Friss készülékkel jelentkezett a kínai gyártó, ami a középkategóriát erősíti minden tekintetben.

meizu 16xs 01

Tartogat pár érdekes meglepetést a telefon minden értelemben, de összességében egy nagyon jól összerakott, kellően erős mobilt mutatok most be, ami nemcsak megállja a helyét a középkategóriában, de annak is a felsőbb szegmensébe pozícionálja magát, és nem az árával.

meizu 16xs 02

Vágjunk is bele, kezdjük a bemutatót a szokásokhoz híven, a külsőségekkel. A mobil 152 x 74,4 x 8,3 milliméteres kiterjedéséhez 165 grammos tömeg társul, így egy (manapság) átlagos méretekkel rendelkező készüléket kapunk. Az előlapot – meglepő módon – a megjelenítő tölti ki, ez egy 6,2”-os Super AMOLED panel, aminek a felbontása 2232 x 1080 pixel, az előlapi kamera pedig a notch hiányában a vékony felső kávába került a beszédhangszóró társaságában. A kijelző alá került az ujjlenyomat-olvasó, és az egész egységet egy vékony, és tetszetős káva öleli körbe, aminek hála a kijelző/képernyő arány 90,29% -os lett. Az előlapi kamera nem mellesleg 16 megapixeles felbontású (f/2.2), megtalálható benne az AI szépítés, a HDR+, a portré mód és az arcalapú feloldás is. Az oldalakon a szokásos elrendezésben találjuk a gombokat, jobb oldalon a hangerő szabályozó- és bekapcsoló gomb pihen, baloldalon a 2 nano SIM fogadására képes tálca található, míg alul a 2.0-ás USB-Type C, valamint a jack csatlakozó. Mint láthatjuk, az elrendezés a megszokott – lassan nem is kellene ezeket leírnunk – aki látott egy okostelefont, mindet látta, úgyhogy itt semmi említésre méltó dolgot nem tudtam említeni, de jöjjön a hátlap. Itt a lassan megszokott és kötelező tripla hátlapi kamerát találjuk, ami egy 48 megapixeles (f/1.7), egy 8 megapixeles (f/2.2, ultraszéles látószögű egység) és egy 5 megapixeles ( f/1.9, mélységérzékelős egység) trióból áll.

meizu 16xs 03

A borítás alatt a Snapdragon 675 processzor lapul (11 nm, 2 x 2 GHz Kryo 460 Gold mag & 6 x 1,7 GHz Kryo 460 Silver mag), ezt egészíti ki az Adreno 612 GPU. A memória adott a mobilban, kereken 6 GB RAM-ot zsúfoltak bele, tárhely esetén két lehetőség közül választhatunk. Kisebb kiszerelés esetén 64 GB-os, míg a nagyobb tárhely változatnál 128 GB-os egység került a 16 Xs-be. Érdemes figyelembe venni, hogy kissé szokatlan módon a középkategóriától eltérően nem növelhető a tárhely mérete, így alaposan meg kell fontolni, melyik modellt választjuk. Adatkommunikáció terén sincs okunk a panaszra, Bluetoothból 5.0-ás verziót kapunk, a Wi-Fi dual-bandes, és ac szabványig kezeli a hálózatokat. A helymeghatározást az A-GPS, GLONASS, BDS műholdak segítik, az energiaellátásért a 4000 mAh-ás akkumulátor felel, ezt az 24 W-os mCharge nevezetű gyorstöltéssel táplálhatjuk ismét 100%-ra.  

meizu 16xs 04

Ez a bekezdés a fekete levesé, jöjjön két negatívum. Az egyik (amiről már volt szó) a tárhely bővítés hiánya, a 64 GB karcsú lehet sokaknak, szerintem érdemesebb inkább a nagyobb – 128 GB-os – verziót megvenni. A másik pedig a hálózati támogatottság kérdése: sajnos ebben a kiadásban a B20-as sáv ismerete hiányzik, így itthon csak a nagyvárosokban tudunk 4G-vel hasítani, azokon kívül marad a 3G-s sebesség (hogy később érkezik-e B20-szal felvértezett változat, arról egyelőre nincs információnk).

meizu 16xs 05

Következzen a végére egy adag pozitív hír. Három színben lehet megvásárolni, ezek: Knight fekete, Atlantis kék, Korall narancs, Pearl (selymes) fehér. A 6+64 GB-os ára 1.698 jüan (~ 73.000 Ft) míg a 6+128 GB-os verzióért 1.998 jüant (~86.000 Ft) kell fizetni. Ez természetesen a belpiacos ár – Kínán kívül még sehol nem értékesítik – de ha kap egy B20-as támogatást, és az ára sem lesz (sokkal) több ennél, akkor egy remek telefont kapunk a pénzünkért. Remélhetőleg hamarosan megkezdik a nekünk is kedvezően alakított készülék forgalmazását. Amint erre sor kerül, frissítjük eme bejegyzést az aktuális árakkal – és természetesen kuponnal, hogy nektek minél olcsóbb legyen vétel.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: