A Xiaomi kedvező árú állóporszívójának a nevében a Lite megnevezés nem valamiféle butításra utal, hanem annak pehelykönnyű mivoltára…

Ha nem mondom, akkor is látjátok és tudjátok, hogy a háztartási eszközök, azon belül is a takarító eszközök és a különféle porszívók is mekkora fejlődésen mentek keresztül az utóbbi 2-3 évben, ami köszönhető a gyártók között egyre komolyabban feszülő fejlesztési versenynek is.

A Xiaomi persze ebben a háborúban is jelen van, és eléggé nagy darabon nyúlik el a frontvonalban, komoly saját hadosztályt felvonultatva. Kis túlzással azt is mondhatnánk, mostanra már annyiféle Xiaomi-kötődésű robot porszívó létezik, mint égen a csillag, én azonban most egy olyat hullajtottam le közétek az égből, aminek az ára biztosan nem csillagászati, a mutatott formáért viszont nem kizárt, hogy öt csillagos pontozást fogtok adni… Vágjunk is bele!

Mint megannyi mást, a Xiaomi Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite porszívót is a TOMTOP webáruházból rendeltem. Sokszor olvasok hozzászólásokat, hogy a még kevésbé rutinos vásárlók bizonytalanok a TOMTOP webáruházzal kapcsolatban, vélhetően egész egyszerűen azért, mert még nem ismerik, nincs vele tapasztalatuk. Itt (is) szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy teljesen megbízható webáruházról van szó, remek szállítással és korrekt supporttal, nekünk is van személyes kontaktunk a cégnél, szóval tényleg teljesen tuti, nyugodtan lehet rendelni tőlük.

Szóval… a Xiaomi egyes esetekben azt a jelmondatot is használhatná, hogy csak semmi cicó, ennek megfelel a Xiaomi Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite csomagolása is, ugyanis egy egyszerű barna kartondobozban érkezett, szép, egészséges állapotban, horpadásoktól és benyomódásoktól mentesen.

Meg kell valljam azt is, hogy nem ez az első ilyen jellegű termék, amit kibontok, így túlzás lenne azt állítani, hogy elvitt a szívroham az izgalomtól, amikor megpillantottam a belső tartalmat, inkább egy nyugodt, kellemes érzés uralkodott el rajtam. A letisztultság és a rend érzetének a nyugalma, na meg annak, hogy máris kezdtem azt érezni, hogy jó vásárt csináltam.

Kipakolva a cumót az alábbi dolgok fogadtak:

A fehér géptest tartalmazza a portartályt is, emellé kapunk egy hosszabbító csövet a talajtisztításhoz a hozzá tartozó kefehengeres fejjel, egy minikefés kézi adaptert kanapéhoz, székekhez, illetve egyéb tárgyakhoz, valamint egy szűkített szívófejet a különféle résekhez. Ezek belehelyezhetőek a fali tartóba, így használat után a helyükre rakva őket mindig kéznél lesznek és nem fognak elkallódni. A csomagban természetesen van egy töltőadapter, valamint egy kézikönyv is. Fölösleges dolog tehát nincs, de minden van, amire szükség lehet a használat során.


Tekintsük át a technikai adatokat, hogy kicsit képbe kerüljünk a tudást illetően!

Jellemzők:

  • A szűrési hatékonysága 99,97%
  • 45 perc üzemidő normál módban, így nagy mennyiségű felületet tisztíthatunk meg
  • 2 tisztítási mód közül választhatunk: normál/turbo
  • Új, 1,2 kg-os könnyű központi rész, könnyű ürítéssel
  • Falra szerelhető kényelmes tárolás, helytakarékos
  • Nagy sebességű, kefe nélküli motorral van felszerelve, a szívóerő 17 kPa
  • Nem csak a padlót, a bútorokat, sarkokat, kisebb zugokat is tisztítani tudjuk vele

Paraméterek:

