Bevezető

Nemrég érkezett meg életem első elektromos borotvája. Eddig csak manuálisat használtam, de mivel megnéztem, mennyit költök pengékre, itt volt az ideje a váltásnak. Keresgéltem a hazai boltokban is, de az árakat összevetve úgy döntöttem ismét, hogy a bevált helyről – és a bevált gyártótól rendelem meg a készüléket.

Xiaomi shaver 05

Kicsomagolás és technikai paraméterek

A készülék maga a Xiaomitól megszokott egyszerű, minimalista dobozban érkezett, egy fehér téglalap, aminek tetején a készülék képe szerepel csupán. Két oldalán a Mijia logó köszön vissza, a hátoldalon a termék főbb jellemzői. A tetejét leemelve egy műanyag tartóban pillanthatjuk meg a borotvát, ez alatt kapott helyet a használati utasítás és egy apró hasáb, ami a tisztítókefét rejti, illetve a töltőpadot. Ezekről sok szót nem is érdemes ejteni – nem is lehet, egyedül a töltőpadról kell azt tudni, hogy USB csatlakozással tud áramot felvenni (maximum 5V/1A), viszont töltőfej nem jár a borotvához. Itt lenne az első negatív megállapítás, mégpedig az, hogy véleményem szerint kényelmesebb lett volna, ha maga a borotva USB csatlakozást kap, akkor még a töltőpadra sem lenne szükség – bár a gyártó által leírt üzemidőt figyelembe véve ritkán lesz rá szükség.

Xiaomi shaver 04

És most jöjjön maga az eszköz. Kinézetre is minőségi darab látszatát kelti, a fogása is kényelmes, szinte selymes, és PPG bevonattal látták el, ami ujjlenyomat taszító, de ezt majd az idő igazolja. A test mérete nekem kényelmes, a kezem mérete átlagosnak mondható, könnyű megfogni, stabilan lehet tartani és használni. A készülékház 16 x 4 centiméteres, súlya 184 gramm, nekem szokatlan volt a hagyományos borotvákhoz képest, de pillanatok alatt megszoktam ezt az eltérést. Magán a készüléken egyetlen gomb árválkodik – ezzel érhetjük el az összes funkciót – valamint a test alsó részén négy darab kis piktogram, és az alján a töltő csatlakozó. Ennyi, egyszerűen nagyszerű, semmi okosság nincs benne (nem okos a készülék), mégis ellátja feladatát, és pár extra funkció is belefért. Az előbb említett gomb szolgál a be- és kikapcsolásra, ezzel tudjuk a pengék sebességét állítani – bekapcsolás után 1 másodpercig nyomva tartva normál vagy gyors sebesség közül választhatunk (ha a felső piktogram világít, akkor van gyors módban a készülék), illetve ezzel lehet utazó módba tenni a borotvát, aminek eléréséhez a készülék kapcsolóját kikapcsolt állapotban 4-5 másodpercig nyomva kell tartani, ekkor felvillan a lakat ikon, ami megakadályozza, hogy a bőröndben véletlenül bekapcsoljon, vagy a gyerek esetleg elindíthassa. Ennek a módnak a kikapcsolása ugyanúgy zajlik, mint a bekapcsolása (kikapcsolt állapotban nyomva tartani), amennyiben kialszik az ikon, akkor lehet is használni. A harmadik – csepp alakú piktogram – jelzi, ha tisztítani kell a készüléket, illetve valami hiba akadt az eszközzel. A negyedik, egyben utolsó ikon az akkumulátor visszajelzője. Bekapcsolt állapotban ez folyamatosan világít, amíg a töltés 100%-on áll, amennyiben a szufla 100%-40% között van fehéren villog, 40%-20% között narancsszínnel villog, 20% alatt pedig pirosan pulzál. Így könnyen nyomon tudjuk követni a töltés állapotát, és szükség esetén a töltőpadra helyezni. Magához a teljes töltöttség eléréséhez 120 percre van szüksége, ezzel 60 percnyi használat érhető el, de amennyiben egy egyalkalmas borotválkozásra van szükség, 5 perc alatt elegendő szuflát vesz fel a gép.

Xiaomi shaver 07

Az akkumulátor méretéről nem találtam semmilyen információt, a meghajtásról a japán MABUCHI 260-as motor gondoskodik, amely erős és stabil teljesítményt nyújt, és akár 3,9 m/s vágási teljesítménnyel üzemelhet, ami lehetővé teszi a vastag szakállal rendelkezőknek is a kényelmes használatot. A rugalmas lebegő fej 3 vágófejes körkéses duplagyűrűs borotvát tartalmaz dupla soros pengékkel, összesen 135 fog és 15 penge segíti a sima bőr elérését. Ennek annyi a lényege, hogy a segédkés megemeli a szőrszálat, a fő kés pedig levágja, ezt a svéd Sandvik cégtől importálják, a szitát (ami a penge és a bőr között található) a japán JFE készíti acélból a borotvához. A termék IPX7 védettséget kapott (vízbe merülés ellen korlátozott ideig védett, tehát maximum 1 méter mély vízben 30 percig nem lesz baja, amennyiben nem volt bekapcsolva), így a tisztántartás könnyűszerrel kivitelezhető. A készülék használatához borotvahabot is használhatunk, hogy a szőrszálakat és az arcbőrt felpuhítsuk, aminek nagyon örültem – eléggé érzékeny a bőröm – így amikor először használtam szárazon, a nyakam olyan volt, mintha kikarmolták volna.

Ahogy megszoktuk, ezt a készüléket sem egyedül a Xiaomi gyártja, a Remington vállalattal karöltve alkották meg, így ismét garanciát kapunk, hogy minőségre nem lesz panasz.

Végszó

A borotvát eredetileg azért vettem, hogy a manuális készülékemet (Gilette Fusion) leváltsam. Első tapasztalatok alapján ezzel nem lesz gond, hozza az általam elvárt minőséget. Ezt a készüléket nem okosították fel, nem kapcsolódik semmihez (csak az áramhoz, ha töltjük), de nem is tudom, mi mást lehetne vele, mint egyszerűen borotválkozni. Összességében eddig a produktum tetszik, könnyen és kényelmesen használható, egyedül azt sajnálom picit, hogy nem maga az eszköz USB-s végű, hanem a töltőpad. Bár nem foglal nagy helyet, még ha utazik is az ember, de egy szimpla kábellel (még) egyszerűbben lehetett volna megoldani.

Xiaomi shaver 08 

Amennyiben kíváncsi vagy rá, esetleg szeretnél egy jó minőségű elektromos borotvát,  a Gearbest oldalán most akciósan megvásárolható 11 500 Ft-ért ingyenes szállítással, a teljes ára 16 000 Ft környékén szokott mozogni, ami még mindig barátinak mondható.

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Dizájn=5

Képességek=5

Hardver=5

Ár=5

{/REVIEW}