Rengeteg bolondabbnál bolondabb pletyka után bemutatkozott végre a Xiaomi új csúcstelefonja!

Xiaomi Mi Mix 3 4


Bevezető

A Xiaomi az év vége közeledtével sem lassít, nemrég mutatta be a Mi Mix széria új tagját, ami már a 3. generációnál tart – az Mi Mix 2s a 2 kissé ráncfelvarrott változata, éppen csak frissítették a telefont. Ezzel a készülékkel a gyártó ismét megmutatta, hogy miért is kell egyre komolyabban venni őket, ahogy persze a többi kínai gyártót is. Itt már nem mondhatja senki, hogy a copy-paste elv alapján készítették el a mobilt, és más gyártót másolnának, mint ahogy a kezdetekben tették. A MIX 3 kialakításával formabontó telefont mutattak be, amivel egy régen használatos kinézetet elevenítettek fel, azt kissé persze újra gondolva.


Hardver

A telefon specifikációjára úgy gondolom nem lehet panaszunk, sem a nyers erő, sem az egyéb adatkommunikációs eszközök kapcsán. A központi egység maradt a már ismert, és bevált Snapdragon 845, ami még mindig 8 magos, 10 nm-es gyártástechnológiával készül. A nyolc mag a gyakorlatban 4 darab 2,8 GHz-es Kryo 385 Gold és négy darab 1,7 GHz-es Kryo 385 Silver magot jelent. A processzor mellett az Adreno 630 (710 MHz) grafikus gyorsító segít a tartalom megjelenítésében. A belső tárhely (UFS2.1) mérete 128 vagy 256 GB lehet, ennek bővítésére nincs lehetőség SD kártyával. A kellő mennyiségű memória is rendelkezésre áll a telefonban, ugyanis 6 és 8 GB-os kiszerelés között lehet választani, ennek típusa LPDDR4.

Xiaomi Mi Mix 3 2

A Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat kezeli, kétcsatornás, tudja a MIMO-t. A Bluetooth 5.0 (LE) verziójú. A navigációra a megszokott támogatást kapjuk, a GPS rendszer mellett a hardver támogatja a GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS műholdakat, így a gyors pozicionálás garantált.

A repertoárból nem maradt ki az NFC sem, így az érintés nélküli fizetés is lehetséges, ami biztonságosabb, mint a bankkártyával történő paypass fizetésnél. A beépített, és csak szervizben cserélhető 3200 mAh kapacitású akkumulátor támogatja a QC 4.0 gyorstöltési szabványt, így a telep gyorsan visszatáplálható energiával. Amennyiben nem a hagyományos módon szeretnénk ezt megtenni, úgy a maximum 10 wattos QI szabványú töltési módra is lehetőségünk van. A gyártó a csomagból nem hagyta ki a Standard 18W QC3.0 töltőt és bónuszként megkapjuk a 10 wattos vezeték nélküli töltőt is. Halkan jegyezném meg, erről más gyártók példát vehetnének.

xiaomi mi mix 3 5

A Xiaomi Mi MIX 3 a hálózati üzemmódok tekintetében is hozza a kötelező szintet, mivel támogatja a B20-as hálózatot is, így a 4G-ről nem kell lemondani senkinek kis hazánkban sem. A gyártó ígérete szerint nemzetközi verzió is lesz a telefonból, bár már tudja a kötelező dolgokat, amivel bárhol, a világ bármely részén lehet használni. Jó hír, hogy jövő év elejére ígérik az 5G-s verziót is, így a fejlesztések tényleg nagy ütemben haladnak a gyártónál.


Külső

Ígéretemhez híven, most következzen a külcsín, ami miatt kiemelt figyelmet érdemel a Xiaomi Mi MIX 3. A készülék fizikai mérete 157,9 x 74,7 x 8,5 milliméter, amihez 218 grammos tömeg társul, így a telefon nem mondható sem kicsinek, sem könnyűnek. A valamit valamiért elv él itt, és őszintén megvallva, ezeket a méreteket elnézem a gyártónak azt figyelembe véve, mit alkottak meg.

