastag a szár átmérője, így jól megmarkolható, stabilan tudom tartani. Mind a szár, mind a bölcső elég erős, így a beállított pozíciót – hossz és dőlésszög – gond nélkül tartani tudja. Egy pillanatig sem éreztem, hogy a telefon veszélyben lenne, így bátran használható. A maximális magasság elég nagy/hosszú, akár egy csoportkép elkészítése sem akadály. Összességében a használata egyszerű, remekül szuperált. Egy apró dolgot hiányoltam csupán: ez pedig egy szorítóbilincs a bölcsőnél, amivel a dőlésszöget fixálhatjuk. Hogy valójában kell-e rá, az jó kérdés. Alapból stabilan tartja a pozíciót – ez inkább egy extra védelmet adna – viszont, ha állandóan állítgatjuk a szöget, ez zavaró lenne, hogy folyton ki kell oldani, majd újra ráhúzni.

Leírás
MárkaXiaomi
MegnevezésSzelfibot és tripod egyben
Méretösszecsukva: 19  x 4,50 x 5,00 centiméter
kinyitva: 58  x 4,50 x 5,00 centiméter
Tömeg200 gramm
Anyagaalumínium-ötvözet, műanyag, gumi
Bölcső szélessége56 – 89 milliméter között állítható
TávirányítóMérete: 35 x 18 x 8 milliméter
tömege: 6 gramm
Bluetoot3.0
Hatótáv10 méter
Akkumulátor kapacitása60 mAh
Csomag mérete22 x 6 x 7 centiméter
Csomag tömege200 gramm

 

Ilyen képek is készíthetők szelfibottal – nekem ez volt a lényeg

Mint említettem már, nem a szelfikészítés miatt szereztem be a terméket. Elsősorban fotózáshoz használom majd – a két fenti kép is mobil + állvány segítségével készült – a távirányító pedig jól is jön, így a mobilhoz sem kell érnem, kiküszöbölve a remegést. De van egy sejtésem, hogy itthon is jól jön majd. A munkaidő felét home office-ban töltöm, és online megbeszélések is akadnak – amiken okostelefon segítségével szoktam részt venni. Így csak rápattintom az állványra, és face to face mehet a beszélgetés, még a töltéssel sem lesz gond közben, ha merülnék.

Mindent egybevetve remek kis szerkezet, nem bántam meg a megvételét. Jól is néz ki, és hozza az általam elvárt minőséget – nemhiába, Xiaomi-ról van szó. A Banggood-on most akciós, 23,99 $-t kérnek érte… De ki az, aki ennyiért megvenné? Én sem ennyiért szereztem be. Használd a BG28XMSS kupont, így már csak 15,99 $-t (~ 4 920 Ft) kell fizetni, a szállítás pedig 1,86 $-ba (~ 575 Ft) kerül. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Xiaomi multifunkciós szelfibot

Kuponkód: BG28XMSS

facebook button final

Ha a fenti kupon már nem érvényes, vedd fel velünk a kapcsolatot a Facebook gombra kattintva!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: