A kínai vállalat által benyújtott szabadalmak március 29-én kerültek nyilvánosságra, és mondhatni érdekes koncepciókról árulkodnak.

Xiaomi concept 03

A cégnek jó ideje létezik az a termékvonala, amely (majdnem) a teljes előlapot kitöltő kijelzős mobiltelefonokról szól. Ezek Mi Mix néven futnak, most valószínűleg ehhez a termékskálához kapcsolódóan kerültek nyilvánosságra a szabadalmak. Elsőre talán furcsának hat a koncepció, mindenesetre a megvalósításuk kissé felrázná a mobilipart, és a felhasználókat is. Ebben a szabadalomban a kijelző borítaná be szinte 100%-ban a telefon elejét, csupán egy nagyon vékony káva ölelné körbe, és az előlapi kamerákat – amik mindkét szabadalom esetében két egységből állnának –  a telefon aljára száműzné a cég, ezzel visszatérve a Mi Mix 2 elrendezéséhez, ahol szintén alul (viszont a kávában) volt a szelfi egység. Itt a minimális kávaméret miatt két koncepció is napvilágot látott, melyekben a kamerák elrendezésében van különbség, maga a telefon formaterve mindkét verzió esetén azonos.

Az első szerint a kijelző két alsó sarkába kerülne egy-egy kamera, amelyeket egy vékony szenzorsziget ölelne körbe. Ezzel a megoldással képesek minimalizálni a kijelzőből elvett hasznos területet, de a megjelenése eléggé érdekesnek hat (mintha a két sarkot kiharapták volna, vagy kitört volna)Xiaomi concept 01

Nem különben érdekes/furcsa a második verzió esetében, ahol – szintén alul – középen lenne megtalálható a két kamera, egy notch szerű kivágásban. Ez nem csepp alakú, hanem egy minimális méretekkel rendelkező téglalap lenne, így biztosítva helyet a kameráknak, és a kijelző aktív területéből alig venne el hasznos területet (itt már egy orr jutott eszembe a képről).

Xiaomi concept 02

Hogy miért is hasznos(abb) ez az elrendezés, mint az eddig használt, a kijelző fölé vagy felső részébe szánt? Egyes elemzők úgy gondolják, hogy ez a tervezés több esztétikai tulajdonsággal is bír, mert a szemünk jobban összpontosít a képernyő tetejére, mint az alsó részre. Mindenesetre az Android 9.0-től kezdve a Google lehetővé teszi a fent említett formájú képernyőmegoldást, a rendszer natív optimalizálási támogatást is nyújt hozzá, így a megvalósítása (elméletben) lehetséges. Persze a szabadalom nem jelenti automatikusan, hogy az elképzelés meg is fog valósulni, ezzel kapcsolatban semmi sem biztos.

A Mi Mix 2-ben nekem egyedül a kamera elhelyezkedése nem tetszett, valahogy idegennek hat az alsó részen elhelyezett képrögzítő egység, de biztos meg lehet szokni – bár szelfit alig készítek, és videochatelni sem igazán szoktam a telefonnal. A Mix 3-ban viszont nagyon tetszett az előlapi kamera elrejtése, ami nosztalgikus hangulattal töltött el.

Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy az ötletből lesz-e kész termék, ha igen, mi is azonnal megosztjuk veletek.

Forrás: Gizmochina