A széria korábbi telefonjai is kitűntek az egyen telefonok rengetegéből, gondoljunk csak az alsó sávon elhelyezett előlapi kamerára, vagy a kijelző mögé épített hangszóróra. Az utóbbi megoldással elég sok probléma adódott, szerencsére a gyártó meghallgatta a felhasználók panaszait, okult a saját hibájából, és az utódnál már javította ezt a félresikerült megoldást.

Xiaomi Mi Mix 3 6

A telefon kinézetét nem az előlappal kezdeném, mivel ott található – vagyis nem található meg a lényeg. Kezdjük inkább a telefon hátlapjával! Igazából itt sem találunk semmi szokatlant, középvonalban, a felső harmadnál találjuk az ujjlenyomat olvasót, ami a hírek szerint villámsebesen teszi a dolgát. Természetesen a hátoldalon van a dupla kamera képstabilizátorral megtámogatva, ami a 12 megapixeles (Sony IMX 363, f/1.8) főkamera és a 12 megapixeles (SAMSUNG S5K3M3 + f/2.4) segédkamera, ami telefotó lencsét kapott. A két kamera között kapott helyet a LEDes villanó. A fényképezést mesterséges intelligencia segíti, így a képfeldolgozás gyorsabb lesz, illetve intelligens módok is rendelkezésre állnak. A MIX 3 a DXOMARK adatbázisában a fényképezésre 103 pontot (a hivatalos Xiaomi oldal 108 pontot említ) kapott, míg videózás terén 93 ponttal büszkélkedhet. Ha ezek a számok nem mondanak sokat, akkor viszonyításképpen érdemes megemlíteni, hogy a Huawei P20, Samsung Galaxy Note 9, és a HTC U12+ kapott hasonló pontszámokat. A kamerára a pontok tekintetében nem lehet panasz, amit a hivatalos tesztképek is jól szemléltetnek.

Xiaomi Mi Mix 3 7

Videózás tekintetében is erős lett a mobil, a mozgóképek rögzítésénél lehetőségünk van 2160p@30/60fps, 1080p@30/60fps-ben rögzítenünk, de akár 1080p@960fps szuperlassított rögzítést is választhatjuk.

Ezek persze csak a főbb jellemzők, felsorolni is nehéz a teljes repertoárt, mi mindent raktak a kamera szoftverébe a fejlesztők. De egy kis ízelítő: HDR felvétel, panoráma kép, éjszakai felvétel, portré (mindkét kameránál) háttér elmosással – ez akár valós időben, akár utólag is megvalósítható, szépítő mód (Kínában kötelező), jelenet felismerés, valamit a szuper lassított videó is, és még sorolhatnánk.

A telefon jobb oldalán a hangerőszabályozó gombok, illetve a bekapcsoló gomb, míg a bal oldalon a Xiaomi személyi asszisztensének gyorsgombja található. Ezzel lehet a Xiao AI-t előhívni, de a cég a Google-lel felvette a kapcsolatot, hogy a nemzetközi kiadásban ez a keresőóriás dedikált gombja lehessen. Ez nagyszerűen hangzik, bár nem megerősített infóról van szó, csupán pletyka. Szintén ezen az oldalon található a SIM tálca is, amely két nano SIM-et tud fogadni, viszont az olcsóbb szériától eltérően a második SIM helyére nem tehetünk microSD kártyát.

A jack csatlakozó az új tendenciáknak megfelelően hiányzik, alul csupán az USB Type-C csatlakozó valamint a mikrofon található. A Xiaomi gondolt azokra is, akiknek jack csatlakozós fülhallgatója – headsetje van, a gyári dobozban kapunk egy USB C-3,5mm-es átalakítót is.