  • Modell: MJWXCQ03DY
  • Üzemi teljesítmény: 220 W
  • Üzemi feszültség: 21,6 V
  • Lítium akkumulátor kapacitás: 2500 mAh
  • Üzemidő (normál fokozat/turbo): 45 perc / 13 perc (elektromos padlókefe nélkül)
  • Töltési idő: kb. 5 óra
  • Tartály kapacitása: kb. 0,5 liter
  • Zaj: ≤79 dB
  • Termék mérete: 240 × 148 × 1132 mm
  • A termék össztömege: kb. 2,3 kg

A forma megítélése természetesen mindig szubjektív, de szerintem a gép külseje elég megnyerő, mindig is szerettem ezt a Xiaomi vonalat, amikor valami egyszerű, letisztult és ez adja a szépségét, a fehér pedig tiszta, friss érzést kölcsönöz, amiben van valami megnyugtató is. A méretek ideálisak, a 24 cm széles hengerkefés padlófej ideális ahhoz, hogy gyorsan begyűjtse a mocskot, de nem annyira széles, hogy ne férjen be a nehezebben elérhető helyekre, a 113 cm-es magasság pedig kényelmes fogási pozíciót biztos (legalábbis 183 cm-es magasságig biztosan).

A központi rész, amely a szénkefe-mentes motort rejti, henger formájú, a felső részen a fogantyú rész gémkapocs-szerű ívet ír le, az alatt lévő szürke betéteken lévő rácsok között pedig a megtisztított levegő távozik. Itt találjuk a szintén szürke színű vezérlőgombot is, mely két pólusra van osztva. Az egyik rész végzi a ki-és bekapcsolást, az előbbi esetén kb 1,5 másodpercig nyomva kell tartani a motor elindulásáig, míg leállításkor elég röviden megnyomi. A gomb másik oldala az erőt szabályozza: indításkor a normál fokozaton kapcsol be a motor, ám ha ezen a részen megnyomjuk a gombot, a gép turbo módra kapcsol és a „max” felirat felett elhelyezett fehér LED világítani kezd (ugyanez a LED merülés vagy töltés esetén villog), bár a művelet sikerességét a gép hangjából és a szívóerejéből is érzékelni fogjuk. Nyilván a specifikáció szerinti 17 kPa-t nem tudom nektek kimérni tudományosan, de az biztos, hogy megráncigálja, amit meg kell…

Ennek kapcsán még meg kell említenem, hogy dicséret illeti a Xiaomit a hengerkefés padlófej kapcsán is, ugyanis a Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite árkategóriájának ellenére nem a legolcsóbb anyagokból készült fejet adja a gép mellé, hanem egy kevert sörtés/szilikonos hengerrel dolgozik. Ez ráadásul egy saját motorral van megforgatva, az így keletkező extra légáram pedig rásegít a főmotor erejére is, könnyebben indulnak meg a dolgok a csőben a porgyűjtő tartály felé. Ha már a tartálynál tartunk, ennek kapcsán a dizájn egy picit felülírta a logikát, ugyanis a gyűjtő fala nem átlátszó, hanem a testtel megegyező fehér színűre van fújva – persze azért egy átlátszó kukucskáló ablakot elhelyeztek rajta. Annyiból meg tudom védeni ezt a döntést, hogy egyrészt ezek a fél literes gyűjtök eleve baromi gyorsan telnek, másrészt egy idő után úgyis ki fognak alakulni a használati szokásaink alapján, hogy körülbelül mennyit bír.

Én azt javaslom, hogy 2-4 jelentősebb (nem csak a konyhaasztal alól szedjük össze a morzsát) használatot követően mindenképpen ürítsünk, ezzel nem csak magunknak teszünk jót, hanem a gépnek is. A hagyományos, klipszes-kattanós megoldásokhoz képest egyébként ez a tartály másképp nyílik. Vélhetően a szabályos, hengeres formából jött az ötlet, hogy legyen tekerős, tehát a főtesthez viszonyítot elcsavarással oldható a kapcsolat. Ez lehet, hogy némileg kevésbé kényelmes, mint a bekattanós verziók, cserébe viszont nehezebb kárt tenni benne. Akik igényesek a HEPA szűrésre, azok meg lesznek elégedve, ugyanis a Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite levegőtisztító részlege három pillérből áll: egy nagy hatékonyságú, cserélhető HEPA főfilterből, egy porblokkoló szűrőszivacsból (mosható) és egy mikropólusos szűrőablakból.