Xiaomi Mi Mix 3 3

Az előlapot a kijelző uralja, amely hatalmas, 6,39” mérettel (93,4% fedettség az előlapon) köszön vissza ránk, amit nem tör meg a mostanában szinte kötelező – és sokak által nem szeretett – notch. A megjelenítőt a Samsung szállítja, a panel AMOLED típusú, felbontását tekintve 1080 x 2340 pixel, ez 19.5:9-ös képernyőméret arányt és 403 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, ami elegendő a részletgazdag megjelenítéshez. Másik meglepő tény, hogy a telefont szemügyre véve hiába is keressük a „kötelező” előlapi kamerát, az nem található meg az előlapon. Természetesen nem hiányzik a telefonról, csak a mérnökök és tervezők elővettek egy régi kialakítást, és eldugták a szemünk elől. És éppen ez a csavar a telefonban, ami miatt kiemelkedik a megszokott, szinte egysíkú mezőnyből. A telefon előlapját lefelé csúsztatva bukkannak elő a kamerák, amelyek a 24 megapixeles (SONY IMX576) szelfikamera és a 2 megapixeles (OmniVision OV02A10) segédszenzor. Utóbbi a mélységet érzékeli, így a portré módhoz használható. A hátlap csúsztatása nem motorikusa, hanem erős mágnesek és sínek segítségével történik. Egy erős kattanó hang jelzi, ha a hátlap megfelelő pozícióba került. A mechanizmusban annyira biztos a gyártó, hogy garantálja a 300 ezer ki- és becsukást. Ez hároméves használatot alapul véve napi 274 nyitási-zárási ciklust jelent, amit szinte biztos nem fogunk kihasználni. Remélhetőleg a felhasználók igazolni fogját a megoldás megfelelő működését, és nem lesznek vele problémák.

Xiaomi Mi Mix 3 13

A készülék négy színben vásárolható meg, ezek a Jade Green (jádezöld), a Sapphire Blue (zafírkék), az Onyx Black (onyx fekete) és a Forbidden City Blue (Tiltott Város kék). Ez utóbbi egy limitált kiadású verzió lesz, amiben 10 GB memóriát, a csomagban pedig egy ajándék szobrot meglepetés gyanánt.


Szoftver

A telefon már Android 9-re (Pie) épülő MIUI 10 rendszert használja. Aki korábban használta a MIUI-t, annak nem kell bemutatni. Személy szerint első alkalommal megszerettem, mivel testre szabható, felépítése logikus, rengeteg hasznos program és beállítás található benne, a 10-es verzióval pedig újra gondolták a kezelőfelületet. Eltűntek a szoftveres gombok (szerencsére azért visszaállíthatók), de a gesztusvezérlésen van a hangsúly, ami nagyon jól használható, illetve új csengőhangok is érkeztek a kezelőfelülettel – a természet inspirálta őket, kellemes hangzásúak – és egyéb apró finomítások a telefont még kezelhetőbbé tették. Nem utolsó sorban meg kell jegyezem, hogy a MIUI ismeri a magyar nyelvet, tehát ezzel sem lesz gondja senkinek.


Végszó

A Xiaomi MIX 3 az egyik legjobban várt mobil volt idén, hiszen az elsők között mondott búcsút a sokak által utált notch-nak. Ráadásként az előlapi kamerák elrejtéséhez és előbányászásához nem hasznátak bonyolult mechanizmusokat, nincs például plusz motor, ami a kamera szigetet kiemeli. Szerintünk szerencsésebb a fülként kiemelkedő kameránál is, mert az, ha a zsebünkben véletlenül kinyílik komoly galibákat okozhat.

Megjelenés előtt hallottunk olyan pletykát, hogy a MIX 3 a legújabb Snapdragon processzort kapja majd, de ahogy ez a hír nem igazolódott be. Furcsa is lett volna, hiszen a Snapdargon 855 majd csak később mutatkozik be hivatalosan. Most arra számítunk, hogy ahogy az elődmodell esetén is történt, később kapunk egy ráncfelvarrott verziót, lehet, hogy ismét S jelöléssel, és a fedélzeten természetesen már a jövő nagy ígéretével, a Snapdragon 855 lapkával.

Xiaomi Mi Mix 3 11

Kínában az alapmodell 3299 jüanért vásárolható meg, ami nagyjából 135.000 forintnak felel meg. Szinta kizárt, hogy a Xiaomi Mi MIX 3 ilyen áron Európába is eljusson, de azért mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy kedvenc gyártónk még a csúcskészüléke setén sem próbálja az 1000 dolláros árszintet ostromolni. Persze ismerve a cég üzletpolitikáját, ezen igazából nem is lepődik meg senki.

Elmondhatjuk, hogy összességében egy jól átgondolt, időtálló telefont kap, aki kifizeti érte az alábbi vételárat.

A telefon három kiépítésben vásárolható meg a GearBest oldalán. Az árakat alább találjátok!