Megjegyzés: tapasztalatból és jószándékból mondom, hogy ne legyünk restek tisztítani és karbantartani a porszívót is, meg fogja hálálni, vagy ellenkező esetben meg fogja bosszulni. Ezeket a gépeket sokkal könnyebb és kényelmesebb használni, mint a régi, utánunk huzogálós változatokat, de ahogy ezek kompaktabbak és könnyebbek, a tartályuk és a szűrőjük is kisebb, mint öreg társaiké – egyszerűen nem bírják annyi ideig.

A másik munkám során heti szinten tapasztalom, hogy úgy hoznak vissza porszívókat garanciális ügyintézésre azzal a problémával, hogy nem szív, vagy sokkal gyengébb, mint korábban, hogy soha az életben nem tisztították vagy cserélték ki a gép szűrőit, alkatrészeit. Ez pedig nem a gyártó és az értékesítő hibája és felelőssége, hanem a felhasználóé! Ha van otthon sűrített levegő vagy kompresszor, igenis fújjuk ki havonta a filtereket, ha erre nincs lehetőség, vagy túl kényelmesek vagyunk hozzá, akkor cseréljük ki újra, a régit pedig dobjuk ki!

Használat, összegzés

Azt kell mondjam, hogy a mindennapok során a Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite a várt módon helyt állt, sőt, bizonyos tekintetben még túl is teljesítette az elképzeléseimet. Korábban egy belépőszintű BlitzWolf akkus állóporszívót használtunk erre a célra, az sem volt rossz, de ez a modell egyértelműen maga mögé utasítja minden tekintetben. A legtöbb, apró szennyeződés felszippantása normál üzemmódban sem okoz problémát, a 45 perces üzemidő alatt lényegében az egész lakáson végig tudunk szaladni, ha kisebb méretű, akár kétszer. Ha pedig makacsabb piszokkal találkozunk, akkor ott a turbo fokozat, amit tényleg komolyan meg lehet érezni a szívóerőn!

Ráadásul a többféle fejnek hála, nemcsak a padlót tudjuk tisztává varázsolni, hanem ki tudjuk kapni a mennyezet sarkából a pókot és a pókhálót, esetleg az asztalról leszívni a morzsát, vagy a klaviatúrából kicuppantani a szennyeződéseket – kábelek nélkül pedig mindez gyorsan, kényelmesen kivitelezhető. Aztán ha kimerült a 2500 mAh-s telep, mehet a masina a töltőre, hogy körülbelül 5 órás töltési időt követően ismét rendelkezésre álljon a maximális kapacitással.

A a Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite összességében egy komoly vezetéknélküli állóporszívó érzetét kelti, és csak bizonyos területeken tudjuk tetten érni, hogy ez valójában árat tekintve a belépőszint tetején helyet foglaló kategória harcosa. Ilyen például az anyaghasználat, melyen azért lehet különbséget érezni egy felsőkategóriás géphez képest, vagy az, hogy nem kapunk kijelzőt, csak egy töltésjelző LED-et, illetve a fali tartó sem képes tölteni a gépet, a kábelt közvetlenül a testbe kell dugni, valamint a töltési idő is viszonylag hosszú a prémium gépek értékeihez képest.

A címben feltettem a kérdést: mire elég? Nos, akár mindenre, ha az efféle extrák hiányán túl tudunk lépni, és csak szeretnénk egy jól használható akkus porszívót viszonylag kis pénzért, akkor bátran választhatjuk a Xiaomi Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite-ot (MJWXCQ03DY), méghozzá a TOMTOP-ról, ahol jelenleg 89,99 dolláros alapáron kínálják német raktárból, 6,71 dolláros VÁM- és ÁFA-mentes szállítással, 3-5 napos érkezési idővel,  így ~ 29.990 forintért lehet a miénk!

Xiaomi Mijia Wireless Vacuum Cleaner Lite (MJWXCQ03DY)


facebook button final

Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!